Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dyskusja nt. polecanych aut/ własne spostrzeżenia/opinie/nie tylko AUDI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

:hi: ,

nie spotkałem na forum podobnego tematu, więc postanowiłem takowy założyć,

prosiłbym o umieszczanie tu własnych opinii nt polecanych aut, ale nie w stylu:" mój wujek słyszał, że znajomy kupił auto takie i takie , które jest trefne", raczej własne doświadczenia.

Wątek powinien być przydatny dla osób, które planują zmianę auta i nie bardzo wiedzą czego szukać. :gwizdanie:

Mile widziane też wypowiedzi , w których będą odradzane poszczególne auta. Ale również proszę pamiętać o konkretach a nie lanie wody.

Można oczywiście pisać o innych markach samochodów niż Audi, zarówno o starszych jak i nowszych ( z nastawieniem na nowsze kilkuletnie, bo aut kilkunastoletnich jest w PL dość sporo i raczej dana marka i dany model ma swoją opinię już wyrobioną), ale oczywiście jak ktoś chce napisać coś konkretnego nt. starszego auta to proszę bardzo).

Najlepiej byłoby formułować odpowiedzi ze szczególną uwagą na główne zagadnienia dotyczące danego auta, czyli: silnik, zawieszenie, elektryka, blachy etc. :cool1:

Coś tego typu: " chciałbym od siebie dodać parę słów nt. Volvo XC90 z silnikiem 2,4 D5 , użytkuję takie auto od 2 lat , przejechałem nim ok 60 tys km, ogólne wrażenia z jazdy pozytywne, jedyne na co można narzekać to spore zużycie paliwa oraz problemy z elektryką, plusem jest dość trwałe zawieszenie (wymieniałem przez ostatnie 2 lata tylko drążki kierownicze. Co do silnika nie można mieć zastrzeżeń jak na razie ( przebieg 141500km). Jestem zdania, że auto idealne dla osób, które sporo jeżdżą w trasę( w mieście bywają problemy z parkowaniem z tytułu wielkości auta no i spore zużycie paliwa). "

W grę wchodzą raczej głównie auta osobowe/SUV-y. No chyba, że ktoś ma wielkie ciśnienie, żeby napisać o swoim dostawczaku to niech pisze :decayed::naughty:

Wiem, że to forum AUDI A4, ale chyba taki wątek nikomu i niczemu nie zaszkodzi.

Tak jak wcześniej pisałem, wątek ma służyć celom informacyjnym a nie plotkarskim, i wszelkie wypowiedzi typu : "mojego znajomego kolegi brat kupił Opla, który okazał się totalną porażką bo wszystko stuka i puka" są nie na miejscu.

Dobrze byłoby tez wspomnieć o kosztach eksploatacji bo to dość ważna sprawa. :przebiegly:

Pewnie część z Was jest zdania, że nie powinno tu się gadać o niczym innym jak o AUDI A4, ale weźcie pod uwagę fakt, że nasze forum jest jednym z lepszych ( jak nie najlepszym :kox::decayed:) w Polsce i inne marki nie mają tak popularnych/rozbudowanych forum z tak dużą rzeszą user'ów. Ostatnio przeglądałem inne forum motoryzacyjne pewnej popularnej w PL marki i wierzcie mi- lipa pod każdym względem, mało kto tam w ogóle się udziela. :thumbdown: Są oczywiście wyjątki: forum VW i kilka innych ale większość to klapa. I tak naprawdę nie tak łatwo o jakieś opinie/sugestie/uwagi nt. danych marek.

Wątek mam nadzieję z czasem jak się przyjmie będzie pomocny , bo może pozwoli wyrobić chociaż ogólny zarys danej marki.

Piszcie o wszystkich markach, jakie mieliście możliwość użytkować, jeździć nimi. :wink4:

Opublikowano

no to ja zaczne:)

Z poprzednich swoich samochodow moge polecic honde crx del sol. bardzo przyjemne auto. silnik 1.6 160KM chodzi wysmienicie. Spalanie w miescie ok 7l przy bucie wiecej jak 11 nie wziela. problem jest z blacharka (jak w kazdej hondzie) ale temat jest do ogarniecia bo mozna reparaturki z civica zaadoptowac. przez dwa lata najwieksza usterka byl aparat zaplonowy. poza tym nic sie nie dzialo. niestety auto typowo jako drugie ze wzgledu na dwa miejsca. bagaznik nawet sporawy ale jak schowamy dach to sie troche zmniejsza. dach niestety trzeba recznie zdejmowac. sa wersje z elektryka ale strasznie sie to sypie i wazy za duzo. Turbine rozniez przyjela bez zastrzezen :gwizdanie:

ostatnio upalalem bmw z4 2003r i rowniez przyjemna zabawka. spalanie w miescie 9l, silnik 2.2 170KM mruczy bardzo fajnie (R6). zaczynam sie przekonywac do BMW po testach tego modelu. duzo miejsca w srodku, bagaznik naprawde spory. mozna dokupic hard top albo jezdzic z materialem. naped rwd bardzo fajny, elektryczny gach szybko sie sklada. jedynym minusem (pewnie dzieki temu wiekszosc jest rozbita) to dlugi przod, ciezko sie przyzwyczaic przesiadajac sie z normalnego auta

Opublikowano

Z poprzednich swoich samochód polecał nic nie będę, bo i tak na forum pewnie zaineteresowania nie będzie.

Natomiast trochę jeżdżę i co nieco wiem tn. Leona II - konkretnie 1.9 TDI.

Samochód od prawie 4 lat w rodzinie (należy do Teściów) - przejechane ok. 80 tyś. (nówka z salonu).

Wersja dobrze wyposażona, m.in. niższe zawieszenie, sportowe fotele.

Samochód świetny dla młodych osób. Siedzi się nisko, szyby małe, wysoko. Bardzo dobre prowadzenie - czujesz jezdnię, ale nie odczuwasz zbytnio dziur (koła 205/60/16).

Motor PD 105 KM - dynamika wystarczająca. Start ze świateł nie powala, ale powyżej 100 prowadzi się bardzo fajnie. W 4 osoby bez problemu osiąga prędkość maksymalną. Dobre czucie, samochód jest przewidywalny.

Jakość wykończenia: mierna (w porównaniu do Audi). Kiepskie plastiki, chociaż nie widać na nich zużycia. Niedoróbki materiałowe, ale być może jest to wada tego egzemplarza - model prezentacyjny, pojawił się w Polsce jeszcze przed oficjalną prezentacją.

Usterkowość: można powiedzieć, że bezawaryjny. Oprócz jednej rzeczy, nic się nie przydarzyło - tarcze, klocki, wycieraczki itd.

Tą jedną rzeczą była: turbinka. Powiedziała "papa" po 60 tyś. I tutaj kłania się 10 przykazań dla diesla, a szczególnie: nie "pałuj na zimnym", chłodzenie turbinki. Niestety, początkowo był wykorzystywany przez kilka osób, które nie bardzo wiedziały jak się obchodzić z turbinami. Po wymianie turbinki jest traktowany jak należy :decayed:

Jak teściowa będzie mi chciała go odstąpić, to na miasto jak znalazł :naughty: