Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

MCE 09 Moduł Centralnej Elektryki lusterko włącznik świateł czujnik światła Coming Leaving Home w Audi A4 B6 i B7

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 3,5 tys.
  • Wyświetleń 686 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Może podjedź do zakładu, który zajmuje się montażem szyb, niech wymienią? W razie wypadku oni odpowiadają za ewentualną szkodę.

Opublikowano

a czy można ogólnie kupić osobno sam uchwyt do lusterka na przednią szybę od B7

Opublikowano
  • Autor
Może podjedź do zakładu, który zajmuje się montażem szyb, niech wymienią? W razie wypadku oni odpowiadają za ewentualną szkodę.

Nie da rady kolego - nie ma grzanej szyby z uchwytem pod lusterko z czujnikiem deszczu (w B7 nie bylo opcji grzanej szyby przedniej).

---------- Post dopisany at 09:30 ---------- Poprzedni post napisany at 09:29 ----------

Nie - sam uchwyt jest fabrycznie montowany do szyby i nie wystepuje jako osobny element. Juz sie zastanawiam czy nie ciac mojego (szarpanie sie z nim skonczy sie uszkodzeniem "windscreen-a") i przy pomocy plastikarza nie zgrzac prawidlowego uchywtu odcietego z jakiejs uszkodzonej szyby pochodzacej z B7.

Opublikowano

Bart-S, trochę odchodząc od tematu. Chciałbym podłączyć u siebie lusterko wewnętrzne fotochrom i mam jedną wątpliwość. Chodzi mi o podłączenie lusterka do lampki podsufitki, mianowicie mam już puszczony pin 11 lampki (domyślam się, że idzie do pinu 19 w MCE, ale to jeszcze sprawdzę), mam również uzbrojony już pin 1 w lampce, normalnie powinien on być podłączony do pinu 6 lusterka, a u mnie kabel idzie razem z całą wiązką lampki, nie wiesz może dokąd? Teraz mam wątpliwość, czy wypiąć ten kabel z pinu 1, zaizolować i puścić nowy do lusterka, czy podpiąć się do istniejącego już przewodu (pin 1 lampki) kablem z lusterka (pin 6)?

Opublikowano
  • Autor
Bart-S, trochę odchodząc od tematu. Chciałbym podłączyć u siebie lusterko wewnętrzne fotochrom i mam jedną wątpliwość. Chodzi mi o podłączenie lusterka do lampki podsufitki, mianowicie mam już puszczony pin 11 lampki (domyślam się, że idzie do pinu 19 w MCE, ale to jeszcze sprawdzę), mam również uzbrojony już pin 1 w lampce, normalnie powinien on być podłączony do pinu 6 lusterka, a u mnie kabel idzie razem z całą wiązką lampki, nie wiesz może dokąd? Teraz mam wątpliwość, czy wypiąć ten kabel z pinu 1, zaizolować i puścić nowy do lusterka, czy podpiąć się do istniejącego już przewodu (pin 1 lampki) kablem z lusterka (pin 6)?

Jestem w pracy teraz - odpisze Ci wieczorem.

Opublikowano

chyba podobny zamowiem kiedys na allegro tylko troche drozej ale tez z podjebki .. i moge smialo polecic jakosc wykonania bardzo dobra i wszystko dziala jak nalezy .. farba nie do zdarcia.. i cena o polowe nizsza;) pozdr.

Opublikowano

Panowie podpowiedzcie mi proszę jak rozebrać włącznik świateł aby przepiąć te piny z 11 na 13 (włącznik z B7 do B6). Gimnastykuję się już chwilę i nie mogę tego zrobić a znając życie na niemiecką technologię musi być jakiś sprytny myk.

Opublikowano
Panowie podpowiedzcie mi proszę jak rozebrać włącznik świateł aby przepiąć te piny z 11 na 13 (włącznik z B7 do B6). Gimnastykuję się już chwilę i nie mogę tego zrobić a znając życie na niemiecką technologię musi być jakiś sprytny myk.

Ale Ty wlacznika nie ruszasz. Przekladasz tylko piny w kostce co dochodzi do wkacznika

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2

Opublikowano

nawet i to nie musisz robić...wkładasz nowy PIN z kawałkiem kabelka, odcinasz stary kabelek w odległości około 5-10cm od kostki (po to aby w przyszłości wrócić do starego włącznika) lutujesz lub skręcasz stary kabelek z nowym pinem i taśmujesz...to wszystko.

Opublikowano
  • Autor

No panowie - jednak bardziej profesjonalnie jest przelozyc piny niz ciachac kable. Uzyj spinki do wlosow lub igly - czegokolwiek co podwazy blokade pinu i pozwoli go wysunac.

Opublikowano

Nie da rady kolego - nie ma grzanej szyby z uchwytem pod lusterko z czujnikiem deszczu (w B7 nie bylo opcji grzanej szyby przedniej).

---------- Post dopisany at 09:30 ---------- Poprzedni post napisany at 09:29 ----------

Nie - sam uchwyt jest fabrycznie montowany do szyby i nie wystepuje jako osobny element. Juz sie zastanawiam czy nie ciac mojego (szarpanie sie z nim skonczy sie uszkodzeniem "windscreen-a") i przy pomocy plastikarza nie zgrzac prawidlowego uchywtu odcietego z jakiejs uszkodzonej szyby pochodzacej z B7.

A nie myślałeś o tym, żeby po prostu odciąć uchwyt z B6 i dokleić do lusterka z B7? Bodajże Adamoo ma lusterko z B7 w B6 :eusathink:

Opublikowano
  • Autor

A nie myślałeś o tym, żeby po prostu odciąć uchwyt z B6 i dokleić do lusterka z B7? Bodajże Adamoo ma lusterko z B7 w B6 :eusathink:

Napisałem zgrzać ale o kleju też myślałem - sęk to dobrze wszystko pomierzyć i odpowiednio przyciąć. Zobaczymy :wink:

Opublikowano

A tak swoją drogą to u was też jest lekka szczelina między tą plastikową obudową lusterka (ta gdzie idzie w podsufitkę) a podsufitką?

Szyba nie ori, Guardian.

Opublikowano
  • Autor

Jaki kolor ma kabelek wychodzący z 1 pinu lampki?

Opublikowano

Brązowy (chyba z czarnym paskiem).

Opublikowano
  • Autor
Brązowy (chyba z czarnym paskiem).
Zostaw i podłącz resztę.
Opublikowano

Rozumiem, czyli z lampki pobrać tylko masę. Moja ciekawość nie zna granic, więc muszę zapytać: gdybym nie miał tego kabelka to ten pin 1 powinien być połączony z lusterkiem pin 6 tylko, czy pin 1 do MCE, a do tego mostek przy wtyczce lampki z pinem 6 lustra?

Oczywiście rozumiem, że jak mam uzbrojony również pin 11 lampki podsufitki z kablem to kabelek ten biegnie sobie, aż do MCE (przechodząc, przez pomarańczową kostkę w słupku A) do pinu 19, 32-u pinowej kostki?

Reasumując u mnie pozostaje:

lusterko MCE

1 --> 18

3 --> 30

Pin 2, czyli masa, pobieram ją z lampki podsufitki, np. z pinu 6 kostki lampki podsufitki, bądź wpinam się w wolny konektor, tak jak przy diodach ambiente, po wcześniejszym sprawdzeniu, czy na pewno jest to masa.

Podłączenie lusterek zewnętrznych (pin 4 i 5) pominąłem celowo, bo na razie nie planuję rozbudowy.

Opublikowano
  • Autor
Rozumiem, czyli z lampki pobrać tylko masę. Moja ciekawość nie zna granic, więc muszę zapytać: gdybym nie miał tego kabelka to ten pin 1 powinien być połączony z lusterkiem pin 6 tylko, czy pin 1 do MCE, a do tego mostek przy wtyczce lampki z pinem 6 lustra?

Oczywiście rozumiem, że jak mam uzbrojony również pin 11 lampki podsufitki z kablem to kabelek ten biegnie sobie, aż do MCE (przechodząc, przez pomarańczową kostkę w słupku A) do pinu 19, 32-u pinowej kostki?

Reasumując u mnie pozostaje:

lusterko MCE

1 --> 18

3 --> 30

Pin 2, czyli masa, pobieram ją z lampki podsufitki, np. z pinu 6 kostki lampki podsufitki, bądź wpinam się w wolny konektor, tak jak przy diodach ambiente, po wcześniejszym sprawdzeniu, czy na pewno jest to masa.

Podłączenie lusterek zewnętrznych (pin 4 i 5) pominąłem celowo, bo na razie nie planuję rozbudowy.

Masę lusterka bierzesz z pinu 6 lampki. Kabelek lecący z 11 pinu lampki sprawdź sobie na słupku A czy jest w pomarańczowej kostce.

Opublikowano

Dzięki :hi::thumbup1: