Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[ALL B5] Instalacja Haka WESTFALIA

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witajcie mam dziś problem bo zginęły mi światła w przyczepce.

hak jest montowany westfalia wraz z oryginalnym modułem ASTM12 506005.

Z moich ustaleń wynika że wypadł jeden kabel przy osłonie słupka lewego obok dźwigni otwarcia klapy.

Moje pytanie od modułu idą dwa kable jeden przez bezpiecznik do plusa a drygi wysunął się tylko nie wiem z kont,

jest to kabel biało czerwony? Do której kostki jest wpięty bo jest zakończony bolcem ?

Czy ktoś może sprawdzić u siebie?

Moduł znajduje się na lewym nadkolu tylnym leży luzem.

Opublikowano

Witaj

Montowałem hak i trochę wojowałem z instalacją elektryczną. Jest, tak podaje ETKA, kilka instalacji które pasują do B5. Tą którą kupiłem ma oznaczenie 8D5 055 204 GA i musiałem trochę ją przerobić aby zadziałała - według moich spostrzeżeń jest do B5 ale na rynek brytyjski. W w/w instalacji zespół przekaźników obsługuje tylko kierunkowskazy a pozostałe światła (pozycyjne, stop,cofania czy przeciwmgielne) idą przez odpowiednie kostki "na krótko" bezpośrednio z lamp. Do przekaźników dochodzi 8 przewodów - 2x wejście kierunku, 2x wyjście kierunku dla samochodu, 2x wyjście kierunku dla przyczepy, + przez bezpiecznik i masa. W takim rozwiązaniu brak zasilania, czy uszkodzenie przekaźników powoduje brak jedynie kierunkowskazów w przyczepie, pozostałe światła działają normalnie. W samym gnieździe przyczepy, 13 pinowym, mam wyłącznik, który po włożeniu wtyczki wyłącza przeciwmgielne w samochodzie. Słyszałem, nie widziałem, że niektóre gniazda posiadają wyłącznik który całkowicie odcina zasilanie na gnieździe przyczepy. Może z tym masz problem?