Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 AFN] Problem z zmiana biegów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Panowie mam problem z zmiana biegów w swoim aucie, problem polega na tym że ciężko zmienić tak, aby nie szarpał, najgorzej z 1-2 oraz 2-3. Jeździłem dwiema innymi a4 z tym samym silnikiem i tam ten problem nie występuje. Proszę o pomoc i z góry dzięki.

Opublikowano

Nie telepie silnikiem przy odpalaniu i gaszeniu, nie ma dziwnych dźwięków? Może być zużyte dwumasowe koło zamachowe, wtedy jakkolwiek delikatnie byś puścił pedał sprzęgła to i tak zamach skoczy "w sobie" i powstają drgania.

Opublikowano

Silnikiem nie telepie, jedynie przy gaszeniu delikatnie zatrzęsie. Mam wrażenie że jest jakiś luz w napędzie, nawet na wbitym np. 3 biegu po puszczeniu gazu i ponownym dodaniu szarpie. Silnik chodzi jak najbardziej ok, tylko irytuje mnie ta zmiana biegów bo naprawde trzeba się skupić aby nie szarpnął. :thumbdown: Wszelkie sugestie mile widziane.

Opublikowano

U mnie był kąt zapłonu przestawiony i objawy były identyczne.

Opublikowano

Silnikiem nie telepie, jedynie przy gaszeniu delikatnie zatrzęsie. Mam wrażenie że jest jakiś luz w napędzie, nawet na wbitym np. 3 biegu po puszczeniu gazu i ponownym dodaniu szarpie. Silnik chodzi jak najbardziej ok, tylko irytuje mnie ta zmiana biegów bo naprawde trzeba się skupić aby nie szarpnął. :thumbdown: Wszelkie sugestie mile widziane.

Miałem podobne objawy jak siadło mi zawieszenie silnika i skrzyni. Ciężko na odległość sugerować ale poduchy tez mogą być przyczyną twoich problemów.