Wihajster Opublikowano 4 Października 2006 Opublikowano 4 Października 2006 ja jezdzilem na elfie 10w40 w poprzednim tdi golf 4 zrobilem na nim 70tkm i zadnych problemow
Gość Rav Opublikowano 4 Października 2006 Opublikowano 4 Października 2006 ja zalałem mobila 5w50,i jestem zadowolony.
Hauzer Opublikowano 4 Października 2006 Opublikowano 4 Października 2006 A mogłby mnie ktos oswiecic w oznaczeniach olei co to dokladnie oznacza np 10w40 ?
adadur Opublikowano 5 Października 2006 Opublikowano 5 Października 2006 A mogłby mnie ktos oswiecic w oznaczeniach olei co to dokladnie oznacza np 10w40 ? Wstyd zadawać takie pytanie, ale... Obie liczby określają lepkość (chyba wg amerykańskiej normy oznaczeń) z tym że pierwsza w warunkach zimowych (stąd literka W) a druga w warunkach letnich. O ile druga liczbę możemy się nie przejmować (w normalnej jazdzie) to pierwsza mówi o "jakości" oleju. Niższe wartości mają sytetyki, dalej są półsyntetyki a na końcu mineralne.
Hauzer Opublikowano 5 Października 2006 Opublikowano 5 Października 2006 Nie wstydze sie pytac o cos czego nie wiem ;/ Mam rozumiec ze 15w to full syntetyk, 10w polsyntetyk?
Pikuś Opublikowano 5 Października 2006 Opublikowano 5 Października 2006 Mam rozumiec ze 15w to full syntetyk, 10w polsyntetyk? Zle. 15 - mineral 10- polsyntetyk 5 - syntetyk
pawelbig4 Opublikowano 5 Października 2006 Opublikowano 5 Października 2006 Co do twojego problemu to faktycznie olje masz straszny bubel ;p najlepiej wlej sobie castrola lub mobilka (takie same jakowciowo cena z reszta tez ) a co do zmiany oleju prowdo podobnie nic sie nie stanie ! Ale nigny nie wiadomo wlanie zadszego oleju moze spowodowac pokazanie sie wycieków !! Wiem to z doswiadczenia gdyz w firmowym patrolu dokonałem zmiany i pokazał mi sie olej w turpinie (musiałem rozebrac silniczek) I teraz juz wszystko jak najlepiej ;p Ale AUDI nalezy a szczególnie silniki do człowki wiec nie powinno sie cos takiego wydazyc Pozdrawiam i daj mi znac jaką decyzje podjołes ;p POZDRAWIAM
Hauzer Opublikowano 5 Października 2006 Opublikowano 5 Października 2006 Mam rozumiec ze 15w to full syntetyk, 10w polsyntetyk? Zle. 15 - mineral 10- polsyntetyk 5 - syntetyk ok dziekuje za informacje
Rekomendowane odpowiedzi