Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

MCE 09 Moduł Centralnej Elektryki lusterko włącznik świateł czujnik światła Coming Leaving Home w Audi A4 B6 i B7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

panowie mam pytanie

zakupiłem ostatnio takie tajle

img7275w.jpg

lustro 8E0 857 511 B 6PS

włącznik 8E0 941 531 B

Nie mam na razie czasu na ogarnięcie tej całej kabelkologii związanej z włożeniem nowego MCE w wersji High i chciałbym podłączyć lusterko fotochrom na krótko , czyli bez udziału MCE.

dowiedziałem się że aby to dobrze hulało to wystarczy się podłączyć do plusa i minusa i ponoć najlepszym wyjściem jest pociągnięcie kabelków do kostki włącznika światem

pin1 plus

pin10 minus

chyba że ktoś zna miejsce gdzieś bliżej lusterka gdzie jest dobry prądjak dobrze wyczytałem z tego wątku w w kostce lusterka które zakupiłem

pin1 plus

pin2 minus

czy będzie to działało w tej konfiguracji ?

Następna sprawa , jak się dowiedziałem to moje lusterko jest z opcją kompasu , czy jak podłącze ten plus i minus to ten kompas sam się włączy czy potrzeba jeszcze jakiś czujnik do odpalenia tego kompasu

I następna sprawa , czy zewnętrzne lusterka fotochrom można odpalić także bez udziału MCE , tylko poprzez pociągniecie do nic kabelków z kostki lusterka wewnętrznego pinów 4 i 5 . Rozumiem że to są plusy do lusterek a minusy można pociągnąć gdzieś z drzwi .

I następna sprawa odnośnie włącznika z funkcja auto , czy jak zrobię według tej instrukcji to włącznik będzie miał ta funkcje Auto czy raczej do tego potrzeba zmienić MCE.

Instalacja włącznika A (lub B) w instalacji LOW (MCE A, C i D):

Odpowiadając na kilka pytań, które dostałem na pw – aby założyć włączniki o zwiększonej funkcjonalności czyli ten z końcówką A lub B (auto) w przypadku gdy wcześniej używaliśmy przełącznika standardowego - wymagane będzie przełożenie pinów w kostce włącznika świateł. I tak aby uruchomić światła mijania, postojowe i pozycyjne (plus ze stacyjki) przekładamy pin 4 do 11. Aby podać stałe zasilanie dla świateł postojowych i pozycyjnych – przekładamy pin 16 do 14.

sorry za moją nie wiedzę i dziwne pytania ale nie jestem tak dobry w elektronice jak nie którzy na tym forum

:hi:

• Odpowiedzi 3,5 tys.
  • Wyświetleń 685,9 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

wszystko co napisałeś sie zgadza:wink: odnośnie zewnętrznych foto to możesz je zakładać bez zmiany MCE , natomiast włącznik z auto nie będzie spełniał swojej roli i na auto światła nie będą działać:wink:

Opublikowano

czyli jak założę ten włącznik auto nic się nie zmieni , włącznik świateł będzie działać tak jak mój stary tylko funkcja auto nie będzie działać

Opublikowano
czyli jak założę ten włącznik auto nic się nie zmieni , włącznik świateł będzie działać tak jak mój stary tylko funkcja auto nie będzie działać

dokładnie:wink:

Opublikowano

Tylko pin 4 do 11ego wsadź w kostce jak założysz włącznik.

Opublikowano
  • Autor

Nie przełoży bo w tych gniazdach piny są różne - trzeba ciąć i przelutować przewody między 4 a 11.

Opublikowano

Nie przełoży bo w tych gniazdach piny są różne - trzeba ciąć i przelutować przewody między 4 a 11.

A tak pamiętam :doh: W 4 pinie w oryginalnym włączniku jest ten taki jakby podwójny pin (szerszy) :wink:

Opublikowano

a co będzie jak nie przełożę tego pinu ?

Opublikowano

a co będzie jak nie przełożę tego pinu ?

Twój włącznik czyli zwykły ma zasilanie świateł mijania na 4 pinie, a włącznik AUTO na pinie 11 więc jak założysz włącznik AUTO to po włączeniu świateł mijania światła się nie włączą :decayed:

Opublikowano

no i wszystko jasne

dzięki wielkie :hi:

Opublikowano

popatrzyłem na schematy i generalnie przekładanie z kabla z pinu 4 do 11 jest ok, ale... no właśnie - nie polecam tego rozwiązania jako docelowego. We włączniku LOW światła mijania są zasilane z obwodu po stacyjce za pomocą przewodu o przekroju 1 mm2. W momencie kiedy zmieniamy włącznik na HIGH i przepinamy pin, światła mijania będą zasilane z permanentnego +12V, doprowadzonego do włącznika przewodem 0,5 mm2. Światła mijania ciągną ok 10A, a to sporo jak na tak cienki przewodzik - może się grzać. Dodatkowo wydaje mi się że jeśli po takiej przeróbce zostawimy włącznik na pozycji świateł mijania to po wyjęciu kluczyka będą się one nadal świeciły, podczas gdy w oryginalnej wersji świecą się tylko postojówki. Temat do sprawdzenia.

Opublikowano

no i znowu pod górkę :kwasny:

Opublikowano
  • Autor
popatrzyłem na schematy i generalnie przekładanie z kabla z pinu 4 do 11 jest ok, ale... no właśnie - nie polecam tego rozwiązania jako docelowego. We włączniku LOW światła mijania są zasilane z obwodu po stacyjce za pomocą przewodu o przekroju 1 mm2. W momencie kiedy zmieniamy włącznik na HIGH i przepinamy pin, światła mijania będą zasilane z permanentnego +12V, doprowadzonego do włącznika przewodem 0,5 mm2. Światła mijania ciągną ok 10A, a to sporo jak na tak cienki przewodzik - może się grzać. Dodatkowo wydaje mi się że jeśli po takiej przeróbce zostawimy włącznik na pozycji świateł mijania to po wyjęciu kluczyka będą się one nadal świeciły, podczas gdy w oryginalnej wersji świecą się tylko postojówki. Temat do sprawdzenia.

Idąc tym tropem - trzeba by wymienić połowę instalacji w aucie :wink: 1.0mm a 0.5mm nie robi aż takiej wielkiej różnicy... Zobacz ile ludzi zmienia fotele z wersji lędźwiowej na full. Kable w ori instalacji są o połowę cieńsze i do dziś wszystkim całość ładnie działa (nic się nie przepaliło/spaliło itd.).

Opublikowano

coś mi sie zdaję że założę tylko lustro a włącznik schowam do szuflady i poczekam na przypływ mocy do rezania :decayed:

Opublikowano

A kolega nie powinien jeszcze pinu 16 na 14 przełożyć?

Opublikowano
  • Autor
coś mi sie zdaję że założę tylko lustro a włącznik schowam do szuflady i poczekam na przypływ mocy do rezania :decayed:

Bez przesady - zakładaj... to potwierdzisz teorię Bobikosa. Coś dla forum od czasu do czasu też trzeba zrobić :decayed:

---------- Post dopisany at 00:08 ---------- Poprzedni post napisany at 00:08 ----------

O tym już pisał...

Opublikowano
Idąc tym tropem - trzeba by wymienić połowę instalacji w aucie :wink: 1.0mm a 0.5mm nie robi aż takiej wielkiej różnicy... Zobacz ile ludzi zmienia fotele z wersji lędźwiowej na full. Kable w ori instalacji są o połowę cieńsze i do dziś wszystkim całość ładnie działa (nic się nie przepaliło/spaliło itd.).

Ja wiem że to dość daleka interpretacja, chociaż fotel ustawiasz pół minuty a światła działają kilka godzin. Tak jak napisałem, temat do sprawdzenia dla osób które zmieniły włącznik na HIGH.

Opublikowano

Bez przesady - zakładaj... to potwierdzisz teorię Bobikosa. Coś dla forum od czasu do czasu też trzeba zrobić :decayed:

---------- Post dopisany at 00:08 ---------- Poprzedni post napisany at 00:08 ----------

O tym już pisał...

Czyli uporządkujmy

żeby ten włącznik auto działał tak jak mój dotychczasowy muszę obciąć kabelki z pinów 4 i 11 zamienić miejscami i zlutować z powrotem a pin 16 włożyć w miejsce pinu 14

Opublikowano
  • Autor

Ja wiem że to dość daleka interpretacja, chociaż fotel ustawiasz pół minuty a światła działają kilka godzin. Tak jak napisałem, temat do sprawdzenia dla osób które zmieniły włącznik na HIGH.

Gdyby to był 1mm vs. 2.5mm lub 4mm to OK - ale nie 0.5mm vs. 1mm :wink: W moim mniemaniu - przewody instalacji elektrycznej w aucie daj się na wyrost - po to aby była zgodność z obowiązującymi normami m.in. bezpieczeństwa. Przy montażu oczywiście nie należy przesadzać - tam gdzie można, zakłada się kabelek taki jaki powinien być ale w takim przypadku naprawdę nie widzę sensu rycia w instalacji... Na to można sobie pozwolić gdy Tworzymy nową wiązkę :wink:

---------- Post dopisany at 00:18 ---------- Poprzedni post napisany at 00:17 ----------

O tym już pisał...

Czyli uporządkujmy

żeby ten włącznik auto działał tak jak mój dotychczasowy muszę obciąć kabelki z pinów 4 i 11 zamienić miejscami i zlutować z powrotem a pin 16 włożyć w miejsce pinu 14

Tak.

Opublikowano
:hi: