Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 ADP] wymiana głośników

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszytkich znających się na car audio :th: panowie wiąze siętakim problemem,chcem zmienić sobie głośniki w swoim aucie, nie wiedziałem jakiej są wielkości więc rozebrałem drzwi i okazało się że zamontowane głośniki są srednicy 10 cm,

nie ukrywam ze chciałbym założyć minimum 13 cm , nie chciał bym przerabiać drzwi itp , myślałem może o jakimś adapterze z mdfu ale nie wiem czy to akurat jest lekarstwo na mój problem. Proszę o fachową porade co z tym fantem zrobić.

http://img237.imageshack.us/my.php?image=46323616nd4.jpg

http://img237.imageshack.us/my.php?image=81452389wp0.jpg

Opublikowano

Witam

Max. do swojej niuni możesz założyć głośniki 16cm, ale musisz dorobić albo kupić dystanse, coś w stylu jak na aukcji:

http://www.allegro.pl/item226818536_dystanse_mdf_audi_a3_audia4_hurtownia_lodz.html

Jak wymienisz głośniki nie zapomnij o wygłuszeniu drzwi czymś takim, daje to często lepszy efekt niż wymiana głośników. Maty do wygłuszania:

http://www.allegro.pl/item229527835_miekkie_maty_wygluszajace_bitumiczne_warszawa.html

Można kupić tańsze za 6-7zł ale rozmiar jest o połowę mniejszy.

Opublikowano

Tak tylko on ma AUDI 1995 a ta aukcja dotyczy sie A4 po 2001 więc taki dystans odpada. Są takie dystanse które pozwalają zamontować 13stki ale tylko do tapicerki ale wtedy nie musisz nic przerabiać.

Opublikowano

A no tak, przepraszam za pomyłkę. Ale widziałem w A4 głośniki 16 cm. I właśnie były zrobione na takich dystansach.

Trzeba by to dokładnie obejrzeć i pomierzyć, może by się coś wykombinowało.

Opublikowano

Przy montażu 16stki w A4 trzeba przerabiać boczek. Trzeba wykonać dystans z mdfu lub czegoś podobnego. Albo można kupić panel który mocuje się do boczka jednak to wiąże sie z wydatkiem rzędu 300zł. Ale boczek i tak trzeba dziurawić więc i taka opcja odpada. Jedyne dobra opcja to kupienie przejściówki na standardowe 13cm i zamontowanie takiego właśnie dobrego głośnika z dobrym wytłumieniem drzwi.

Opublikowano

Raczej to jest to czego szukasz. Jak zmienisz głośniki to opisz wrażenia. A i możesz zrobić fotostory o wymianie głośników.

Opublikowano

Tak dokładnie to jest to. Co do fotostory to ja niedługo zapodam bo też jestem zmuszony założyć 13stki bo przeróbka boczka mnie nie interesuje. Ja szukam średnich i wysokich tonów bo o niskie tony zadba skrzynia z bagażnika więc wystarczy na przód 13stka moim zdaniem i dlatego będę ją montował.

Opublikowano

W miare przyzwoite głośniki. Za tę cenę trudno spodziewać sie czegoś lepszego ale ogólnie dobry stosunek cena/jakość

Opublikowano

Witam!

Właśnie jestem po próbie wymiany głośników z przodu na 13stki Signata H13 a na tył na Infinity 16stki 6502i. Zakupiłem odpowiednie pierścienie dystansowe i wszystko by było super gdyby te głośniki nie były za głębokie. Nie mieszczą się w boczek, najprawdopodobniej przeszkadza kształtownik po którym przemieszcza się mocowanie szyby. Zna ktoś jakieś rozwiązanie oprócz zmiany głośników na inne i cięcia tapicerki??

Pozdrawiam

Opublikowano

Trzeba by zrobić jakąś podkładkę pod dystans (takie grubości, o ile głośnik wchodzi za głęboko) albo zrobić calutki nowy dystans, pod wymiar głośnika. Tylko pytanie czy zmieści się pod tapicerką?? Musiałbyś podłożyć jakieś kołeczki, żeby nie robić całej podkładki i sprawdzić czy wszystko będzie pasować jeśli tak to robić podkładkę. A jeśli to nie pomoże to chyba trzeba będzie zmienić głośniki.

Opublikowano

Nie rozumiem chyba... Podkładka pod dystans raczej spowoduje, że głośnik będzie wchodził jeszcze głębiej... Kołeczki na których są przykręcane głośniki w tylnych drzwiach już ściąłem maksymalnie a dystans (16=>16) jest płaski. W taki sposób nie wygospodaruję więcej miejsca. Ewentualnie z przodu gdyby dystans (10=>13) nie był aż tak głęboki może by i dało radę. Nie wiem sam. Dzięki za odpowiedź. Chyba że źle Cię zrozumiałem??

Opublikowano

Z tego co ja zrozumiałem, to że w tylnych drzwiach nie opuszcza ci się do końca szyba, ponieważ głośnik ci ją blokuje. To jak założysz grubszy dystans to wtedy głośnik będzie wchodził mniej we wnętrze drzwi. Domyślam sie że dystans mocujesz między blachą drzwi a tapicerką?? ( no bo chyba nie wewnątrz drzwi??)

Opublikowano

Napisałem, że blokuje je kątownik po którym jeździ szyba. Tzn ze w ogóle nie mogę włożyć boczka bo głośnik na to nie pozwala. Dystanse mocuję do boczka, do miejsca gdzie fabycznie sa montowane głośniki.

Opublikowano

Hmm no to mnie zmartwiłeś bo ja też chciałem taki dystans kupić i pojawia się problem z głośnikami.

Opublikowano

Aha no to ja przepraszam, bo źle zrozumiałem. Myślałem że przykręcasz głośnik do drzwi a nie do boczka. No to chyba zostanie ci tylko wymiana głośników na jakieś cieńsze.