Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AWX] Jak najlepiej "przegonić" Turbinę?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

Podłączyć VAGa i zrobić logi chyba najlepiej dynamiczne :) Mi np nie dochodził do 4 tys obrotów wyłączało turbinkę przy 3,8 tys obrotów. Ale najlepiej komplet logów i wrzucisz to co Ci tam wyszło a chłopaki od diagnostyki Ci się wypowiedzą ;)

Skad wiedzialeś, ze ci wylaczalo przy 3800 turbine, czules to, ze samochod juz nie chce wiecej isc? Bo u mnie to spokojnie 4 tys przekracza i caly czas ma moc. Tylko boje sie jechac wiecej niz 160 km/h bo wiadomo w jakim kraju zyjemy i jakie mamy drogi a tu w sowjej okolicy nie mam gdzie wiecej pojechac. Rozwinalem predkosc do 160 i czulem, ze jeszcze by dalej poszedl spokojnie.

Podłączyć VAGa i zrobić logi chyba najlepiej dynamiczne :) Mi np nie dochodził do 4 tys obrotów wyłączało turbinkę przy 3,8 tys obrotów. Ale najlepiej komplet logów i wrzucisz to co Ci tam wyszło a chłopaki od diagnostyki Ci się wypowiedzą ;)

Skad wiedzialeś, ze ci wylaczalo przy 3800 turbine, czules to, ze samochod juz nie chce wiecej isc? Bo u mnie to spokojnie 4 tys przekracza i caly czas ma moc. Tylko boje sie jechac wiecej niz 160 km/h bo wiadomo w jakim kraju zyjemy i jakie mamy drogi a tu w sowjej okolicy nie mam gdzie wiecej pojechac. Rozwinalem predkosc do 160 i czulem, ze jeszcze by dalej poszedl spokojnie.

No jak już planujesz zrobić logi to najlepiej duży plac ja to robiłem na opuszczonym lotnisku ;) A skąd wiedziałem ze wyłącza mi się ? Z kolega podłączyliśmy VAGa i później w logach wszystko jak czarne na białym było widać ze przy 3,8 tys obrotów wyłącza :) no ale już jest OK ;)

I co zrobiles jak juz wiedziales, ze wylacza Ci turbine przy 3,8?

Opublikowano

No jak już planujesz zrobić logi to najlepiej duży plac ja to robiłem na opuszczonym lotnisku ;) A skąd wiedziałem ze wyłącza mi się ? Z kolega podłączyliśmy VAGa i później w logach wszystko jak czarne na białym było widać ze przy 3,8 tys obrotów wyłącza :) no ale już jest OK ;)

I co zrobiles jak juz wiedziales, ze wylacza Ci turbine przy 3,8?

Wtedy jak wkleiłem te logi na forum to koledzy z forum napisali mi ze "turbo do czyszczenia" i tak zrobiłem :) oddałem samochód do mechanika a on wyczyścił turbinkę i kilka wężyków od podciśnienia ;)

Opublikowano

latwo sprawdzic kierownice w turbo jadąc niecale 2tys obrotow na 3 biegu, wcisnac gaz do dechy i obserwowac obrotomierz oraz plynnosc przyspieszenia czy nie wejdze tryb awaryjny, jesli tak to po zgaszeniu/ponownym odpaleniu najlepiej przegonic 1,2,3 i jesli nie sa mocno zapieczone to powinno byc ok

Opublikowano

No i wywal kata. jak sama nazwa mówi kat dla turba. Główny winowajca padania turbin i ich zasyfiania. JA wywaliłem od ponad 1r i smigam w miare spokojnie bez jakich kolwiek większych przegonek i geometria pracuje wzorowo. No i jeszcze sprawdz wtryski czy nie leją. Tez sie zapieka turbina od tego.

Pozdro

ZC

Opublikowano

Wpadnie w tryb awaryjny ,zaświeci się kontrolka silnika i wtedy będziesz wiedział że to to .

Opublikowano
  • Autor

A czy kazdy samochod wchodzi w ten tryb awaryjny czy jak cos jest nie tak z autem to wtedy na ten tryb przechodzi? Jesli przejdzie w tryb awarjny to co zrobic zeby wrocil do normalnego trybu? Wylaczyc i wlaczyc silnik jeszcze raz?

Opublikowano

Tak

Opublikowano

Podłącz VAG`a może jakieś błędy będą to wklej je tutaj, a jak nie to proponuje zrobić pełne logi, wtedy będziemy wiedzieć co się dzieje ;)

Opublikowano

Kolego cutrus210, wczoraj wrocilem w Hiszpanii i mialem tam przygode z turbiarka... jakies 100 od Valencji auto stracilo moc i od 100 km/h nie ciagnie do gory. Zadzwonilem po ASSISTANCE i zaholowali mnie do AUDI... Co sie okazalo... rura gumowa laczaca Intercooler z turbiarka byla dziurawa i turbina przeladowywala (dostawala lewe powietrze) poza tym zatrzask na turbinie byl kiepsko zatrzasniety... skasowali mnie na 370 Euro :D dobrze ze nie turbo do wymiany bo to koszt 1500 Euro + robota... i tym pieknym akcentem zakonczylem wakacje na ten rok...

Opublikowano
  • Autor

Dzis mechanik mi podpial kompa i bylismy sie przewiezc aby sprawdzic jak zachowuje sie turbina, egr i przeplywomierz. Powiedzial mi, ze turbina, przeplywomierz i egr pracuja dobrze, auto rowniez nie przechodzi w tryb awaryjny. Do 180 sie rozpedza bez problemow. Sprawdzil tez pompowtryskiwacze i mowil, ze sa w porzadku. Mimo wszystko zastanawiam sie czy nie wyczyscic turbiny, zaszkodzic nie zaszkodzi a jedynie co to moze pomoc.

Opublikowano

Bez sensu jest ją rozbierać jeśli jest wporzątku nie fatyguj sie ;]

Opublikowano

Dzis mechanik mi podpial kompa i bylismy sie przewiezc aby sprawdzic jak zachowuje sie turbina, egr i przeplywomierz. Powiedzial mi, ze turbina, przeplywomierz i egr pracuja dobrze, auto rowniez nie przechodzi w tryb awaryjny. Do 180 sie rozpedza bez problemow. Sprawdzil tez pompowtryskiwacze i mowil, ze sa w porzadku. Mimo wszystko zastanawiam sie czy nie wyczyscic turbiny, zaszkodzic nie zaszkodzi a jedynie co to moze pomoc.

Masz za duzo kasy albo wolnego czasu? to wpadnij mi przeczyscic :naughty: A powaznie, po co cos ruszac skoro jest ok... :)

Ja wlasnie depcze swojego ile sie da bo zaczal pluc notlaufem :embarrassed:

Opublikowano

Moja turbinka już śmiga aż miło ;) Jeszcze niedawno notlauf męczył, przeczyściłem przepływkę, egr, przedmuchałem turbo i mam spokój ;)

Opublikowano

deska w podłoge jak najbardziej, jezeli to nie pomoze to reczne czyszczenie geometri

Opublikowano

Witam panowie czytam wasze posty i napisze wam cos z doswiadczenia kupiłem a4 i juz wtedy wpadał w tryb awaryjny zrobiłem nim 40 tyś. próbowałem wszystkiego przegonki, śikania WD40 dodatki do paliwa i nic aż do dziś wlasnie jestem po czyszczeniu turbo i diabeł jest nie do poznania. zajeło mi to 1,5dnia ale sie troche spuszczałem rezultat jest zaje....y wreszczie to auto jedzie a nie przy każdym wyprzedzaniu się modliłem czy pójdzie czy zalapie mi dziure. pozdro :hi: