Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 AFN] Po wymianie pompy zapowietrza się układ paliwowy. Co wymienić?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Stara pompa była już bardzo doje..na (bardzo kiepskie odpalanie, max prędkość 170, buczenie), więc nie wiem czy i tam się zapowietrzał.

Jak postoi dłużej to muszę kręcić chwilę zanim załapie, choć nie zawsze. Jeśli chwilę pochodzi, zgaszę go i zapalę znowu to odpala na tyk.

Podpowiedzcie co powinienem wymienić, aby wyeliminować przyczynę? I nie chodzi mi tu o uszczelki samej pompy :wink4:

W innym temacie kudłaty66 napisał o wymianie przelewów i 12-stu podkładeczek miedzianych. Jakich podkładek, bo nie mogę nic takiego skojarzyć... :mysli:

Opublikowano

Na początek proponował bym Ci dokręcić mocno przewody wysokiego ciśnienia (metalowe pompa-wtryski) zarówno przy pompie jak i przy wtryskach. Zobacz czy nie są przykręcone za bardzo pod kątem.

Opublikowano

Chyba wiem, gdzie łapie lewe powietrze, bo dzisiaj zruszyłem zaworek na górze przy nastawniku i jeszcze gorzej się zaczął zapowietrzać... :wallbash:

Zauważyłem przy nim 3 miedziane(?) uszczelki. Mógłby ktoś podać ich wymiary? (numeru z etki nie chce, bo nie będę ich zamawiał w aso) Pomóżcie, bo na razie mam uziemiony samochód...

Czy przez sam zaworem może się zapowietrzać? Ten zaworek rozumiem jest wymienialny? W razie co do kupienia w sklepie?

Opublikowano

powietrze moze lapac od zbiornika wlacznie. ale w zakresie do doprowadzenia do pompy wtryskowej.

jezeli nieszczelnosc jest po stronie wysokiego cisnienia pojawia sie wyciek a nie zapowietrzanie.

a skad pompa? regenerowana?

Opublikowano

Pompa 11-stka z demontażu, ma wszystkie oryginalne plomby.

Czyli rozumiem, że ten zaworek, do którego idzie przelew od wtrysków nie ma z zapowietrzaniem nic wspólnego? To dlaczego jak go odkręciłem i przykręciłem to się tak zapowietrza, że żeby odpalić to muszę luzować nakrętki na wtryskach i długo kręcić?

[br]Dopisany: 22 Wrzesień 2010, 20:30_________________________________________________Pomóżcie coś, bo głupio na mieście co chwilę odpowietrzać układ.... ;(

Jeśli nie łapie powietrza od strony wysokiego ciśnienia, to gdzie może? Wycieków żadnych nie zauważyłem... Co mam sprawdzać/wymieniać? Często coś wspominacie o jakimś o-ringu na filtrze paliwa, czy aż tak przez to może się zapowietrzać, podpowiedzcie jaki to o-ring (wymiary)?[br]Dopisany: 25 Wrzesień 2010, 10:26_________________________________________________Doszedł mi nowy objaw, może to was naprowadzi...

Dzisiaj odpaliłem, ze 2 sek kręciłem i załapał, po chwili zgasł, tak jakby wypalił paliwo, które gdzieś tam miał. Żeby znowu odpalić musiałem pokręcić trochę dłużej, w końcu zaczął łapać i już chodził.

Coś wam takie coś mówi?