Opublikowano 12 Maja 201610 l ...wyłączymy stacyjkę nie wyjmując kluczyka,dookoła ciemność a świecą długie na 30% można je wyłączyć tylko przełącznikiem DRL pozycja zero,czy da się to jakoś podłączyć by ciemność była po ustawieniu włącznika głównego w pozycję zero?Dodam tylko iż nie tylko Ja tak mam,proszę o jakieś porady jeśli to możliwe. U MNIE po przejściu z MCE E na F, też do momentu wyjęcia kluczyka świecą pozycyjne (gdy jest ciemno), pomimo stacyjki w pozycji auto. nie miałem tego zanim nie założyłem lustra po otwarciu drzwi, dodatkowo włącza się CLH, wyjęcie kluczyka gasi pozycyjne. po chwili gaśnie CLH wynika z tego że napięcie po stacyjce jest podtrzymane do momentu wyjęcia kluczyka.(zobacz....RADIO) nie ma czasu dziś szukać po schematach, jutro spróbuję coś wykombinować. mam wyprowadzony (odcięty przy rezaniu) przewód z włącznika to go pomierzę. piszesz ...kabel w kostce włącznika DRL/CLH trzeba przeciąć by z gasły dzienne... po co chcesz przecinać jak możesz dać włącznik DRL w pozycję 0, osiągniesz to samo przecinając przewód co przekręcając pokrętło.
Opublikowano 13 Maja 201610 l Nie walnął buby,chciałem to zainstalował(i tu podziękowania)a że się nie da to inna sprawa,trudno trzeba się przyzwyczaić,dzięki za odp. Kaju jakiego koloru kabel w kostce włącznika DRL/CLH trzeba przeciąć by z gasły dzienne przy pozycji (auto) głównego włącznika? Czy to będzie ten-Pin 3 – aktywacja świateł DLR (połączenie z MCE, kostka 32-pin, 30) [niebiesko/czerwony]? jeżeli świecą DRL po zgaszeniu to coś jest nie tak... też w to nie wierzę, ale wyciągam tem wniosek czytają Twój post. po głównym włączniku tego nie osiągniesz, bo sygnał z mce idzie to małego przełącznika... koniec kropka.
Opublikowano 13 Maja 201610 l Główny wyłącznik w pozycji 0 wyłączy ten sygnał,i da się to zrobić,tylko jeszcze nie wiem co będzie,gdy po tym połączeniu główny przełącznik pozycja 0,nie wyłączając stacyjki.
Opublikowano 17 Maja 201610 l Nie walnął buby,chciałem to zainstalował(i tu podziękowania)a że się nie da to inna sprawa,trudno trzeba się przyzwyczaić,dzięki za odp. Kaju jakiego koloru kabel w kostce włącznika DRL/CLH trzeba przeciąć by z gasły dzienne przy pozycji (auto) głównego włącznika? Czy to będzie ten-Pin 3 – aktywacja świateł DLR (połączenie z MCE, kostka 32-pin, 30) [niebiesko/czerwony]? jeżeli świecą DRL po zgaszeniu to coś jest nie tak... też w to nie wierzę, ale wyciągam tem wniosek czytają Twój post. po głównym włączniku tego nie osiągniesz, bo sygnał z mce idzie to małego przełącznika... koniec kropka. Jednak się dało...koniec kropka. Edytowane 17 Maja 201610 l przez puffi
Opublikowano 4 Czerwca 201610 l Witam. Jeśli nie ten temat to przepraszam, jeśli już taki istnieje a go nie znalazłem to też przepraszam. Otóz mam zapytanie do ludzi bardziej obeznanych w temacie. Mam u siebie przełącznik świateł z funkcją auto i czujnikiem zmierzchu lecz nie posiadam świateł do jazdy dziennej. Czy ktoś jest w stanie powiedzieć czy można przekodować jakoś żeby na trybie auto zapalały się światła mijania a nie tylko pozycję gdy jest dzień ? Czy może jest jakieś inne rozwiązanie Pozdrawiam.
Opublikowano 4 Czerwca 201610 l Witam. Jeśli nie ten temat to przepraszam, jeśli już taki istnieje a go nie znalazłem to też przepraszam. Otóz mam zapytanie do ludzi bardziej obeznanych w temacie. Mam u siebie przełącznik świateł z funkcją auto i czujnikiem zmierzchu lecz nie posiadam świateł do jazdy dziennej. Czy ktoś jest w stanie powiedzieć czy można przekodować jakoś żeby na trybie auto zapalały się światła mijania a nie tylko pozycję gdy jest dzień ? Czy może jest jakieś inne rozwiązanie Pozdrawiam. mniemam, że masz zwykłe światła - zakoduj w MCE tryb skandynawia Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Opublikowano 4 Czerwca 201610 l a tak łopatologicznie gdzie i co ? ma ktoś to moze rozpisane ? edit: ogarnięte
Opublikowano 23 Czerwca 201610 l Pany help:) w watku "uklad elektryczny" opisalem moj przypadek braku lewego swiatla mijania w B7, do tego dziwnie w tej lampie zalacza sie silniczek poziomowania co chwile + dzisiaj na pol dnia zniklo 3cie swiatlo stopu... rozbebeszylem i wiem ze mam modul: L dla B7 i pytanie czy moge zamowic N i bedzie kompatybilny? oczywiscie pozinej musze dorwac kabel i przeprowadzic adaptacje... z gory dzieki za odpowiedzi! pytanie nr 2: czy jak do zlacza B (z rys z pierwszego postu dla modulu High dla B7) podlacze zasilanie na pinie 23 i mase na 20 to teoretycznie powinno zapalic sie lewy reflektor mijania? (chodzi o weryfikacje czy wiazka cala) jak sie myle niech ktos madrzejszy mnie nakieruje! dzieki!
Opublikowano 30 Czerwca 201610 l Czesc! Postepuje wg instrukcji montazu haka. Moj MCE to 8E0 907 279 E. Dowiedzialem sie ze jest high. Swoj hak mam uzywany z oryginalna wiazka. W tamtym aucie przy 3 pinie w kostce 3pinowej przy haku wychodza dwa przewody ktore szly do przodu auta. Nie rozumiem po co byl w tamtym aucie. Na pierwszym pinie jest bialo szary ktory polaczony byl z tym samym kolorem przy lampie. (U mnie ten przewod idzie do przodu auta) . Czy mam go przecinac? Dodatkowo w swoim aucie mam zajety 12 i 13 pin w kostce 32 pin MCE. W tamtej instalacji rowniez wszystkie przewody czarno czerwone spiete pyly razem. Trmat dotyczy instalacji oryginalnego haka. Przywolam, ze mam czujniki parkowania z przodu i z tylu. Zauwazylem ze przew pomaranczowo ziel i pomaranczowo braz z modulu MCE wchodza do kostki 16 pinowej w module parkowania.
Opublikowano 2 Lipca 201610 l Mój moduł haka to 8E0 907 383. Czujniki park z przodu i z tyłu, MCE z literką E. Podłączyłem wszystko zgodnie ze schematem. Po próbie komunikacji przez vcds lite nie wykrywa mi 69 treiler. We wtyczce kontrolką łape za pin 2-masa i sprawdzam zasilanie modułu pin 1, JEST. Pin 5 - zasilanie ze stacyjki, JEST. Pin 12 i 13 w MCE miałem zajęty ze względu na PDC. Od greGori dowiedziałem się, że mogę dolutować cany z modułu haka do canów PDC. Tak zrobiłem. Przewody względem siebie są skręcone. (mogą być za bardzo?). Co źle zrobiłem, że nie wykrywa mi tego modułu? Zaznaczam, że wykrywa mi MCE i PDC gdzie już wprowadziłem zmiany pod hak. Proszę o pomoc. Cholernie się przy tym napracowałem, a elektryk z którym pracuje namawia mnie na dopięcie się w lampach. Mimo wszystko chciałbym mieć oryginalną instalację. Czy może być zepsuty moduł. Czy do komunikacji by doszło nawet kiedy 14 pinowa wtyczka bylaby z modułu wypięta?
Opublikowano 2 Lipca 201610 l a diagnoze mu dałeś? Co znaczy, czy dałem mu diagnozę? Nie rozumiem pytania?
Opublikowano 2 Lipca 201610 l Mój moduł haka to 8E0 907 383. Czujniki park z przodu i z tyłu, MCE z literką E. Podłączyłem wszystko zgodnie ze schematem. Po próbie komunikacji przez vcds lite nie wykrywa mi 69 treiler. We wtyczce kontrolką łape za pin 2-masa i sprawdzam zasilanie modułu pin 1, JEST. Pin 5 - zasilanie ze stacyjki, JEST. Pin 12 i 13 w MCE miałem zajęty ze względu na PDC. Od greGori dowiedziałem się, że mogę dolutować cany z modułu haka do canów PDC. Tak zrobiłem. Przewody względem siebie są skręcone. (mogą być za bardzo?). Co źle zrobiłem, że nie wykrywa mi tego modułu? Zaznaczam, że wykrywa mi MCE i PDC gdzie już wprowadziłem zmiany pod hak. Proszę o pomoc. Cholernie się przy tym napracowałem, a elektryk z którym pracuje namawia mnie na dopięcie się w lampach. Mimo wszystko chciałbym mieć oryginalną instalację. Czy może być zepsuty moduł. Czy do komunikacji by doszło nawet kiedy 14 pinowa wtyczka bylaby z modułu wypięta? Nie pamiętam już jaki nr modułu haka mam u siebie, ale też go "nie widac", działa jednnak tak jak powinien, tak ma byc. Hak dokładałem tak jak i Ty.
Opublikowano 2 Lipca 201610 l a diagnoze mu dałeś?Co znaczy, czy dałem mu diagnozę? Nie rozumiem pytania? z modułu haka do modułu pdc musisz podać sygnał. w pdc jest on wyznaczony dla modułu haka na pinie 5 wtyczki brązowej 16pinowej. numerek pinu w module haka widzisz też na schemacie Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Opublikowano 3 Lipca 201610 l a diagnoze mu dałeś?Co znaczy, czy dałem mu diagnozę? Nie rozumiem pytania? z modułu haka do modułu pdc musisz podać sygnał. w pdc jest on wyznaczony dla modułu haka na pinie 5 wtyczki brązowej 16pinowej. numerek pinu w module haka widzisz też na schemacie Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Dokładnie tak zrobiłem na pin 5 kostka 16 pinowa modułu PDC, biało czerwony idzie z pinu 2 kostki 3 pinowej gniazda haka. Wiązka którą kupiłem była pewnie z auta o MCE LOW. Tak wnioskuję ponieważ pin 1 kostki 3 pinowej haka jest biało szary a z pinu 3 go wychodzą dwa przewody biało czerwone, jeden idzie do przodu auta ( nie wykorzystałem go - ppozostał wolny) drugi skierowany jest do wtyczki 14 pinowej modułu haka. Musi byc podpieta linia K zeby byla diagnoza na vcds Co to znaczy, że musi być linia K abym mógł ten moduł diagnozować? Mój moduł haka to 8E0 907 383. Czujniki park z przodu i z tyłu, MCE z literką E. Podłączyłem wszystko zgodnie ze schematem. Po próbie komunikacji przez vcds lite nie wykrywa mi 69 treiler. We wtyczce kontrolką łape za pin 2-masa i sprawdzam zasilanie modułu pin 1, JEST. Pin 5 - zasilanie ze stacyjki, JEST. Pin 12 i 13 w MCE miałem zajęty ze względu na PDC. Od greGori dowiedziałem się, że mogę dolutować cany z modułu haka do canów PDC. Tak zrobiłem. Przewody względem siebie są skręcone. (mogą być za bardzo?). Co źle zrobiłem, że nie wykrywa mi tego modułu? Zaznaczam, że wykrywa mi MCE i PDC gdzie już wprowadziłem zmiany pod hak. Proszę o pomoc. Cholernie się przy tym napracowałem, a elektryk z którym pracuje namawia mnie na dopięcie się w lampach. Mimo wszystko chciałbym mieć oryginalną instalację. Czy może być zepsuty moduł. Czy do komunikacji by doszło nawet kiedy 14 pinowa wtyczka bylaby z modułu wypięta? Nie pamiętam już jaki nr modułu haka mam u siebie, ale też go "nie widac", działa jednnak tak jak powinien, tak ma byc. Hak dokładałem tak jak i Ty. Czy moduł aktywuje się dopiero po podłączeniu wtyczki? Sprawdzałem poszczególne piny i mam tylko stop i lewy kierunek który dziwnie pulsuje, prawego już nie ma. Jest również zasilanie z bezpiecznika S87.
Opublikowano 3 Lipca 201610 l Dawno zakładałem hak i czytałem na ten temat, ale jeśli chcesz sprawdzic czy moduł działa, to musisz dac dwie/trzy żarówki obciążenia. Na "pusto" jak mi się pamięta nie pomierzysz/nie sprawdzisz. W gnieździe trzeba chyba też zblokowac ten dodatkowy włącznik (nie pamiętam już od czego jest), czyli najlepiej wpiąc wtyczkę z obciążeniem w postaci jakichś żarówek. Edytowane 3 Lipca 201610 l przez staniek