Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ABC] Problem po dłuższym postoju. Nie pali

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam - temat był podobny ale nie do końca więc zakładam nowy.

Problem polega na tym, że po dłuższym postoju - noc na przykład maleństwo ma problemy z odpalaniem, kiedyś nie chciał trzymać obrotów teraz wręcz gaśnie dopiero za 3 razem odpala dusi go, po chwili wchodzi na obroty i trzyma 1200 potem spada do normalnych.

Dodam że VAG mówi że wszystko jest OK. Auto jeździ na LPG i na PB bez problemowo.

Proszę o pomoc.

Opublikowano

Najtaniej zacząć od czyszczenia przepustnicy i silniczka korkowego jeżeli to nie pomoże, to trzeba sprawdzić czy nie ma lewego powietrza. Jeżeli nic z tych wymienionych to albo przepustnica do wymiany bądź silniczek korkowy, miałem u siebie podobny problem i czyszczenie przepustnicy pomogło.

Opublikowano

sprawdź jeszcze ciśnienie jakie daje pompa paliwa, u mnie przez rok nie mogłem dojść co jest przyczyną słabego odpalania po postoju aż w końcu mechanik zmierzył ciśnienie paliwa, powiedział że słabe, zmieniłem pompę na BOSCHA i pali od strzału.

Pozdro

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

dardit poradziłeś sobie z tym problemem bo właśnie mi się to samo dzieje i nie wiem co mam począć też na vagu wszystko ok

Czytałem co nieco i różnie ludzie piszą że może regulator ciśnienia że pompa i niewiem bo to tylko jak postoi dłużej niż 8 godzin jak krócej to pali od szczała

Opublikowano

Mam to samo i na pewno nie jest to brudna przepustnica, no chyba że ktoś jeździ bez filtra powietrza :) Wyczyściłem śladowe ilości brudu które tam miałem i to nie było to. Ja stawiam na pompę lub zaworek regulujący ciśnienie paliwa w listwie wtryskiwaczy

Opublikowano

Mam to samo i na pewno nie jest to brudna przepustnica, no chyba że ktoś jeździ bez filtra powietrza :) Wyczyściłem śladowe ilości brudu które tam miałem i to nie było to. Ja stawiam na pompę lub zaworek regulujący ciśnienie paliwa w listwie wtryskiwaczy

może zaworek na parowniku puszcza gaz w kolektor razem z mieszanką paliwowo powietrzną i auto ma ciężko zapalić :mysli:

Opublikowano

no może tak ale ja niemam gazu

Opublikowano

no może tak ale ja niemam gazu

nie pisałem do Ciebie :decayed:

Opublikowano

a moze forum poczytacie a nie smiecicie znowu

po nocy odpiac na chwile aku i podlaczyc sprawdzic czy odpala, jesli tak to powiem wam co macie nie tak

Opublikowano

a moze forum poczytacie a nie smiecicie znowu

po nocy odpiac na chwile aku i podlaczyc sprawdzic czy odpala, jesli tak to powiem wam co macie nie tak

Kolego Czaki

Mam ten sam problem z odpalaniem po dłuższym postoju, co koledzy. Idąc za radą, po nocy odpinam aku zapinam i odpalam bez problemu. VAG nie pokazuje błędów.

Zatem co Kolega sugeruje?

Pozdrawiam

Pozdrawiam

Opublikowano

tak wlasnie jest a wiec jak to mozemy naprawic ?????

Opublikowano

Koledzy

Wymieniłem dziś czujnik temperatury zasysanego powietrza.

Rano będzie chwila prawdy.

Napiszę o efektach

pzdr

Opublikowano

nic to nie da:)

macie uszkodzony ecu silnika, nadaje sie do wymiany, silnik startuje rano z ustawieniami cieplego silnika i czasy wtryskow sa inne z tad problem z uruchomieniem, mialem p[rzerabiałem na forum sa moje posty i opisy sytuacji

Opublikowano

Koledzy

Napiszę o efektach

pzdr

Zgodnie z obietnicą, informuje o ofektach:

Niestety wymiana czujnika temperatury powietrza zasysanego niewiele zmieniła.

Nadal rano trudny rozruch, choć nieco lepiej.

Jakoś jeszcze nie trafia do mnie opinia kolegi Czako. przecież ECU czyta czujniki i dopasowuje elementy wykonawcze.

Jakoś podejżewam pompę paliwa, ale to robótka na weekend.

Oczywiscie poinformuję.

Opublikowano

Jakos to ecu zarzadza danymi. Mialem abc 3 lata mialem ten sam problem i go rozwiazalem nozesz szukac dalej rozwiazanie masz na tacy i nie jestem czako :)

Opublikowano

:hi:

W moim przypadku sytuacja wygląda troszkę inaczej, po nocy przy tych mrozach pali od strzała a jak postoi pół godziny i dłużej to już muszę się nakręcić.

I jeszcze VAG pokazuje słaby sygnał immo, jak dobiorę się do immo i poczyszczę i poprawię styki to będzie wiadomo czy to to.

Opublikowano

Kolego, obawiam sę że ten błąd immo wynika z tego że długo kręcisz rozrusznikiem, bateria przysiada, petla słabo czyta czip w kluczyku i błąd gotowy. Gdyby to faktycznie było immo, nie uruchomiłbyś auta.

Proponuję sprawdzić drogę paliwa: pompa raczej nie (choć nie wiadomo, zostaw na koniec) sprawdż czy przewód powrotny paliwa jest drożny, zdjąć za regulatorem cisnienia, odkręcić korek paliwa i dmuchnąć pompką aż w zbiorniku zabulgocze. koleny krok to sprawdź jakie ciśnienie utrzymuje regulator ciśnienia paliwa, powinno być ok 4 bar.

Powodzenia [br]Dopisany: 26 Luty 2011, 21:39_________________________________________________

Koledzy

Napiszę o efektach

pzdr

Zgodnie z obietnicą, informuje o ofektach:

Niestety wymiana czujnika temperatury powietrza zasysanego niewiele zmieniła.

Nadal rano trudny rozruch, choć nieco lepiej.

Jakoś jeszcze nie trafia do mnie opinia kolegi Czako. przecież ECU czyta czujniki i dopasowuje elementy wykonawcze.

Jakoś podejżewam pompę paliwa, ale to robótka na weekend.

Oczywiscie poinformuję.

Ciąg dalszy walki z trudnym rozruchem. Kolektor ssący wyjęty wyczyszczony, uszczelniony. Oczywiście również przepustnica. Wymienione czujniki temperatury zasysanego powietrza i temperatury płynu chłodzącego, Nowe świece i kable. Pętla IMMO polutowana, wtyczka i piny w module IMMO oczyszczona. Wymienione ECU. Pokasowane błędy silnika i immo. IMMO i ECU zsynchronizowane z resztą. Nowy akumulator. Sprawdzone Lambdy z wynikiem OK. sprawdzona magistrala paliwowa, Pompa przepompowuje paliwo przez regulator 4 bary, czyli ciśnienie i wydatek OK. Przewód powrotu paliwa drożny.Komputer (VAG) nie wykazuje błędów. Nadal po nocy ciężko zapala. Ma ktoś pomysły?

Pozdrawiam

Opublikowano

:hi:

Piszesz, że wszystko zsynchronizowane z resztą, a sprawdzałeś czasy wtrysku, dawkę rozruchową?

Opublikowano

Marcinek

Zdaje się że dawka rozruchowa o której wspominasz dotyczy silników diesela.

szukam od jakiegoś czasu danych które należy sprawdzić / wpisać w poszczególne kanaly adaptacji silnika

Oczywiście do tego konkretnego silnika i ecu

chodzi

(silnik)

(adaptacja)

kanał od 001 do ....

Niestety nic nie znalazłem.

Pozdrawiam

Opublikowano

czy zmieniales ecu bo generalnie produkujecie dodatkowe zbedne posty mialem, walczyłem 2 miesiace, wymienilem ecu jezdzilem 3 lata bez problemow