Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

MCE 09 Moduł Centralnej Elektryki lusterko włącznik świateł czujnik światła Coming Leaving Home w Audi A4 B6 i B7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

dokładałeś przewody? np.

Pin 29 – Aktywacja trybu automatycznych świateł do jazdy (WE) [niebieski]

ogólnie to kabelkologia sprawdzona?

błąd na FISie to lustro, pokazuje że nie działa poprawnie, i wyświetla ikonę... coś jakby reflektor na tle tunelu?

---------- Post dopisany at 21:48 ---------- Poprzedni post napisany at 21:42 ----------

poza tym nie sącz wiadomości tylko napisz od razu co miałeś, co zrobiłeś, co kupiłeś....

szybciej pomożemy...

• Odpowiedzi 3,5 tys.
  • Wyświetleń 685,9 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

dokładałem 18,19,24,29,30

IMAG0089.jpg

IMAG0087.jpg

no własnie na fisie jest błąd światła na tle tunelu

brak mi z lustra tego plastiku na szybe( maskownicy która powinna być na szybie)

Opublikowano

Mając lusterko z B7 w B6 ciagniemy też z pinu 6 kabelek do pinu 19 MCE, czy tylko przy lusterku z B6?

B6

pin 6 = sygnał z czujnika światła oraz rozłączenie fotochromu w przypadku włączenia lampki w podsufitce (do MCE, kostka 32-pin/19 – w drodze do MCE przechodzi przez panel świateł pin 1 -> pin 11 a następnie przez pomarańczowy 17-pinowy konektor – pin 13 – w lewym dolnym słupku A) [brązowo/czarny – od lusterka do lampki, biało/fioletowy – od lampki do MCE]

B7

pin 6 = rozłączenie fotochromu w przypadku włączenia lampki w podsufitce (do lampki podsufitki, pin 1 – mostek z zasilaniem lampek do czytania) [brązowo/czarny]
Opublikowano

Że tak zapytam, prawidłowo podłączyłeś piny w lusterku? Ja na początku kostkę odwrotnie włożyłem i wcale nie działało lusterko :decayed:

Opublikowano

za wyświetlanie błędu jest odpowiedzialny pin 29, informację dostaje z włącznika z pinu7, MCE porównuje sygnał z lustra i zgłasza to na FISie.

sprawdź dokładnie jakie masz przewody w lusterku i czy są poprawnie podłączone, i do tego samo lustro.

dlatego w pozycji AUTO ŚWIECĄ ci światła, i masz błąd na zegarach.

jednak nie ma prawa ci świecić w pozycji ZERO.

sprawdź tutaj poprawność podłączenia FIOLETOWEGO przewodu z włącznika świateł pin3 do MCE 32. pin 3(wł.św) z kolei jest na stałe podłączony w pozycji ZERO z pinem 1 włącznika świateł...

innymi słowy MUSISZ mieć napięcie +12v w tej kolejności...MCE18....pin1(wł. św)...pin3(wł. św)...MCE32

Opublikowano

myślę że tak, jutro to jescze raz bede sprawdzał, bardziej mnie martwi ten przełącznik że w pozycji 0 świecą światła

Opublikowano
myślę że tak, jutro to jescze raz bede sprawdzał, bardziej mnie martwi ten przełącznik że w pozycji 0 świecą światła

Bo MCE właśnie tak oznajmia, że coś jest nie teges :whistling:

U mnie światła świeciły w pozycji 0, ale gdy miałem stary włącznik, aczkolwiek CLH i fotochrom oczywiście działały prawidłowo :whistling:

Opublikowano

w pozycji ZERO MCE informuje o braku lub zepsutym włączniku świateł....proponuję ODPIĄĆ włącznik....i można spokojnie jechać....mamy światła mijania.

po to mamy FIOLETOWY przewód REDUNDANCY

Pin 3 – „Redundancy control switch” [fioletowy]

więc miernik albo próbówka w łapy i jedziesz, najszybciej sprawdzisz jak wyjmiesz włącznik świateł i na kablach ZGODNIE z rozpiską ze zwijaka sprawdzasz...

Opublikowano

teraz tak czytam kilka stron do tyłu i :

nie podłączyłem to całe redundancy (cokolwiek to znaczy) z 3 pinu świateł do MCE C32 ?:eusathink: mam to podłączać ? bo u kolegi frostyyy to było to?

Opublikowano

TO MUSI być podłączone.

Opublikowano
:whistling: no bo w zwijaku tego nie ma , więc tu może tkwi błąd
Opublikowano

chwila...piszesz że miałeś moduł F...

moduł dokładałeś czy jest fabrycznie?

we włączniku zmieniałeś piny? z 11 na 13? i reszta, tak jak jest opisane w zwijaku>>

był już

tak zrobiłem tak 11 na 13 + mostek + odcienie pin1

i za nim zrobiłem kodowanie w kompie tak samo po właczeniu zapłonu pozycja 0 i auto od razu się właczają światła po kodowaniu na vagu poszedł błąd na fisie ( bład chl chyba to jest)

więc powinieneś mieć ten fioletowy podpięty

Opublikowano
chwila...piszesz że miałeś moduł F...
moduł dokładałeś czy jest fabrycznie?

we włączniku zmieniałeś piny? z 11 na 13? i reszta, tak jak jest opisane w zwijaku>>

był już

tak zrobiłem tak 11 na 13 + mostek + odcienie pin1

i za nim zrobiłem kodowanie w kompie tak samo po właczeniu zapłonu pozycja 0 i auto od razu się właczają światła po kodowaniu na vagu poszedł błąd na fisie ( bład chl chyba to jest)

więc powinieneś mieć ten fioletowy podpięty

sprawdze to jutro czy mam czy nie

---------- Post dopisany 02-06-2013 at 14:44 ---------- Poprzedni post napisany 01-06-2013 at 23:30 ----------

więc po sprawdzeniu kabelków okazało się że błąd był w połaczeniu pinu 1 w włączniku swaiteł, i teraz w pozycji 0 nic nie swieci

ale w pozycji auto pojawia się błąd na fisie:doh::

bład na vagu- 2105 supply voltage for light detection sensor

57-00 electric circuit failure:facepalm:

Opublikowano

czyli do sprawdzenia lustro i jego podłączenie...

Opublikowano

sprawdzonne i kabelki ok

musiałbym bym podmienić na inne lustro i wtedy sprawdzić

te lustro mi sie nie podoba :thumbdown:

piny w lustrze:

1-biały

2-czarny

3-szary

4-żółty

5- brazowy

6- zielony

Opublikowano

sprawdzonne i kabelki ok

musiałbym bym podmienić na inne lustro i wtedy sprawdzić

te lustro mi sie nie podoba :thumbdown:

piny w lustrze:

1-biały

2-czarny

3-szary

4-żółty

5- brazowy

6- zielony

piny sie zgadzają , to lusterko mnie sie nie podoba jest rozpierdziuchane:wink:

Opublikowano

a jak podepne lusterko z B5 takie bez przycisku to błąd na fisie bedzie moze bym podpioł na chwile

Opublikowano
a jak podepne lusterko z B5 takie bez przycisku to błąd na fisie bedzie moze bym podpioł na chwile

nic to nieda , ja bym trosze obudował ten czujnik zmierzchu i zobaczył co sie dzieje:wink:

Opublikowano

dzieje się tak że wywala bład na fisie na auto

CLH dziła cały czas dzień/noc

jak jest noc to lusterko jak poswiece z przodu to sie ściemnia, jak wrzuce wsteczny to sie rozjaśnia

:eusathink:

moze coś z z pin6 jest moze jest w lusterku zamieniony albo co?? tak jakby MCE nie dostaje sygnału foto z lustra :eusathink:

---------- Post dopisany 04-06-2013 at 22:28 ---------- Poprzedni post napisany 02-06-2013 at 21:42 ----------

dziś na spocie podmieniłem lusterka od kumpla i moje u niego śmiga, a jego u mnie wywala błąd na fisie

i jak wieczorem włącze lampke podsufitki to się powinno rozjaścić? bo u mnie się śwciemnia :doh:

Opublikowano

ponawiam pytanie o kable...

schemat, kartka i ołówek...inaczej nie dojdziesz