Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

MCE 09 Moduł Centralnej Elektryki lusterko włącznik świateł czujnik światła Coming Leaving Home w Audi A4 B6 i B7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

MCE z B7 ma fabryczne obsluge DRL? czy jest mozliwosc zrobienia czegos takiego zeby dzialalo fabrycznie , mianowicie, mam fotochrom i czujnik zmierzchu i funkcje auto, chcialbym zrobic tak zeby w dzien palily sie swiatla DRL ( dlugie na 20-30%) natomiast przy zmierzchu automatycznie zapalaly sise xenony i wylaczaly DRL, da sie to zrobic bez dokladania nie fabrycznych urzadzen ? ;p

• Odpowiedzi 3,5 tys.
  • Wyświetleń 686,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Masz przełącznik DRL przy włączniku świateł? Jeśli tak, ustaw go na 1 :)

Opublikowano
MCE z B7 ma fabryczne obsluge DRL? czy jest mozliwosc zrobienia czegos takiego zeby dzialalo fabrycznie , mianowicie, mam fotochrom i czujnik zmierzchu i funkcje auto, chcialbym zrobic tak zeby w dzien palily sie swiatla DRL ( dlugie na 20-30%) natomiast przy zmierzchu automatycznie zapalaly sise xenony i wylaczaly DRL, da sie to zrobic bez dokladania nie fabrycznych urzadzen ? ;p

Da, w pierwszym poscie jest napisane, ktory modul z obsluga drl

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2

Opublikowano

ale jako takiego guida typu do it yourself zeby zalozyc MCE z b7 do b6 nie widze :( trzeba rezac i kombinowac samemu

ponadto widze ze fabryczne DRL dziala tylko z biksenonem a ja mam zwykly fabryczny ksenon, bez BI ;p

Opublikowano
ale jako takiego guida typu do it yourself zeby zalozyc MCE z b7 do b6 nie widze

a no jest poszukaj dobrze:naughty:

Opublikowano

Ahh, to masz b6, nie b7, pardon nie doczytałem.

Tu masz opis http://a4-klub.pl/audi-a4-b6-b7-132/all-b6-instalacja-czujnika-deszczu-mce-swap-b7-180471/ jak wyrezać MCE z b7 w b6, ale trochę zabawy z tym jest :)

Znalazłem i przetłumaczyłem rozpiskę pinów lampki 12 pin w lampce podsufitki, może się komuś przyda:

1 brąz/czarny - sygnał włączenia lampki do czytania/głównej dla lusterka fotochromowego

2 szaro/niebieski - podświetlenie i włącznik światła

3 czerwono/żółty - +12V

4 zielono/żółty - lampka poduszki pasażera

5 brązowo/biały - sygnał otwarcia drzwi z modułu komfortu

6 brązowy - masa

7 czarny - lampka poduszki pasażera

8 brązowo/fioletowy - podświetlenie i włącznik światła wyjście na tylną lampkę podświetlenia (pin3)

9 brązowo/czerwony - wyjście +12v na tylną lampkę podsufitki (pin2)

10 czerwono/biały - wyjście sygnału (włączenia/wyłączenia/otwarcia drzwi) dla tylnej lampki podsufitki (pin4)

11 biało/fioletowy - sygnał włączenia lampki do czytania/głównej dla MCE (pin19 32'u pinowej kostki)

12 brązowo/niebieski - wyjście masy dla tylnej lampki podsufitki (pin1)

Opublikowano

no tak ale potem nie wiadomo jak bedize z obsluga dlugich i czy DRL zalapie bo ja mam zwykly xenon ..

Opublikowano
no tak ale potem nie wiadomo jak bedize z obsluga dlugich i czy DRL zalapie bo ja mam zwykly xenon ..

No wlasnie nikt z samym xenonem nie zakładał. Ale ja miałem hidy, a to prawie xenon :) więc przekaźnik powinien załatwić sprawę... kodowanie miałem pod bixenon

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2

Opublikowano

No więc podłączyłem to całe redundancy (cokolwiek to znaczy) z 3 pinu świateł do MCE C32 i na 0 światła się nie palą :decayed:

Jednak całość dziwnie działa (imo).

Teraz np. miałem na AUTO i światła się włączyły same (przed 19 godziną jakoś no więc jasno). Pojechałem na bezdotyk opłukać auto no i światła same już się nie właczyły na auto więc zasłoniłem czujnik światła no i się zapaliły ale już nie zgasły.

To wszystko z jakimś opóźnieniem działa, bo jak jest jasno i zasłonie obydwa czujniki światła to światła się zapalą, ale jak tylko zasłonie i odsłonie to się zapalą i już nie zgasną...

Da się to jakoś wyregulować? Jakieś natężenie światła przy którym ma reagować :eusathink:

shit - YouTube :kwasny:

I na jakiej zasadzie działa włącznik DRL? On podaje +12V jak sie na ON włączy, czy zamyka obwód? Zastanawiam się jak do tego podłączyć SD2

edit: teraz z ciekawości pobawiłem się pilotem..

VID20130522_204002 - YouTube

Za pierwszym razem CLH zapali się na 1-2 sek i gaśnie, dopiero za drugim działa normalnie :whistling:

Co to może być? Dlatego, że nie jest całkiem ciemno?

Opublikowano

Spróbuj jeszcze raz po zmroku, może wtedy zadziała poprawnie. Jak podłączyć SD-2 do włącznika DRL masz w dziale "zrób to sam" w wątku kolegi ucho.77 (chyba dobrze napisałem).

Opublikowano

A widzisz, czytałem ostatnio ten temat i mi całkiem z głowy wyleciał :facepalm:

Opublikowano

Od tego jest forum, żeby sobie pomagać :)

Opublikowano

Ta sama sytuacja po totalnym zmroku.

VID20130522_212315 - YouTube

Może mieć na to wpływ lampka we wnętrzu samochodu? Tak jak mówiłem fotochrom dalej działa (śmiemnia się) jak właczy się lampkę, ale czy to może mieć coś w współnego z CLH? Chyba nie...

Opublikowano

Popraw film bo nie działa:whistling:

Opublikowano

Nie podłączyłeś lusterka pod lampkę podsufitki?

Pin6 lusterka --> pin 1 lampki

pin11 lampki --> pin19 MCE

Jeśli nie to może być, że po otwarciu auta zapala się lampka podsufitki i światło dezaktywuje leaving home...

Piszesz, że działa poprawnie za drugim razem, czyli po zamknięciu auta? Jeśli tak to jest to raczej ta przyczyna, gdyż po zamknięciu auta lampka podsufitki gaśnie i nie ma wpływu na czujnik światła w lusterku.

Opublikowano
Nie podłączyłeś lusterka pod lampkę podsufitki?

Pin6 lusterka --> pin 1 lampki

pin11 lampki --> pin19 MCE

Jeśli nie to może być, że po otwarciu auta zapala się lampka podsufitki i światło dezaktywuje leaving home...

Piszesz, że działa poprawnie za drugim razem, czyli po zamknięciu auta? Jeśli tak to jest to raczej ta przyczyna, gdyż po zamknięciu auta lampka podsufitki gaśnie i nie ma wpływu na czujnik światła w lusterku.

Te piny z lusterka to do MCE wpinałem, może przewód się ułamał po drodze w słupku albo przetarł :facepalm: Ale, ale.. Pin 6 dałem bezpośrednio do MCE C19 :eusathink: Czyli źle? Powinienem to poprowadzić do lampki pin 1 a pin 11 lampki do MCE C19? Dodam, że fotochrom się wyłącza jak wbije wsteczny także tutaj okej jest podłączenie.

A CLH nie włącza się przecież jak się zamyka samochód :wink:

Całkiem dziwne,przecież nie mogłem tego aż tak poknocić, w MCE zero błędów :polew:

A zapomniałem dodać, że CLh działa perfect przy wysiadaniu z auta. Jest noc, wyciągam kluczyk, otwieram drzwi i CLH się zapala i gasnie dopiero po 30 sek. Gorzej z otwieraniem.

Opublikowano

No po wbiciu wstecznego odpowiada inny pin (3 lusterka) więc dlatego działa. Jestem w trakcie ogarniania lustra i CLH, ale wydaje mi się, że przyczyna leży w pominięciu lampki podsufitki, ale to niech wypowiedzą się fachowcy jeszcze.

Kilka postów wyżej dałem rozpiskę kabli w lampce:

1 brąz/czarny - sygnał włączenia lampki do czytania/głównej dla lusterka fotochromowego

2 szaro/niebieski - podświetlenie i włącznik światła

3 czerwono/żółty - +12V

4 zielono/żółty - lampka poduszki pasażera

5 brązowo/biały - sygnał otwarcia drzwi z modułu komfortu

6 brązowy - masa

7 czarny - lampka poduszki pasażera

8 brązowo/fioletowy - podświetlenie i włącznik światła wyjście na tylną lampkę podświetlenia (pin3)

9 brązowo/czerwony - wyjście +12v na tylną lampkę podsufitki (pin2)

10 czerwono/biały - wyjście sygnału (włączenia/wyłączenia/otwarcia drzwi) dla tylnej lampki podsufitki (pin4)

11 biało/fioletowy - sygnał włączenia lampki do czytania/głównej dla MCE (pin19 32'u pinowej kostki)

12 brązowo/niebieski - wyjście masy dla tylnej lampki podsufitki (pin1)

Tłumaczyłem to z tego źródła Demontage Innenleuchte vorn, Ambientebeleuchtung nachrüsten - Audi A4 B6/8E

Opublikowano

a gdzie masz podpięty pin 1? lusterka?

Opublikowano
a gdzie masz podpięty pin 1? lusterka?

Do MCE C18 pewno :whistling: Czyli zasilanie czujnika światła.

Ta na pewno, bo pamiętam, że nie wpinałem lusterka pod lampkę podsufitki, bo myślałem, że z MCE idzie sygnał do tego.

Lusterko Pin 6 (sygnał z czujnika światła i rozłączenie fotochromu) -> MCE C19 (sygnał z czujnika światła)

Lusterko Pin 1 (zasilanie) -> MCE C18 (zasilanie czujnika światła, drl/clh i lusterka)

Czyli Pin 6 lusterka najpierw daje do pin 1 lampki a pin lampki 11 daje do MCE C19?

No, ale jak to przecież bez sensu się wydaje. Sygnał z czujnika i sygnał z lampki nie będzie się gryzł??

Opublikowano

pin 1 lusterka powinien być podłączony zarówno do MCE C18 jak również do pinu 1 we włączniku.

Jeśli przepięcie pinów w lampce nie zmieni problemu ściemniania się lusterka przy włączonym oświetleniu, to o ile dobrze pamiętam, należy zaingerować w samą lampkę i dodać odpowiednie diody prostownicze pomiędzy lampki do czytania a pin 1 lampki.

U mnie też lusterko ściemnia się po włączeniu lampki.