Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 ATJ] Problem z metalicznym głosem silnika .

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam . Od tygodnia w mojej Audi pojawił się problem który na pozór był mało uciążliwy . Zacznijmy że miałem problem z turbem ,ale okazało się że wystarczyła wymiana zaworu od podciśnienia i autko zaczęło popiepszać jak wcześniej , jednak w tym samym okresie silnik zaczął wydawać metaliczne dźwięki i zimny przy zapalaniu wydobywać biały/szary dym . Po tygodniu jest gorzej auto coraz bardziej się "tłucze" odstawiłemi nie jeżdże bo nie chce ryzykować . Dźwięk jest taki jakby coś wpadło do silnika albo tłoki biły :mysli:. Co już wykluczyłem że to na pewno nie turbo(mierzone Vagiem- dobrze ładuje , korekcja wtrysku - nie mam logów ale wszystko w normie(2 cylinder troche odstaje ale wszystko w normach) .

Nie wydaje mi się również żeby spełnił się najczarniejszy scenariusz - panewki ponieważ auto nie straciło na mocy,jeździłem tydzień więc silnik by się zatarł ; a w oleju nie widać ani wody ani opiłek . Wogóle nie stwierdziłem ubytków żadnych płynów eksploatacyjnych . Diagnoza vagiem nie stwierdziła żadnych błędów poza błędem czujnika płynu chłodzącego . Panowie proszę o jakieś konstruktywne pomysły , wiem że czeka mnie rozbieranie silnika i pobyt w warsztacie ale wiecie jak to jest , oddając auto chciałbym mieć jakąś wiedze na temat problemu , a nie żeby ktoś później wyskoczył - nie opłaca się naprawiać ,trzeba kupić nowy silnik . :wallbash: .

Opublikowano

Witaj kolego

nie chce cie straszyć znajomy ma identyczne objawy jak ty i okazało sie luz na sworzniu tłoka nie mam pojecia jakim cudem mógł sie wyrobic ale coż człowiek też chodzi i pewnego dnia przestaje :( na dzien dzisiejszy taka djagnoza ponioć jak zwalisz miskę to da sie to ustalić :(( ja obstawiałem popychacze/samoregulatory

jak chcesz temat podałem w pon. 21,03,11 wyfiltruj po colak

Opublikowano

NIE chce cie martwic ale mnie mechanicy kasowali a mialem ten sam objaw jak ty po zrzuceniu michy okazalo sie ze jest pelno opilkow od tulejki swoznia tlokowego.najlepiej zmiez cisnienie na cylindrach i powinno byc cos wiadomo.u mnie obstawiali na zawor w glowicy a i jeszcze na kompie wyskoczylo brak zaplonu na 3 cylindrze.powodzenia.pozdro