Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

MCE 09 Moduł Centralnej Elektryki lusterko włącznik świateł czujnik światła Coming Leaving Home w Audi A4 B6 i B7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
np: z tym Światła mijania - tu nie ma problemu bo oba przewody, które trzeba rozdzielić i podłączyć osobno do MCE są przy włączniku świateł (2x żółty)

Co dokladnie musze zrobic ? wyjac te dwa zolte przewody z wlacznika swiatel i podlaczyc do MCE czy po znalezieniu tych przewodow wpiac sie w nie i wtedy podpiac sie do MCE ?

dokładnie rozdzielasz i wpinasz w odpowiednie piny do mce:wink:

Dominiku ale to znaczy , ze odpowiednim kawalkiem przewodu musze wpiac sie w te zolte kable i dalej ten kawalek dodatkowego przewodu doprowadzic do MCE? czy poprostu wyjmuje te dwa zolte przewody z wlacznika swiatel (bez jakiego kolwiek wpinania sie w kable) i podpinam je odrazu do MCE?

nie no tak łatwo to sie nieda m musisz nabyć troche pinów poprzedłużac kabelki itd:wink:

• Odpowiedzi 3,5 tys.
  • Wyświetleń 686 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
np: z tym Światła mijania - tu nie ma problemu bo oba przewody, które trzeba rozdzielić i podłączyć osobno do MCE są przy włączniku świateł (2x żółty)

Co dokladnie musze zrobic ? wyjac te dwa zolte przewody z wlacznika swiatel i podlaczyc do MCE czy po znalezieniu tych przewodow wpiac sie w nie i wtedy podpiac sie do MCE ?

dokładnie rozdzielasz i wpinasz w odpowiednie piny do mce:wink:

Dominiku ale to znaczy , ze odpowiednim kawalkiem przewodu musze wpiac sie w te zolte kable i dalej ten kawalek dodatkowego przewodu doprowadzic do MCE? czy poprostu wyjmuje te dwa zolte przewody z wlacznika swiatel (bez jakiego kolwiek wpinania sie w kable) i podpinam je odrazu do MCE?

nie no tak łatwo to sie nieda m musisz nabyć troche pinów poprzedłużac kabelki itd:wink:

Odpuszczam Ja nie dam rady , moze jak bym mial inne zastepcze autko to moge sobie dlubac nawet miesiac ale autko potrzebne kazdego dnia a watpie czy w jeden weekend uda mi sie to zrobic.

Jak nie znajde nikogo w UK lub kogos w Polsce z Zachodnio Pomorskiego lub Wielkopolski to po zalatwieniu wszystkich spraw z silnikiem we Wroclawiu w nSierpniu wybiore sie do Ciebie Dominiku :decayed: , jeszcze sie wczesniej ugadamy co do terminu , zeby przypadkiem nie bylo ze przyjade a Ty na wakcjach bedziesz sie gdzies smazyl na plazy.

Opublikowano
  • Autor
Sorki że marudzę ale to moje pierwsze grubsze modyfikacje elektryczne. Słupek A to który ? Faktycznie nie mam kabla żółto zielonego tylko czarno/żółty i z tego co się orjętuje on ma iść na bezpiecznik 87 - gdzie go znajdę. Natomiast gruby czarno czerwony ma iść na pin 6/6 ?, a cienki z 14/8 na stop ? Kabelk do stacyjki jak podłączyć ? Czy da się wpiąć z canem bezpośrednio do MCE ? jak tak to w któe piny które kolory ?I gdzie ten moduł się znajduje ?

Tak jak prosilem... Wieczorem (teraz nie dam rady).

Opublikowano
:hi: a jest tu ktos z UK kto pomogl by mi przelozyc MCE ? czytam czytam i kuzwa naprawde nic nie kumam z ciagnieciem tych kabli , zamian pinow itd. :facepalm: ciemny jestem jak hu.... w tym temacie.

Marcinku - czego nie czaisz?? pytaj - odpowiemy :decayed:

kiedy to chcesz przekładać?? i na moduł z jaką końcówką? z fotochromem??

Witam ponownie!

Probowalem wczoraj odpisac ale forum ucieklo i byla lipa z logowaniem.

A wiec tak trudno mi jest nawet wytlumaczyc czego dokladnie nie rozumiem , poprostu od dwoch dni probuje rozkminic ta instrukcje podmiany MCE jaka jest na forum i nic z tego nie kumam , przeciaganie kabelkow na druga strone auta , mostkowanie , zamiana pinow itd. Boje sie , ze rozgrzebie auto , wywale wiazki kabli na wierzch i tak zostane w czarnej d...e a w najgorszym przypadku bede latal i szukal gasnicy :facepalm:

Chce zrobic podmianke MCE na taki z "F" czyli z fotochromem a robic to bede chcial jakos pod koniec Lipca kiedy dostane juz z polski lustro fotochrom oraz zakupie wlacznik swiatel auto i gotowa wiazke pod lustro z kufatec.

W Sierpniu bede w Polsce i bede jechal do Wroclawia na 4 dni to moze jak nie uda mi sie tego zrobic w UK to znalazl by sie ktos chetny z Wroclawia i okolic kto by sie tego podjol ??? :wink:

Poczytam wszystko jeszcze raz i jeszcze raz i moze jeszcze raz i rozbiore autko i pogrzebie w kablach i moze uda mi sie dojsc do tego co i jak. Kuzwa ciemny jestem :facepalm: w tym temacie

ŻEBY zabierać się za jakiekolwiek prace przy instalacji elektrycznej najważniejsza jest znajomość czytania rysunków elektrycznych.

MUSIMY mieć zgromadzone wszelkie potrzebne narzędzia i materiały. Trzeba sobie najpierw wydrukować wszystkie potrzebne schematy i mieć pod ręką kilka kartek z ołówkiem, aby na bieżąco kontrolować nasze prace. Do tego trochę taśmy izolacyjnej, najlepiej biała i marker do CD,

WSZYSTKO PO TO, ABY opisać wszystkie przewody które wyciągamy z oryginalnych kostek, gdy przedłużamy i nie mamy oryginalnych kolorów a trzeba je razem połączyć.

Organizacja pracy przy takim "modzeniu" jest NAJWAŻNIEJSZA.

RYSOWANIE/OPISYWANIE na kartce czynności pozwoli nam na szybkie wyłapanie błędu jeśli popełnimy, i odnalezienie właściwego przewodu. Oszczędzi nam niepotrzebnych nerwów.

Druga sprawa, pamięć jest krótka. Jeśli przyjdzie nam ochota coś poprawić za kilka dni, również nie będziemy musieli się martwić co i kiedy było zrobione...bo wszystko mamy zapisane.

Takie notatki powinniśmy przechowywać razem z dokumentacją samochodu, na przyszłość.

Te podstawowe znajomości w elektryce pozwolą nam przejść w miarę bezboleśnie ten etap, i cieszyć się własnoręczną modyfikacją!!! A JAKA to SATYSFAKCJA. :kox:

Opublikowano
:hi: a jest tu ktos z UK kto pomogl by mi przelozyc MCE ? czytam czytam i kuzwa naprawde nic nie kumam z ciagnieciem tych kabli , zamian pinow itd. :facepalm: ciemny jestem jak hu.... w tym temacie.

Marcinku - czego nie czaisz?? pytaj - odpowiemy :decayed:

kiedy to chcesz przekładać?? i na moduł z jaką końcówką? z fotochromem??

Witam ponownie!

Probowalem wczoraj odpisac ale forum ucieklo i byla lipa z logowaniem.

A wiec tak trudno mi jest nawet wytlumaczyc czego dokladnie nie rozumiem , poprostu od dwoch dni probuje rozkminic ta instrukcje podmiany MCE jaka jest na forum i nic z tego nie kumam , przeciaganie kabelkow na druga strone auta , mostkowanie , zamiana pinow itd. Boje sie , ze rozgrzebie auto , wywale wiazki kabli na wierzch i tak zostane w czarnej d...e a w najgorszym przypadku bede latal i szukal gasnicy :facepalm:

Chce zrobic podmianke MCE na taki z "F" czyli z fotochromem a robic to bede chcial jakos pod koniec Lipca kiedy dostane juz z polski lustro fotochrom oraz zakupie wlacznik swiatel auto i gotowa wiazke pod lustro z kufatec.

W Sierpniu bede w Polsce i bede jechal do Wroclawia na 4 dni to moze jak nie uda mi sie tego zrobic w UK to znalazl by sie ktos chetny z Wroclawia i okolic kto by sie tego podjol ??? :wink:

Poczytam wszystko jeszcze raz i jeszcze raz i moze jeszcze raz i rozbiore autko i pogrzebie w kablach i moze uda mi sie dojsc do tego co i jak. Kuzwa ciemny jestem :facepalm: w tym temacie

ŻEBY zabierać się za jakiekolwiek prace przy instalacji elektrycznej najważniejsza jest znajomość czytania rysunków elektrycznych.

MUSIMY mieć zgromadzone wszelkie potrzebne narzędzia i materiały. Trzeba sobie najpierw wydrukować wszystkie potrzebne schematy i mieć pod ręką kilka kartek z ołówkiem, aby na bieżąco kontrolować nasze prace. Do tego trochę taśmy izolacyjnej, najlepiej biała i marker do CD,

WSZYSTKO PO TO, ABY opisać wszystkie przewody które wyciągamy z oryginalnych kostek, gdy przedłużamy i nie mamy oryginalnych kolorów a trzeba je razem połączyć.

Organizacja pracy przy takim "modzeniu" jest NAJWAŻNIEJSZA.

RYSOWANIE/OPISYWANIE na kartce czynności pozwoli nam na szybkie wyłapanie błędu jeśli popełnimy, i odnalezienie właściwego przewodu. Oszczędzi nam niepotrzebnych nerwów.

Druga sprawa, pamięć jest krótka. Jeśli przyjdzie nam ochota coś poprawić za kilka dni, również nie będziemy musieli się martwić co i kiedy było zrobione...bo wszystko mamy zapisane.

Takie notatki powinniśmy przechowywać razem z dokumentacją samochodu, na przyszłość.

Te podstawowe znajomości w elektryce pozwolą nam przejść w miarę bezboleśnie ten etap, i cieszyć się własnoręczną modyfikacją!!! A JAKA to SATYSFAKCJA. :kox:

Szanowny kolego dzieki za sugestie , masz racje co do tego wszystkiego co napislaes i taki mialem zamiar sie zabierac do tego MCE ale tak jak piszesz trzeba dobrze rozumiec schematy elektryczne i wszelkiego rodzaju instrukcje a z tym u mnie ciezko :facepalm: Wiadomo jeden umie i dla niego to pestka wymiana takiego modulu czy tez takie ingerencje w elektryce auta zas dla drugiego czyli dla mnie to czarna magia. Robilem pare rzeczy przy elektryce w Moim aucie i w innych autkach tez ale ta zamiana MCE to mnie chyba przerasta , moze jak bym chociaz raz podpatrzyl kogos innego co i jak robi to bylo by duzo prosciej ale wiadomo nie czesto sie zdarza wymiana MCE i mozliwosc podgladania calej operacji.

Po rozmowie z Dominikiem i ustaleniu wszystkich szczegulow poddalem sie i zostawie to dla niego jako osoby obeznanej z tematem i zaufanej , osoby ktora wiec co i jak i nie popelni bledu gdzie w Moim przypadku moglo by sie to skonczyc pozarem lub uszkodzeniem jakiegos elementu w elektryce auta.

W Sierpniu bede w polandowie , zalatwie mechanike auta we Wroclawiu i wale odrazu do Dominika i bede sie wtedy przygladal , podpytywal i moze sie czegos pozytecznego naucze :wink:

Dzieki serdczne wszystkim za wszelkiego rodzaju pomoc i sugestie w tej dziedzinie.

:hi:

Opublikowano

Teraz zapewne wszystko masz połączone bezpośrednio jak to w instalacji low.

Patrz np. na te przewody od świateł mijania.

On teraz bezpośrednio z włącznika świateł idą do żarówek a w instalacji high one najpierw idą do MCE a potem z MCE do żarówek.

Czyli np. jeżeli masz teraz światła mijania bezpośrednio to wyciągasz te 2 piny, bo one zmostkowane są bodajże i wpinasz je w odpowiednie miejsc w kostce B MCE więc wtedy we włączniku świateł zostaje puste miejsce i właśnie z włącznika świateł przeciągasz przewód do kostki C w MCE.

Ja też miałem cholerne problemy ze zrozumieniem tych schematów, ale kilka telefonów do Dominika i było po problemie. Jedynie co to miałem problem ze światłami stop (3 przewody w bagażniku itd.)

A reszta poszła. Podłączanie fotochromu i CLH to już była błahostka, szkoda tylko, że nie miałem schematów na papierze to szybciej by poszło a tak to laptopa miałem, który co chwilę się wyłączał, bo bateria martwa a zasilacz spieprzone wyjście ma i jak go się ruszało to koniec :grin:

No ale dałem radę więc Ty też powinieneś wszystko ogarnąć :hi:

Opublikowano
Fr0styyy cały sierpień jestem w polandzie , kupuje piątkę spirytusu i przyjeżdżam do ciebie jak jesteś taki kozak. Ja piję a ty tniesz instalację :decayed:
Opublikowano
Fr0styyy cały sierpień jestem w polandzie , kupuje piątkę spirytusu i przyjeżdżam do ciebie jak jesteś taki kozak. Ja piję a ty tniesz instalację :decayed:

Do mnie zawsze można wpaść! :banan:

Opublikowano

to i ja pojade popatrzeć:decayed::grin:

Opublikowano

to i ja pojade popatrzeć:decayed::grin:

:decayed:

Opublikowano
  • Autor

pier**le - też przyjeżdżam. Chce to widzieć :decayed:

Opublikowano

E to lepiej nie, bo się speszę :polew:

Opublikowano

COś CZUJĘ, że z tego wyjdzie ogólnokrajowy zlot u Fr0styyy....

Opublikowano

Udało mi się zamontować i podłączyć hak. Wszystko działa. Chciałem bardzo podziękować dla kolegi Bart-S bez jego pomocy nie udało by mi się to. Jeżeli ktoś będzie montował ori hak to służę pomocą.

Opublikowano

Aż tyle miejsca to ja tam nie mam :grin:

Opublikowano

Ogólnopolski zlot i cięcie po pijaku instalacji w moim samochodzie , każdy coś przylutuje i może coś z tego będzie ale spirytusu to raczej zabraknie. To może po założeniu MCE "F" zrobimy od razu test czy poducha wystrzeli :decayed:

---------- Post dopisany at 21:22 ---------- Poprzedni post napisany at 21:19 ----------

Aż tyle miejsca to ja tam nie mam :grin:

spokojnie jak się impreza rozkręci to i miejsce sie znajdzie :wink:

Opublikowano
  • Autor
Udało mi się zamontować i podłączyć hak. Wszystko działa. Chciałem bardzo podziękować dla kolegi Bart-S bez jego pomocy nie udało by mi się to. Jeżeli ktoś będzie montował ori hak to służę pomocą.
Niech Ci służy :decayed:
Opublikowano

Jest chętny na 8E0 907 279 J za 100 ??

Opublikowano

cześć, ja po nierównej walce, dopiero 3 kupiona pompka spryskiwaczy okazała się sprawna... mam pytanie, czy u Was też tak głośno działa ? :)

na filmie słychać różnicę pomiędzy pompką od lamp a tą od szyby :)

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

W module 09 w adaptacjach w kanale 81 wprowadzilem jakas wartosc i wyskakuje mi blad 01794. Pomoze ktos rozwiazac problem?