Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B7] Silnik BPW w a4 b7 warto się pakować??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie ,

Stoję przed dylematem kupna a4 avant 2.0 tdi 140 PS , rok produkcji to 20.09.2006r. Po przeszukaniu forum znalazłem informację ,że na przedziale tego kresu były właśnie silniki BPW a może jeszcze jakieś inne?? Proszę was o informację na co zwrócić uwagę przy tym silniku , czy posiada on filtr cząsteczek stałych ?? jak sie ma ten motor do przebiegu ok 190tyś udokumentowany i czy nie posiada takich problemów jak silnik BLB??. Z góry dzieki za odpowiedź :)

PS: Może w końcu stanę się prawdziwym klubowiczem a4 klub :D

Opublikowano

Posiadam BPW i od lat wymieniam tylko podstawowe rzeczy, nie miałem z nim żadnych problemów, od kupna zrobiłem 60 tyś km i nic sie nie dzieje. Podobnież BPW już nie posiadaja takich wad jak BLB. Osobiscie polecam. Jakbyś chciał coś wiecej wiedziec to na PW.

Opublikowano

witam posiadam BPW kupiłem z przebiegiem 190 tys km i cykał wyśmienicie....ALE teraz mam 210 tys km i zaczeły sie problemy!!!!!!!!!!!!!!!!

pierwsze co powinienes zrobic to usunac DPF!!!! bo przez niego dostaje sie paliwo do oleju (przybywa na miarce) i taki rozcienczony olej wyciera wałek rozrzadu ktory tez wymieniłem!!!! tak wiec silnik spoko ładnie pracuje tylko ten p...DPF

jesli kupisz to od razu usówaj filtr!!! a bedziesz długo jezdził( no dopóki koło dwumasowe nie zacznie robić problemów bo to tez typowe w tych silnikach:))

aha po uzunieciu DPF robie 150-200 km wiecej na pełnym baku:)!!!!!

mi to robił koleś koło kalisza (900zł

pozdrawiam)

Opublikowano

witaj, powiedz mi co to jest ten DPF? filtr cząstek stałych?

Opublikowano

Tak , DPF to jest filtr cząstek stałych i BPW go posiada chyba że ktoś go wcześniej usunął :blink:

Opublikowano

Witaj. Posiadam BPW z 2005 i od miesiąca mam problem z napędem pompy olejowej. fakt że pierwszy mechanik źle zdiagnozował przyczynę wcześniejszej usterki (wytarte gniazdo wałka napędu pompy zużyty imbus) i teraz próbuję to jakoś odkręcić. Przebieg jeszcze przed 100.000. Jak na razie wychodzi, że bez inwestycji się nie obejdzie. Szczerze przyznam, że nabrałem dużych wątpliwości w markę AUDI. Decyduj.

Co do DPFa monitoruję stan oleju regularnie, ale nie zauważyłem zmian ilości. Dotychczas też olej nie śmierdział ropą.

Opublikowano
  • Autor

a czy model z konca 2006 roku posiadał jeszcze problem z tym imbusem ?? czy już zostało to wyeliminowane ? czy jest w tym silniku zastosowany łancuszek czy koło zębate - yhh nie wiem czy dobrze to napisałem jestem laikiem w tej dziedzinie więc proszę o wyrozumiałość :), oczywiście mowa o BPW z 20.09.2006r :)

Opublikowano

Wszystkie BPW tak jak i wszystkie 2.0TDI w B7 mają imbusik. Co do pytania o rodzaj napędu wałków to masz na kołach zębatych.

Opublikowano

Zostaw to auto, kup B6 130PS silnik AWX

z małym przebiegiem i śmigaj, tu jest tyle problemów że nie warto

wywalać tyle kasy żeby za 20 tys. km do serwisu jeździć na poważne naprawy.

Popatrz tu:

http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/showDetails.html?__lp=11&scopeId=C&sortOption.sortBy=price.consumerGrossEuro&sortOption.sortOrder=ASCENDING&makeModelVariant1.makeId=1900&makeModelVariant1.modelId=9&makeModelVariant1.searchInFreetext=false&makeModelVariant2.searchInFreetext=false&makeModelVariant3.searchInFreetext=false&minPowerAsArray=87&minPowerAsArray=KW&maxPowerAsArray=109&maxPowerAsArray=KW&vehicleCategory=Car&segment=Car&fuels=DIESEL&minFirstRegistrationDate=2002-01-01&maxFirstRegistrationDate=2005-12-31&ambitCountry=DE&transmissions=MANUAL_GEAR&siteId=GERMANY&negativeFeatures=EXPORT&damageUnrepaired=NO_DAMAGE_UNREPAIRED&export=NO_EXPORT&maxMileage=100000&customerIdsAsString=&lang=de&id=134694864&pageNumber=1

http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/showDetails.html?__lp=11&scopeId=C&sortOption.sortBy=price.consumerGrossEuro&sortOption.sortOrder=ASCENDING&makeModelVariant1.makeId=1900&makeModelVariant1.modelId=9&makeModelVariant1.searchInFreetext=false&makeModelVariant2.searchInFreetext=false&makeModelVariant3.searchInFreetext=false&minPowerAsArray=87&minPowerAsArray=KW&maxPowerAsArray=109&maxPowerAsArray=KW&vehicleCategory=Car&segment=Car&fuels=DIESEL&minFirstRegistrationDate=2002-01-01&maxFirstRegistrationDate=2005-12-31&ambitCountry=DE&transmissions=MANUAL_GEAR&siteId=GERMANY&negativeFeatures=EXPORT&damageUnrepaired=NO_DAMAGE_UNREPAIRED&export=NO_EXPORT&maxMileage=100000&customerIdsAsString=&lang=de&id=135041399&pageNumber=1

Opublikowano
  • Autor

no to mnie kolega zmartwił :( inaczej napiszę :) Czy coś oprócz wymiany tego imbusika , ewentualnie usunięcia filtra cząsteczek stałych może mnie spotkać przy tym silniku tzn najczęstsze usterki ??

Opublikowano

filtra to niema co sie bac ja mam 190 tys i niemam problemu lece ciagle na longu dlatego niewiem czy inne oleje niedobijaja ludzia tego filtra dlatego tyle problemu w razie co do dynosoft i masz 2 w 1 za jakies 1.5 tys bpw jest poprawionym silnikiem osobiscie jednak polecam 1.9 lub 3 litra jak kogos stac poprostu lepiej pracuje a nie jak traktor co do tego imbusika niewidzialem zeby ktos z bpw mial z tym problemy ja nigdy tego niewymienialem i 190 tys stuknelo bez problemu

Opublikowano

Zostaw to auto, kup B6 130PS silnik AWX

z małym przebiegiem i śmigaj, tu jest tyle problemów że nie warto

wywalać tyle kasy żeby za 20 tys. km do serwisu jeździć na poważne naprawy.

Popatrz tu:

http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/showDetails.html?__lp=11&scopeId=C&sortOption.sortBy=price.consumerGrossEuro&sortOption.sortOrder=ASCENDING&makeModelVariant1.makeId=1900&makeModelVariant1.modelId=9&makeModelVariant1.searchInFreetext=false&makeModelVariant2.searchInFreetext=false&makeModelVariant3.searchInFreetext=false&minPowerAsArray=87&minPowerAsArray=KW&maxPowerAsArray=109&maxPowerAsArray=KW&vehicleCategory=Car&segment=Car&fuels=DIESEL&minFirstRegistrationDate=2002-01-01&maxFirstRegistrationDate=2005-12-31&ambitCountry=DE&transmissions=MANUAL_GEAR&siteId=GERMANY&negativeFeatures=EXPORT&damageUnrepaired=NO_DAMAGE_UNREPAIRED&export=NO_EXPORT&maxMileage=100000&customerIdsAsString=&lang=de&id=134694864&pageNumber=1

http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/showDetails.html?__lp=11&scopeId=C&sortOption.sortBy=price.consumerGrossEuro&sortOption.sortOrder=ASCENDING&makeModelVariant1.makeId=1900&makeModelVariant1.modelId=9&makeModelVariant1.searchInFreetext=false&makeModelVariant2.searchInFreetext=false&makeModelVariant3.searchInFreetext=false&minPowerAsArray=87&minPowerAsArray=KW&maxPowerAsArray=109&maxPowerAsArray=KW&vehicleCategory=Car&segment=Car&fuels=DIESEL&minFirstRegistrationDate=2002-01-01&maxFirstRegistrationDate=2005-12-31&ambitCountry=DE&transmissions=MANUAL_GEAR&siteId=GERMANY&negativeFeatures=EXPORT&damageUnrepaired=NO_DAMAGE_UNREPAIRED&export=NO_EXPORT&maxMileage=100000&customerIdsAsString=&lang=de&id=135041399&pageNumber=1

Piękne przykłady, diesel 7 lat i nalatane w helmutowni 70k :polew:

Osobiście nie wierzę w takie przebiegi...

Opublikowano

ja mam 06r na blacie 195 juza i czasami sie zastanawiam czy to przebieg okej, pomino sprawdzenia historii w ASO i odczytow z kompa

Helmuty nie kupuja ropniaka zeby stal w garazu

Znalazlem gdzies zdanie tu na forum, linku nie pamietam

" w firmach {DE}silniki nie gasna " 50 na rok trzeba liczyc chyba ze naprawde trafi sie perelka, ale to naprawde rarytas

BPW Polecam, a po programie miodzio :)

3,0 TDI nie ujezdzalem :(

DPF jak nie jezdzisz w miescie caly czas to ok w trasie jak koledzy mowia to nie maja znim problemow.

Opublikowano

piotreki napisz koledze czy masz problemy z imbusikiem w silniku bpw bo ja po przeczytaniu posta kolegi ted niewiem czy on niema pojecia co pisze czy ja czegos nierozumiem

Opublikowano

hmm, ja zmienilem przy 162 jak robilem rozrzad i dalej smigam :evil: Zabierak ( wg mojej oceny troszke tylko starty( w porownaniu do zdjec z forum a4,akp de czy ru)), gniazdo wg mechanika ok) zapakowany jezdzi w zestawie naprawczym ()kompresorze) w bagazniku aby pokazac innym ukierowcom co to znaczy przewaga dzieki technice

tylko oliwe i filtry zmieniam co ok 10 tysi

Musisz policzyc ile km robisz rocznie, wg mnie jak robisz wiecej niz 15tys to diesel aczkolwiek w w benzynach tyez jakies problemy sa ale sie nie wypowiem.

Usuniecie EURO4 (mechanicznie + soft)to koszty <1500 i maleje u nas i tak nie sprawdzaja tego.

Opublikowano
  • Autor

Ok dzięki panowie za pomoc , do 8 września się okaże czy kupię bo właściciel narazie wyjechał :(

Opublikowano
  • Autor

heheh nie spiesze się :) swoja a3 sprzedałem w listopadzie ubiegłego roku , więc szukam już auta 10 miesięcy bo wcześniej wpakowałem się na mine i jestem strasznie ostrożny i przewrażliwiony , nie wiem czy ktoś na tym forum szukał auta tyle co ja , mam nadzieję że w koncu znajdę tą jedyną :P

pozdro

Opublikowano

To tym bardziej nie kupuj tego auta, tym bardziej, że ma tyle nalatane.

Jak ktoś jest niedowiarkiem jego sprawa, jest książka, jest ASO to i jest prawdziwy przebieg

Mój ma 166 tys.km rocznik 99 i chodzi jak pszczółka,

ale ten przebieg widać pod maską i po zużyciu auta

oraz podzespołów.

A kto nie wierzy, ten zazdrości bo sam kupił starego trupa

z kręconym licznikiem.

Powiem ci tak, jesteś laikiem i nie pakuj się w następne g**no.

Koledzy ci dobrze radzą i bezinteresownie.

Pozdrawiam wszystkich rozmówców.

hehe

Opublikowano
  • Autor

Heheh właśnie na podstawie tego ,że kupiłem bite auto nauczyłem się i wyczuliłem na pewne tematy związane z zakupem, jeśli chodzi o ten samochód to jest książka serwisowa , samochód serwisowany tylko w aso, wszystkie przeglądy i wymiany o terminach- wiem że książke mozna kupic na allegro itp ale jeśli historia pojazdu w aso zgadza się z tym co jest w książce serwisowej to chyba nie powinienem mieć żadnych obaw?? PS: jestem laikiem jeśli chodzi o mechanikę samochodową , natomiast miedzy innymi dzięki a4-klub wiem na co zwracać uwagę przy kupnie, jak już wcześniej pisałem ostatnią a3 jaką kupiłem była pierwszą a3 jaką oglądałem nie wierzyłem w coś takiego ,że samochód może mieć licznik kręcony , albo że ktoś może pisać ,że samochód bezwypadkowy a w gruncie rzeczy nienadający się do jazdy tylko odpicowany na sprzedaż, jednym słowem życie mnie nauczyło i wyczuliło od listopada zeszłego roku obejrzałem już może z 30 a4 i narazie żadnej nie kupiłem:) zobaczymy jak będzie z tą :) jak by co to napewno się pochwale :) pozdro