Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

MCE 09 Moduł Centralnej Elektryki lusterko włącznik świateł czujnik światła Coming Leaving Home w Audi A4 B6 i B7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

no właśnie jak ma czujnik deszczu to już odpowiedni MCE ma.

Chyba, że dopiero ma w planach to wszystko zamontować

• Odpowiedzi 3,5 tys.
  • Wyświetleń 686,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Ale musiał widocznie szybę zmieniać bo w B6 czujnik deszczu:whistling:

Opublikowano

można zamontować pod mały uchwyt b6-tkowy :wink:

Opublikowano

Wiem że można ale jeżeli ma czujnik deszczu to od razu zmierzchu też więc jeżeli ktoś rezał uchwyt to już powinien MCE być prawidłowy pozostaje tylko włącznik chl:wink:

Opublikowano

doookładnie, dlatego niech puchaty106 najpierw wypowie się co tam poinstalowane...

Opublikowano

Puchaty podepnij vaga i sprawdz jaki masz moduł elektryki...powienien być z literką F na końcu i będziemy wiedzieli co tam siedzi:wink: a lustro jest z przyciskiem czy bez?

Opublikowano

jak ma czujnik deszczu to powinien być j, l, k, n. Przecież czujnik deszczu był tylko w b7...

Opublikowano

Ano dokładnie sorki:wink: może ma już ogarnięte wszystko tylko sam nie wie:decayed: a może wystarczy zakodować:naughty:

Opublikowano

pytanie tylko czy ma włącznik do CLH... a vaga i tak nie lepiej podepnie :wink:

Opublikowano

Może włącznik jest tylko nie wie do czego służy:decayed:

Opublikowano
:decayed: Może być, bo w dzień nie działa :kox:
Opublikowano

Lustro ma przycisk na srodku na dole!!

Opublikowano

a koło włącznika świateł masz jakieś pokrętła, do ustawiania świateł np. ??

Opublikowano

Chodzi DRL to nie ma a do ustawienia tez nie ma mam bixenon.

Opublikowano
Chodzi DRL to nie ma a do ustawienia tez nie ma mam bixenon.

to co tam masz?? zaślepkę??

w takim razie pozostaje tylko podłączyć vaga i sprawdzić jaki masz moduł...

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

Mam pytania dotyczące podłączenia elektrycznego oryginalnego modułu i wiązki haka. Nie wiem czy to odpowiedni wątek na to pytanie, ale widzę, że są tu również posty dotyczące haka, więc postanowiłem napisać tutaj.

Przygotowuje się do zamontowania haka w mojej b7 rok modelowy 2007 ( o ile wiem to ma to znaczenie bo właśnie od tego roku są pewne zmiany w instalacji haka). Mam już schemat jak to podłączyć i ogólnie wszystko jest jasne. Ale mam kilka pytań.

1.Nie wiem tylko jak wykonać połączenie z przekaźnika nr 6 X-CONTACT do skrzynki bezpiecznikowej na bezpiecznik nr 32? Czy muszę przeciągnąć nowy przewód czy ten który wychodzi z przekaźnika czarno-żółty idzie właśnie do skrzynki z bezpiecznikami i mogę go tam zmostkować z bezpiecznikiem nr 32? Sprawdzałem miernikiem i wychodzi na to że ten czarno żółty przewód o przekroju 4mm idzie z przekaźnika na bezpiecznik od wycieraczek ale nie wiem czy mogę go zmostkowąć w skrzynce czy powinienem pociągnąć dodatkowy przewód o przekroju 1,5mm ze styku przekaźnika.

2. Drugie pytanie dotyczy konektorów, może ktoś z kolegów wie jak wyglądają i jakie mają oznaczenia piny-konektory które będą pasowały do skrzynki z bezpiecznikami, oraz do wtyczek przy module haka (jedna ma 14 pinów druga 6), wiem że można kupić w ASO ale ceny są powalające, za konektor do skrzynki bezpiecznikowej coś około 45zł, a za konektory do wtyczki 14pin po 18 zł za 2 szt. Może ktoś ma jakiś sklep internetowy gdzie można kupić takie piny w normalnych cenach?

3. Kolejne pytanie dotyczy sposobu wykonywania połączeń. Ponieważ mam PDC to chcę podpiąć CAN i zasilanie po stacyjce właśnie z tego sterownika i nie wiem w jaki sposób wpiąć się w odpowiednie przewody. Czy lepiej jest odciąć piny w kostce sterownika PDC i zacisnąć nowe z dwoma przewodami czy lepiej zostawić oryginalne piny a rozciąć przewód i dolutować do niego nowy?

4. Ostatnie pytanie dotyczy podłączenia przewodu pod światła stop. Wyczytałem w tym wątku że można się podłączyć pod odpowiedni kabel w tylnej lewej lampie, na schemacie jest zaznaczone że powinno to być podpięte pod wyłącznik świateł stopu. O ile dobrze to rozumiem to wyłącznik jest przed MCE a lampa już za MCE, czy wpięcie tego kabla do lampy tylnej nie spowoduje jakiś błędów albo świecenia kontrolki spalonej żarówki?

Z góry dziękuję za pomoc :hi:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

czy to musze zrobic aby w B7 zmienić przełącznik świateł ze zwykłego na ten z auto :

Mostkujemy piny 7 i 16 w włączniku świateł (dzięki temu połączeniu zasilimy żółtą diodę AUTO). Oprócz tego pin 7 łączymy z pinem 29 w 32-pinowej kostce MCE (uruchomienie automatycznego włączania świateł gdy włącznik ustawiony zostanie w pozycji AUTO). Następnie łączymy pin 1 przełącznika świateł z pinem 18 w 32-pinowej kostce MCE (ucinamy ori czarny kabelek doprowadzony do pinu 1 w przełączniku świateł, izolujemy go i zostawiamy luzem).

czyli tak samo jak to jest w B6 bo opis dotyczy B6 z wł z B7

Opublikowano

porównaj rozpiskę pinów z pierwszego posta i powinno ok... mi się już literki zlewają :wink:

oczywiście wiesz, że aby włącznik AUTO działał prawidłowo w b7, trzeba dołożyć czujnik deszczu i zmienić lusterko na fotochrom a prawdopodobnie podmianka MCE też Cię czeka...

Opublikowano
porównaj rozpiskę pinów z pierwszego posta i powinno ok... mi się już literki zlewają :wink:

oczywiście wiesz, że aby włącznik AUTO działał prawidłowo w b7, trzeba dołożyć czujnik deszczu i zmienić lusterko na fotochrom a prawdopodobnie podmianka MCE też Cię czeka...

no wiem wiem

i po porównaniu wychodzi mi że pin 1 łaczymy z 20/32 a nie z 18/32 jak to było w B6 mam racje

Opublikowano

na to wygląda...

a Ty masz b6 czy b7??