Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ADR] Skaczący napinacz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, czy napinacz paska wielorowkowego powinien napinać bez skoków w miejscu czy skakać bo mój skacze i czego to wina może być?

Opublikowano

A nowy jest czy stary?? [br]Dopisany: 13 Wrzesień 2010, 12:43_________________________________________________U mnie nic nie skacze ale nie dawno go wymieniałem.

Opublikowano
  • Autor

stary jest i mam metlik w głowie czy to tylko napinacz bo wyczytałem że sprzęgiełko alternatora też może być zepsute, a może wie ktoś jak to sprawdzic bez rozkręcania?

Opublikowano

kumpel w mesiu miał walnięte sprzęgło alternatora to wyglądało to tak jak by zaraz miał silnik wyskoczyć :naughty: A patrzyłeś jak zachowuję się napinacz przy pracy silnika?? coś piszczy?? szarpie ??

Opublikowano
  • Autor

no przy pracy skacze własnie nic nie piszczy a szarpanie od biedy skakaniem można nazwać

Opublikowano

na moje oko to skocz do jakiegoś dobrego mechanika i powinien rozwiać Twoje wątpliwości :good: bo tak to możemy sobie pisać w nieskończoność :wallbash:

Chociaż obstawiał bym sprzęgło. Napinacz jak by słabo napinał to pasek powinien się ślizgać i raczej nie szarpać - ale to tylko moje sugestie :wink4:

Opublikowano
  • Autor

moim zdanie też do wymiany jest bo się skrzywił trochę i nie przylega do całego paska a jak powinno zachowywać się to sprzęgiełko jak pasek zdejmę ?

Opublikowano

na moje oko to skocz do jakiegoś dobrego mechanika i powinien rozwiać Twoje wątpliwości :good: bo tak to możemy sobie pisać w nieskończoność :wallbash:

Chociaż obstawiał bym sprzęgło. Napinacz jak by słabo napinał to pasek powinien się ślizgać i raczej nie szarpać - ale to tylko moje sugestie :wink4:

nieprawda jak bedzei slaba sprezyna to napinacz bedzie szarpal jak dodasz gazu i puscisz pasek wpada w wibracje bo sie zmienia napiecie w pasku podczas obrotow po to jets napinacz zeby te napiecia niwelowal jesli jest dobry to sie przy przyspieszaniu lekko odsuwa a przy zwalnianiu dociska i wtedy nie ma prawa pasek wibrowac a jesli jest slaby nie wytlumi drgan pasek wpada w wibracje i wyglada jak by drgal wcale nie musi piszczec do tego

daj mu gazu i sprawdz czy wtedy tez nim telepie bo nie powinno albo bardzo malo przy wiekszych obrotach najbardziej bezdie przy ujmowaniu gazu

Opublikowano

Napinacz nie powinien drgać i powinien pracowac na całej szerokosci paska, jak spojżysz na napinacz od lewej strony ( patrzac od przodu) to na napinaczu masz 3 kreski a na ramieniu napinacza 1 i powinna byc pomiedzy 2 skrajnymi kreskami. U mnie napinacz działa prawidłowo ale widac ze lekko sie odgina bo nie pracuje na całej szerokosci paska. W ADR-ze nie ma sprzegiełka alternatora, ono jest z reguły w silnikach diesla.

Opublikowano
  • Autor

pocieszyłeś mnie z tym sprzęgiełkiem:)[br]Dopisany: 13 Wrzesień 2010, 14:51_________________________________________________jest idealnie na środkowej kresce ale na 100% do wymiany bo skrzywiony jest widać że dołem nie nie dochodzi obudowa, ile może kosztować taki orginalny i gdzie go kupic oprócz aso?

Opublikowano

proszę bardzo wczoraj kupiłem,trzeba trochę poszukać żeby znależć w dobrym stanie

http://allegro.pl/napinacz-paska-audi-vw-1-8-20v-i1204888714.html

A tu masz nowy ale nie ori

http://www.stelpol.pl/sklep/product_info.php?cPath=8_17&products_id=714

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

kupiłem ori na szrocie za 50zł i nie żałuje założony już od 2uch tyg. zero problemów

Opublikowano

A wiesz jaki ma ten napinacz przebieg?? Nie warto było dołorzyć ~40zł i kupić nowy i jechać bez obaw??

Opublikowano
  • Autor

a w aso nie kosztuje około 350zł?

Opublikowano

Napinacz nie powinien drgać i powinien pracowac na całej szerokosci paska, jak spojżysz na napinacz od lewej strony ( patrzac od przodu) to na napinaczu masz 3 kreski a na ramieniu napinacza 1 i powinna byc pomiedzy 2 skrajnymi kreskami. U mnie napinacz działa prawidłowo ale widac ze lekko sie odgina bo nie pracuje na całej szerokosci paska. W ADR-ze nie ma sprzegiełka alternatora, ono jest z reguły w silnikach diesla.

z reguly sprzegielko jest w silnikach diesela ale ja mam AMB i tez jest sprzegielko i u mnie napinacz skakal wlasnie przez to sprzegielko :)