Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

MCE 09 Moduł Centralnej Elektryki lusterko włącznik świateł czujnik światła Coming Leaving Home w Audi A4 B6 i B7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

tak, jak moduł nie będzie zakodowany CLH nie ruszy. @Stichy już ci wskazał.

• Odpowiedzi 3,5 tys.
  • Wyświetleń 685,9 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Gre a co jeszcze sprawdza MCE że jeśli zamiast fotochromu da się jakiś czujnik zmierzchowy to i tak daje błędy?

Opublikowano

w sterowniku zapisze błąd lusterka ale poza tym nic wyświetla.

można normalnie użytkować i jeździć.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Czy jest opcja podlaczenia lusterka od b7 do przelacznika auto od b7 w audi a4 b6 nie posiadajac modulu mce w wersji high tak zeby dzialal przelacznik auto? Da sie to jakos zmostkowac tak zeby sygnal z lusterka dawal prad do wlacznika auto i uruchamial swiatla?

Na dana chwile mam to tylko podlaczone tak ze wlacznik swiatel dziala standardowo tj. funkcja auto jest nei aktywna. Lusterko jest tez podlaczone na stale i jego praca polega tylko na sciemnianiu sie.

Pytam bo moze ktos wpadl na taki pomysl?

Opublikowano
  • Autor
Czy jest opcja podlaczenia lusterka od b7 do przelacznika auto od b7 w audi a4 b6 nie posiadajac modulu mce w wersji high tak zeby dzialal przelacznik auto? Da sie to jakos zmostkowac tak zeby sygnal z lusterka dawal prad do wlacznika auto i uruchamial swiatla?

Na dana chwile mam to tylko podlaczone tak ze wlacznik swiatel dziala standardowo tj. funkcja auto jest nei aktywna. Lusterko jest tez podlaczone na stale i jego praca polega tylko na sciemnianiu sie.

Raczej prościej będzie po prostu wykonać to jak należy :wink:

Opublikowano

2 pytania:

1. Czy SWAP z MCE w wersji E na MCE w wersji F wymaga jakiegoś przepinania, czy wystarczy podpiąć MCE F tak samo jak MCE E? Pytam bo nigdzie nie mogę znaleźć na to odpowiedzi, pewnie to jest oczywiste ;]

2. Mam już lustro od B6 z czujnikiem, moduł MCE F (bede wymieniała swój MCE E), włącznik auto tez od B6, do tego DRL + CLH (aktualnie mam moduł SD, ale chciałabym podlaczyc to pod wlacznik DRL).

Co jeszcze potrzebuję (piny, wtyczki)??? - bardzo proszę o numery części

Reszta chyba jest opisana...

Opublikowano

Na pierwsze pytanie odpowiedź brzmi odpinasz podpinasz drugi i działa:decayed:

---------- Post dopisany at 23:21 ---------- Poprzedni post napisany at 23:20 ----------

Oczywiście musisz go zakodować:wink:

Opublikowano

no i chyba przepiąc pare kabli :wink:

instalacje nejlepiej kup na szrocie jakas stara kawałek jakiś pęczek :wink:

Opublikowano

przepinać raczej nie... trzeba będzie poprowadzić nowe kable do lusterka, włączników światła itp...

Opublikowano

Raczej prościej będzie po prostu wykonać to jak należy :wink:

da i nie da będzie banglał auto włacznik ale 24h czyli w sumie jak teraz w Polsce jest potrzeba ale to raczej nie tak ma działać :kox:

---------- Post dopisany at 23:27 ---------- Poprzedni post napisany at 23:25 ----------

przepinać raczej nie... trzeba będzie poprowadzić nowe kable do lusterka, włączników światła itp...

ee no to to już całkiem inna sprawa ale czy halogeny itp są w tych samych pinach??

chyba coś gdzieś z podstawowych trzeba przełożyć :wink: ale głowy nie dam dawno to było jak rozkminiałem lusterko i autowłacznik i clh :whistling:

Opublikowano
:thumbup1:
Opublikowano

oba są w wersji high, także to co E ma, to w F siedzi w tych samych pinach

Opublikowano

Ok zatem nawiązując do wcześniejszych pytań:

1. Odpinam Moduł E, podpinam moduł F, resztę podpinam według schematów opisanych we wczesniejszych postach (prowadząc dodatkowe kable od lusterka przez lewy słupek aż do mce / wlacznika swiatel)

2. Jakie wtyczki / piny potrzebuję? Bez numerów części ciężko będzie mi to dostać w serwisie.

A szrotów raczej w okolicy nie mam. cytat z innego tematu na tym forum:

a) Wtyczka 6 PINowa do podłaczenia lusterka 8E0 971 833- 1 szt.

B) Wtyczka 8 PINowa do podłaczenia włącznika coming Home (o ile macie xenony) – 8L0 971 883

c) Odpowiednia do podłączeń ilość PIN-ów małych o nr 000 979 009 (pod tym nr macie kabelek zakończony 2 PINami - wiec potrzeba 5 kompletów)

Potwierdzi ktoś ?????

Opublikowano

Tak jak jest napisane :wink:

Opublikowano
Ok zatem nawiązując do wcześniejszych pytań:

1. Odpinam Moduł E, podpinam moduł F, resztę podpinam według schematów opisanych we wczesniejszych postach (prowadząc dodatkowe kable od lusterka przez lewy słupek aż do mce / wlacznika swiatel)

2. Jakie wtyczki / piny potrzebuję? Bez numerów części ciężko będzie mi to dostać w serwisie.

A szrotów raczej w okolicy nie mam. cytat z innego tematu na tym forum:

a) Wtyczka 6 PINowa do podłaczenia lusterka 8E0 971 833- 1 szt.

B) Wtyczka 8 PINowa do podłaczenia włącznika coming Home (o ile macie xenony) – 8L0 971 883

c) Odpowiednia do podłączeń ilość PIN-ów małych o nr 000 979 009 (pod tym nr macie kabelek zakończony 2 PINami - wiec potrzeba 5 kompletów)

Potwierdzi ktoś ?????

a) potrzebne

B) możesz użyć wtyczki teraźniejszej

c) odpowiednia ilość :wink:

Opublikowano

Ok. Zatem ostatnie pytanie. Czy potrzebuję jakiegoś przekaźnika, aby włączać / wyłączać moduł SD-2 przy pomocy przelacznika DRL (drl / clh)??

Ktoś wcześniej pisał, że iluminacja nie działa (tzn działa i 0 i 1 jednocześnie). Da się to jakoś rozwiązać, aby działało tak jak fabrycznie w B7 :]?

I to ostatnia moja wątpliwość, wybaczcie :wink:

Opublikowano

Z tego co kojarzę to można iluminację zrobić prawidłowo ale wtedy nie będzie można wyłączyć w razie W DRL-a będzie się cały czas świecił:whistling:

---------- Post dopisany at 23:38 ---------- Poprzedni post napisany at 23:37 ----------

Oczywiście po zmroku się przełączy na światła mijania:wink:

Opublikowano
Z tego co kojarzę to można iluminację zrobić prawidłowo ale wtedy nie będzie można wyłączyć w razie W DRL-a będzie się cały czas świecił:whistling:

---------- Post dopisany at 23:38 ---------- Poprzedni post napisany at 23:37 ----------

Ten kabel od SD-2 muszę puścić przez jakiś przekaźnik do włącznika DRL, czy po prostu potraktować go jako zwyczajny włącznik:P?

Jestem kelnerką, nie elektrykiem - chociaż może po części z zamiłowania ;)

Podsumowując:

Aktualnie w aucie:

- MCE E

- zwykle lustro

- wlacznik bez auto (z koncowka A lub bez A - tego nie wiem)

- brak wlacznika DRL / CLH

Kupione:

- wlacznik auto - 8E0 941 531 B

- wlacznik DRL / CLH - 8E1 919 094 D

- lustro fotochrom - 8E0 857 511

Do kupienia:

- wtyczki piny - powyższe posty

- jakies kabelki itp.

Potrzebuję:

- lutownica, cyna, itp. - tutaj konieczna pomoc kolegi ;]

- coś jeszcze? (VAG - mam 411 ale nie wiem czy full wersję, tylko raz kasowałam błąd ;])

Po krótce chciałabym tak:

- dzień - długie na 30% (SD-2) - możliwość odłączenia przy pomocy włącznika DRL / CLH - prawidłowa iluminacja

- noc - automatycznie wyłączają się SD-2 - włączają sie xenony

- tylko noc - CLH działa na 30 sec - włączanie / wyłączanie DRL / CLH - prawidłowa iluminacja

Rozumiem, że jestem w stanie to osiągnąć tym co mam i tym co zamierzam kupić (+ wiedza z forum).

Opublikowano

Ten kabel od SD-2 muszę puścić przez jakiś przekaźnik do włącznika DRL, czy po prostu potraktować go jako zwyczajny włącznik:P?

Podsumowując:

Aktualnie w aucie:

- MCE E

- zwykle lustro

Kupione:

Do kupienia:

- jakies kabelki itp.

Potrzebuję:

- coś jeszcze? (VAG - mam 411 ale nie wiem czy full wersję, tylko raz kasowałam błąd ;])

- dzień - długie na 30% (SD-2) - możliwość odłączenia przy pomocy włącznika DRL / CLH - prawidłowa iluminacja

- tylko noc - CLH działa na 30 sec - włączanie / wyłączanie DRL / CLH - prawidłowa iluminacja

Rozumiem, że jestem w stanie to osiągnąć tym co mam i tym co zamierzam kupić (+ wiedza z forum).

Dołączam się do pytania z tym, że mam MCE LOW i jeszcze jedno żeby upewnić się na 100%. Szyby nie trzeba wymieniać w B6 jak mam zwykłe lusterko odpinane?

Opublikowano
  • Autor

Podsumowując:

Aktualnie w aucie:

- MCE E

- zwykle lustro

Kupione:

Do kupienia:

- jakies kabelki itp.

Potrzebuję:

W sprawie DRL i długich na 30% to na pewno Domin79 Ci doradzi (potrzebny jest osobny moduł, który będzie to realizował). Do pozostałej instalacji potrzeby będzie MCE F.

---------- Post dopisany 23-04-2013 at 00:00 ---------- Poprzedni post napisany 22-04-2013 at 23:59 ----------

Podsumowując:

Aktualnie w aucie:

- MCE E

- zwykle lustro

Kupione:

Do kupienia:

- jakies kabelki itp.

Potrzebuję:

Dołączam się do pytania z tym, że mam MCE LOW i jeszcze jedno żeby upewnić się na 100%. Szyby nie trzeba wymieniać w B6 jak mam zwykłe lusterko odpinane?

Jeśli zakładasz lustro z B6 to uchwyt pasuje.