Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

MCE 09 Moduł Centralnej Elektryki lusterko włącznik świateł czujnik światła Coming Leaving Home w Audi A4 B6 i B7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Błędy potrzebne, poza tym czuje tu uwalony bezpiecznik gdzieś w skrzynce ECU powiązany z czujnikiem pedału stop. Przerabiałem coś podobnego w forumowej B7, z tym, że 1,9 i tam świeciły jeszcze świece, komp stwierdził śmierć wszystkich poduszek pod silnikiem i brakło mocy. Winna była wiązka przepływki (przegrzało ją jak spadła na silnik) i właśnie spalony bezpiecznik w skrzynce ECU... Niby nie powiązane z sobą, ale jednak...

Wysłane z mojego D5103 przy użyciu Tapatalka

• Odpowiedzi 3,5 tys.
  • Wyświetleń 686,9 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Dnia 4.06.2017 o 12:21, chester121 napisał:

No wlasnie u mnie ustawione jest zeby gaslo po 20 sek
Ale jak pilotem otworze auto i tylko klape to clh swieci ( sprawdzalem ze napewno 8 min) potem wylaczylem bo szkoda aku
20 sek to gasnie jak wychodze z auta
Czyli coming home mi dziala ale leaving home juz nie za bardzo

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Witam

niedawno przyszedł mi włącznik drl/clh i teraz juz wszystko ładnie mi działa, ale dzisiaj w nocy zauważyłem, ,że jest jeszcze jeden problem

o co chodzi.....  

W nocy wracałem do domu, przekręciłem stacyjke (xenon odrazu się zapalił bo noc :P ) odpaliłem silnik światła się wyregulowały i jadę.

Na prostej drodze wyskoczyła mi sarna wiec awaryjnie zahamowałem i zauważyłem, że xenon nie poszedł do góry (czyli nie poziomował się dynamicznie) potem przy szybkim przyspieszaniu nie opuścił się  :kwasny:

po przekręceniu włącznika na pozycje świateł mijania dynamiczna regulacja działa, ale w trybie auto reguluje się tylko podczas odpalania auta czemu??

w MCE na kanale chyba 6 jest pokazane że na pozycji auto jest STAGE 3, a w trybie świateł mijania STAGE 1 (czy jakoś tak) czy to jakiś problem z włącznikiem albo instalacja,

że nie działa mi dynamiczne poziomowanie w trakcie jazdy w trybie AUTO?? może w kompie coś można ustawić???

Licze na waszą pomoc :) inwestując w ten system automatycznych świateł liczyłem, że będzie bezobsługowy, a tu lipa :facepalm:  

Zawieszenie mam komfortowe i podczas przyspieszania światła idą do góry i bez dynamicznej reg. oślepiam kierujących z naprzeciwka ;/

Opublikowano

W audi nie ma dynamicznej regulacji o ile się nie mylę
musisz zmienić silniczki w lampie

Opublikowano

W trybie Auto nie działa, ale pewnie jak przełączysz włącznik świateł na "włączone światła" zacznie działać. Kiedyś poruszałem ten problem.

Gdy auto wyjechało z takim wyposażeniem w oryginale to poziomowanie świateł działa też w trybie Auto, a w rezanym już nie. Problem pewnie leży w jakimś połączeniu MCE, włącznik świateł.

Nie wiem czy kaju kiedyś nie pisał jak to rozwiązać żeby poziomowanie działało też w trybie Auto.

Opublikowano
W audi nie ma dynamicznej regulacji o ile się nie mylę

musisz zmienić silniczki w lampie

Audi ma dynamiczna reg. Ja mam bixenony oryg. I tak jak pisalem wczesniej dynamiczna reg działa jak WS jest w pozycji św. mijania

Nie działa w trybie AUTO oprócz pierwszego poziomowania zaraz po uruchomieniu silnika

Opublikowano
Gdy auto wyjechało z takim wyposażeniem w oryginale to poziomowanie świateł działa też w trybie Auto, a w rezanym już nie. Problem pewnie leży w jakimś połączeniu MCE, włącznik świateł.
Nie wiem czy kaju kiedyś nie pisał jak to rozwiązać żeby poziomowanie działało też w trybie Auto.

Tylko że w moim przypadku wszystko jest fabryczne ( MCE w wersji F, bixenony) dołożyłem tylko oryg. lusterko i zmieniłem WS na wersje z auto i podłączyłem
Nic więcej nie było zmieniane czy dokładane

Skoro w oryginalnym systemie działa dynamiczne poziomowanie w trybie auto to oznacza, że musze cos naprawić w swojej bo ona jest w 95% oryg.
Pytanie co

Opublikowano

No właśnie czegoś tu na bank brakuje, bo powinno działać, może kaju się wypowie

Opublikowano

Biggman a czy ty masz oryginalny system automatycznych świateł??

Ewentualnie czy osoba z takowym systemem moze sprawdzić czy aby napewno dynamiczne poziomowanie działa w trybie auto

Opublikowano

Nie ja mam dokładany, u kolegi sprawdzałem to poziomowanie działało na Auto

Opublikowano

Nawet tego nie zauważyłem. Mam zwykłe xenon, jak pobujam autem to powinienem zauważyć autopoziomowanie?

A spryski lamp działają w trybie auto gdy jest ciemno? :)

Edytowane przez august

Opublikowano

Jak mocno pobujasz to będzie widać
U mnie lampy błyskawicznie się ustawiają
Najlepiej jednak w nocy raptownie zahamować lub szybko przyspieszyć I zobaczysz że światła ciągle świecą na tej samej wysokości

Opublikowano

Tu jest bardzo ciekawy i kompletny wątek: 

Najbardziej intryguje mnie pin 4 we włączniku świateł.

Idzie na piny 20/21 w sterowniku poziomowania. U mnie chyba nie ma nic na pinie 4 włącznika światła..

samopoziom.jpg

Pin 11 wyłącznika świateł z którym to wszystko jest połączone to.. zasilanie świateł mijania (WY)

EDIT.

Dobrze mi się kojarzyło:
ee76e2e9638c9b5bmed.jpg

Czyli trzeba zmostkować we włączniku piny 4 z 11 a w regulatorze xenon 17 z 20 i 21?

Edytowane przez august

Opublikowano

A myślisz że nie wystarczy zmostkowac tylko we WS
bo przecież dynamiczna reg. działa gdy WS jest w pozycji św. mijania

Ale juz trop znalazłeś GRATULACJE [emoji106]

Opublikowano

Bardzo możliwe że wystarczy jeden mostek w WŚ.
Wygląda na to, że w trybie auto nie idzie sygnał załączenia świateł na regulator poziomu, bo wtedy to MCE na podstawie sygnału z czujnika zapala światła.
A ze schematu wynika, że regulator ma bezpośrednie połączenie z WŚ.
Zobaczymy co kaju powie, może to rozkminiał. :)

Wysłano z Nokii 5110

Opublikowano

Jesli to coś pomoże
To mogę podjechać do kolegi który ma oryginalne clh i czujnik światła i ma oryg. Xenony
I zrobić zdjęcia kostki i przewodów WS

Opublikowano

Na zdjęciach pewnie zobaczmy tylko że żółty przewód jest wpięty w pin 4.
Trzebaby coś pomierzyć, a nawet nie wiemy jeszcze czy ten schemat dotyczy wersji z wyłącznikiem auto.. :(

Wysłano z Nokii 5110

Opublikowano

No tak, to zostaje czekać czy kaju ogarnął ten problem

Ale jeszcze przeglądałem rozpiskę kostek w MCE i w kostce 32pinowej jest napisane

Pin 18 – Zasilanie czujnika światła i iluminacji włącznika CLH/regulacji świateł (WY) [czarno/niebieski]

Pin 19 – Sygnał z czujnika światła (WE) [biało/fioletowy]

Czyli pin 18 odpowiada za regulacje świateł, chyba że chodzi tu o WS ??

Opublikowano

Nie, nie za regulację świateł tylko za podświetlenie panelu regulacji świateł. (Zamiennego z panelem DRL/CLH).
A WS ma 17 pinów jeśli dobrze pamiętam.

Wysłano z Nokii 5110

Opublikowano

Panowie u mnie jest CLH, DRL I samopoziom pod xenon. Niezależnie od tego czy tryb auto czy mijania samopoziom działa zawsze, poza jednym wyjątkiem w trybie auto DRL za dnia ale to normalne. Jak coś mogę rzucić okiem na połączenie i podzielić się na forum.
Myśle tez ze kwestie na bank rozkmini Kaju. W końcu to spec :-)

Tapnięte z iPhone

Opublikowano
Panowie u mnie jest CLH, DRL I samopoziom pod xenon. Niezależnie od tego czy tryb auto czy mijania samopoziom działa zawsze, poza jednym wyjątkiem w trybie auto DRL za dnia ale to normalne. Jak coś mogę rzucić okiem na połączenie i podzielić się na forum.
Myśle tez ze kwestie na bank rozkmini Kaju. W końcu to spec :-)

Tapnięte z iPhone

No i tak powinno być.
Masz dokładane auto?

Wysłano z Nokii 5110