Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

MCE 09 Moduł Centralnej Elektryki lusterko włącznik świateł czujnik światła Coming Leaving Home w Audi A4 B6 i B7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

pieknie i klarownie rozpisane wszystko :):good:

Bartku dam ci lepsza fotke lusterka z B7 bo tamto jest po malym tjuningu z mocowaniem :wink4:

• Odpowiedzi 3,5 tys.
  • Wyświetleń 687,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Właśnie Dominik - paten na mocowanie lusterka na pewno się przyda. Mógłbyś zrobić jakieś fotki ;)

Co do czujnika światła. Czujniki w samym lusterku są dla fotochromu. Po pierwsze to nie mają wyprowadzonego osobnego pinu sygnałowego, po drugie najprawdopodobniej różnią się od diody czujnika światła budową a tym samym sposobem wysyłania sygnału (MCE oczekuje konkretnego sygnału na odpowiednim wejściu, nie wiadomo czy sygnał wysyłany z diody fotochromu byłby dla niego zrozumiały). IMO - ciężkie do zrobienia. Gdyby czujniki były takie same to pewnie od początku zamiast dodawać nowy sensor w innym miejscu - czujnik światła podawałby sygnał z diody skierowanej na przednią szybę.

Ale przeciez w lusterku sa 2 czujniki... :cool1: i dodatkowo jeszcze 2 w nozce. W nozce to wiadomo: czujnik deszczu i mroku. Ale zeby lusterko sie sciemnilo to musi byc czujnik ktory w mroku rozpoznaje swiatlo i to jest ten z lewej strony przelacznika, w dole lusterka od strony zwroconej do kierowcy. Ale jest jeszcze czujnik od strony szyby w lusterku. On nie moze byc odpowiedzialny za sciemnienie lusterka, bo ta funkcja nic nie daje skoro inny pojazd ktory oslepia -nadjezdza z przodu. Najlepiej zademonstruje na fotkach:

263191da975c71abmed.jpg

5ba9028ccfdff186med.jpg

Opublikowano
  • Autor

Mylisz się Tygrysie - sensor skierowany na szybę też jest do fotochromu. Ta dioda fotooptyczna sprawdza czy jest jasno czy ciemno - fotochrom zadziała tylko gdy dioda na froncie wykryje, że jest ciemno. Zrób sobie prosty test - poświeć latarką na sensor przy przycisku w ciągu dnia. Szkło nie przyciemni się. Teraz zakryj czujnik skierowany na szybę i znów poświeć... voila ;)

Spójrz sobie też na wcześniejszy wariant lusterka z fotochromem (ale bez czujnika światła) - te także mają dwa sensory...

Opublikowano

Hmmm... przeciez lusterko mogloby pobierac informacje o tym czy jest jasno , czy ciemno z czujnika zmroku, a ma osobna diode do tego? Czy w zwiazku z tym, moznaby CLH podlaczyc do tej diody z lusterka? Dobrze rozumuje?

Opublikowano

...no właśnie też o tym myślałem Tygrysie ale tak jak Bartek napisał że jeśli faktycznie możnabybyło tak zrobić to poco fabryka dokłada jeszcze czujnik światła???/

mimo to nie pozoistaje nic innego jak spróbować takiego połączenia grat już praktycznie mam tylko czasu nie bardzo :wallbash:

Opublikowano
  • Autor

Możecie spróbować ale... trzeba ominąć jeden główny problem. Funkcja fotochromu realizowana jest przez układ znajdujący się w lusterku - czujniki nie mają żadnego wyjścia. Jedyny czujnik który ma osobne wyjście to dodatkowy czujnik światła...

Opublikowano

...jak sprawdzałem lustro na "krótko" przeswietlałem wszystkie kabelki i pamiętam że po zasłonięciu diody od zmierzchu dla fotochromu pojawiał sie na jednym kabelku + ale czy to właśnie będzie informacją dla MCE :mysli:

Opublikowano
  • Autor

Dominik jeśli możesz - zrób jeszcze raz testy i opisz efekt dla danego pinu i kabla.

Opublikowano

No mysle ze chyba to jest taki prosty uklad ktory wysyla sygnal "1", albo "0" i watpie zeby komp byl zaprogramowany na konkretne napiecie z czujnika.

Bart- sciemnia sie lusterko stopniowo stosunkowo do natezenia swiatla, czy ma tylko funkcje "sciemnij"/"no funktion"?

Opublikowano
  • Autor

No mysle ze chyba to jest taki prosty uklad ktory wysyla sygnal "1", albo "0" i watpie zeby komp byl zaprogramowany na konkretne napiecie z czujnika.

Bart- sciemnia sie lusterko stopniowo stosunkowo do natezenia swiatla, czy ma tylko funkcje "sciemnij"/"no funktion"?

IMO jest to całkowite przyciemnienie bez regulacji natężenia.

Opublikowano

Czyli jest to funkcja "1"/"0" wiec teoretycznie musi to funkcjonowac w praktyce. Ktos musi przetestowac :evil:

Opublikowano
  • Autor

Skończyły mi się piny od radiofabrica - nie mam tego jak sprawdzić bezinwazyjnie ;)

Opublikowano

u mnie jest Boniek :( ;( z czujnikiem swiatla i pewnie tez bedzie z czujnikiem deszczu :thumbdown: przez grzana szybe Bartku

Opublikowano
  • Autor

No właśnie zastanawia mnie to cfg - a w zasadzie jego brak. W B6 oferowano grzaną przednią szybę a w B7 już nie - w czym dokładnie tkwi problem Grzesiu? Coś ciekawego odkryłeś?

Opublikowano

Witam kolego Bart-s czy moglbys podpowiedziec jak wyglada sprawa sensora zmierzchu z A6 bo kupilismy razem z domin79 tekie same lusterka (u mnie niestety przy modziku lusterka pekla szyba wiec dolanczam do grona tych ktorym nie poszlo z przerobieniem uchwytu) :disgust: ciekawi mnie czy sensor z A6 podejdzie do modolu z B6 z koncowka F? :mysli:

Opublikowano
  • Autor

Lusterka 4F0 857 511 E i F pasują do A4 i A6 - zatem sensor też ;)

Opublikowano

Super wiadomosc :notworthy:dzieki[br]Dopisany: 20 Wrzesień 2010, 15:24_________________________________________________Teraz pozostaje dokupic sensor i wyciagnac domin79 na rezanko :wink4:

Opublikowano

Bartku ten sensor 8K0955559 podejdzie do modolu F w b6? :mysli:[br]Dopisany: 20 Wrzesień 2010, 16:09_________________________________________________Przez szybe grzana nie da sie zakodowac czujnika?[br]Dopisany: 20 Wrzesień 2010, 16:11_________________________________________________wrclaguna opisz problem na czym stanelo? :mysli:

Opublikowano
  • Autor

Coś ciekawego odkryłeś?

nie da rady zakodowac czujnika swiatla :confused4:

Jaki MCE i jaki VAG/VCDS Grzesiu?

Bartku ten sensor 8K0955559 podejdzie do modolu F w b6? :mysli:

Nie - moduł z B8 nie podejdzie :thumbdown: Ponoć Pepin już sprawdzał... Jeśli chodzi o sygnały to elektrycznie wygląda to tak samo (pin 1 zasilanie, pin 2 masa, pin 3 sygnał).