Skocz do zawartości
IGNOROWANY

zawor n75 w b5 97r

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jak wielu innych kolegow mam problem z przeladowaniem turbiny,w boshu koles obstawia na 90proc.ten wlasnie zaworek n75 lecz niemogl powiedziec na 100proc.bo niedzialo sie to w czasie pomiaru.po przeczytaniu forum wiem ze to zawor lub zapieczone kierowniczki moga byc przyczyna tego,lecz wyjezdzalem za granice i niamialem mozliwosci w ostatni dzien zmienic zaworka,jezeli dzieje sie to sporadycznie niekazal sie przejmowac i jak przyjade nast.razem zmienic zawor.jak po sprowadzeniu i przejechaniu 7000tys.km dzialo sie to 4 razy w polsce,tak teraz jak jestem na miejscu i uzytkuje auto na codzien to zdarza sie to conajmniej raz dziennie.troche mnie to denerwuje przegonienie chyba nic niedalo bo po niemczech zasowalem non stop 250km po 170-180km/h.i 3 razy w 1000km trasie mialem ten objaw przy predkosciach 170-160 i ok 140km/h.

1...wiec moje pytania:::planuje zamowic zaworek w polsce(jaki koszt i jaka posiada dokladna nazwe?)i zmienic samemu,ale niewiem gdzie oprocz serwisu moge go dostac(a moze ktos wie ile koszt.w serwisie??)

2...niemoge go zlokalizowac silnik afn 97r. 1.9tdi 110km znalazlem ten drugi z tylu silnika czarny chyba n18,a tego n75 niemoge za chiny wyczaic nawet jak widzialem go jak wyglada,moze podpowiedz jakas(wiem ze napewno nie w tym miejscu gdzie jest w vw borze bo sprawdzalem)czy to jest gdzies kolo turbiny???

3...planowalem przeczyscic kierowniczki ale sie boje bo jak cos sknoce to nigdzie niepojade a mozna prawda/??noga z tego niejestem ale z turbo mam 1 raz doczynienia.

posiadam ksiazke napraw ale jest tylko wspomniane ze turbo to takie urzadz.ktore powinno zostawic sie fachowca,wiec zostaje mi tylko zmienic zawor.wiec jak ktos zna odp.na powyrzsze pyt.prosze o odpis z gory dziekuje....

Opublikowano

nowiec tak: n75 jest z przodu silnika po lewej na dole kolo turbinu przy obudowie rozrzadu,a najlepiej jak popatrzysz na wezyk podcisnieia z gruszki od tyrbiny to on cie doprowadzi do n75,koszt tego zaworka w aso to 150 zl.ale lepiej podjedz do firmy ktora regeneruje turbiny to oni ci sprawdza kierownice bez rozbiereania turbiny trwa to 2 minuty i bedzuesz wiedzial co i jak.