Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Zmiana oleju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
VW502.00/505.00

to sąnormy zalecane przez producenta auta do silników

Rózne silniki mająinne normy

Opublikowano
Witam wszystkich. Na dniach wymieniam olej ale ciekawy jestem co sądzicie o olejku LOTOS 5W/40.

Znajomy jeździ Passatem 1.9 tdi na takim (ponad 30tyś/km) i w jego przypadku wszystko jest OK. Jeszcze jedno - o co chodzi z tym oznaczeniem VW502.00/505.00 bo takie jest na tym oleju.?

opini o olejach Lotos jest tyle ile uzytkownikow .... osobiscie jakos nie mam przekonania do oliwy marki Lotos .... ;-)

Opublikowano
osobiscie jakos nie mam przekonania do oliwy marki Lotos

nie jestem sam w tym przekonaniu

Opublikowano
wojtas-audi, napisz do inglostadt to Ci pewnie powiedza dlaczego zgasla. Dla mnie odpowiedz jest prosta i brzmi, ze po jakims tam czasie poprostu sama gasnie. Nie ma sie czego doszukiwac w tym.

Sama nie gaśnie trzeba koniecznie wykasować!

Opublikowano

mrog, skoro koledze zgasla to na to wychodzi, ze nie trzeba koniecznie wykasowac. :razz:

Opublikowano

Ja Wam napisze tak - niedawno kupiłem pierwszego Diesla w swoim zyciu i też mam wymienić olej.

Cytuję wypowiedź kolegi Meszruma z AKP:

"kwestia olejuuu powraca jak bumerang.

do 2.5TDI z tych lat potrzebujesz 5W-40 spelniajacy norme 505.00 (moze byc takze olej 505.01/505.00). Motul ma to siebie, ze kosztuje sporo, lecz w zamian daje cisze. przetestowalem 2 specific'i 505.01 - Castrol'a [tak, tak - na pewno oryginalny] i Motul'a. na Castrol'u byl wyraznie glosniejszy - Motul dawal mu aksamitny (jak na diesel'a) dzwiek."

I co -= pojechałem do stacji kontroli i diagnozy Jetronic - oddział Masters Tuning we Wrocławiu i tam z szefem trochę pogadałem i tez mówił, że - wystrzegać się przy TDI wszelkich wynalazków typu półsyntetyk czy nie daj Boże mineralny - jeśli autko ma być długo sprawne to tylko pełny syntetyk, i też najlepiej lać 5W40 Motula. Fakt dziad drogi -cena sklepowa ok 260PLN ale ponoć faktycznei motor lepiej pracuje.

Ja już u znajomego zaopatrzyłem się w Motula i jutro zalewam go do silniczka :D

Opublikowano
Ja Wam napisze tak - niedawno kupiłem pierwszego Diesla w swoim zyciu i też mam wymienić olej.

Cytuję wypowiedź kolegi Meszruma z AKP:

"kwestia olejuuu powraca jak bumerang.

do 2.5TDI z tych lat potrzebujesz 5W-40 spelniajacy norme 505.00 (moze byc takze olej 505.01/505.00). Motul ma to siebie, ze kosztuje sporo, lecz w zamian daje cisze. przetestowalem 2 specific'i 505.01 - Castrol'a [tak, tak - na pewno oryginalny] i Motul'a. na Castrol'u byl wyraznie glosniejszy - Motul dawal mu aksamitny (jak na diesel'a) dzwiek."

I co -= pojechałem do stacji kontroli i diagnozy Jetronic - oddział Masters Tuning we Wrocławiu i tam z szefem trochę pogadałem i tez mówił, że - wystrzegać się przy TDI wszelkich wynalazków typu półsyntetyk czy nie daj Boże mineralny - jeśli autko ma być długo sprawne to tylko pełny syntetyk , i też najlepiej lać 5W40 Motula. Fakt dziad drogi -cena sklepowa ok 260PLN ale ponoć faktycznei motor lepiej pracuje.

nic nowego Ci nie powiedzieli .... ;-)

Opublikowano

Mam pytanko....

Niestety nie bardzo mam czas prześledzić cały temat, więc wybaczcie jesli padła juz odpowiedz

Zblizam sie do wymiany oleju. Mam silniczek 1.6 i 195 tys przebiegu.. Teraz jeżdze na Mobil 1 15w 40 i ostatnio jak silnik jest zimny slysze delikatne cykanie. Moze nalezało by wlac inny olej i problem by sie rozwiazal?? Jesli macie pomysl na marke i rodzaj oleju to bede wdzieczny.. Przypominam, ze moje malenstwo ma prawie 200tys nastukane;)

dzieki

Opublikowano

szklanki stukaja przy tym przebiegu to juz dopuszczalne ,sproboj wlac mobila 10w/40 powinno pomoc troszke

Opublikowano

dzieki za rade... sprobuje, moze to cos da...

Opublikowano

Przy przechodzeniu z oleju mineralnego na syntetyk trzeba być ostrożnym bo z oleju może zrobić się kisil/budyń a to już dobrze go nie posmaruje i nie schłodzi. Jeśli już rezygnuje ktoś z minerała na syntetyk czy półsyntetyk to polecam przejść pier wna półsyntetyk i wymiane o połowę wcześniej przeprowadzić i potem dopiero na sytetyk.

Spróbuje poszukac fotek z zatartego silnika po nieudolnym zmieszaniu olejów - jedym słówem gnój i złom tylko został.

[ Dodano: 2006-09-25, 09:24 ]

ZANIM ZMIENISZ OLEJ Z MINERAŁA NA (PÓŁ)SYNTETYK:

czym to grozi

Opublikowano

panowie poprawdzie mnie jesli sie myle...

olej 15W 40 (czyli taki, na jakim jezdze od jakis 6tys) jest olejem najgestszym, czyli bylby najabrdziej wskazany do silnika z przebiegiem ok. 200tys? czy jesli teraz zmienilbym olej na 10W 40 (tak jak radzi piotr1602) czy nie pojawia sie jakies wycieki jako, ze olej bedzie rzadszy?? i czy to cos tak naprawde da? przeciez olej bedzie rzadszy, wiec na ogike biorac pewnie bedzie stukac jeszcze glosniej;) przypominam, ze jest to moje pierwsze autko i ucze nadal sie ucze:)

Opublikowano

szybciej napelni popychacze i bedzie ciszej :wink:

Opublikowano

a jak z wyciekami? jest duza szansa?

Opublikowano
panowie poprawdzie mnie jesli sie myle...

olej 15W 40 (czyli taki, na jakim jezdze od jakis 6tys) jest olejem najgestszym, czyli bylby najabrdziej wskazany do silnika z przebiegiem ok. 200tys? czy jesli teraz zmienilbym olej na 10W 40 (tak jak radzi piotr1602) czy nie pojawia sie jakies wycieki jako, ze olej bedzie rzadszy?? i czy to cos tak naprawde da? przeciez olej bedzie rzadszy, wiec na ogike biorac pewnie bedzie stukac jeszcze glosniej;) przypominam, ze jest to moje pierwsze autko i ucze nadal sie ucze:)

JA bym powiedział najbardziej lepkim.

Opublikowano

Ja w następnym tygodniu bede zmienial olej tylko nie wiem jaki ;/ jak kupilem niunie to miala zalany castrol 10w/40 na co zmienic ?

Opublikowano

Hauzer, ja bym wlal to samo tylko, ze Mobila, chyba, ze masz pewne zrodlo Castrola.

Opublikowano

ja mialem lanego minerala a teraz chce zalac polsyntetyk tylko nie wiem co teraz robic po tym jak na to spojrzalem :neutral:

Opublikowano

Moja niunia tacza się od kiedy ją mam (2001) na półsyntetyku. Nagoniłem na niej 100kkm, teraz licznik pokazuje prawie 180kkm, ale wg mnie jak większość autek ściągniętych w tamtych latach do kraju pewnie ma tak naprawdę z 250kkm. Nie wiem na jakim oleju jeździł poprzedni właściciel. Piszę to dlatego, bo nie do końca zgadzam się z tym co twierdzi Elm0. Półsyntetyk jakoś mojemu silnikowi nie zaszkodził. A ostatnio zalałem Shella Helix Diesel 10w40 i bardzo ładnie autko na nim jeździ. Ps. Jakoś prawie nikt nie pisze o Shelu-czy wg Was to słaby olej, czy co? Proszę o opinie, bo jakby coś to przy następnej wymianie załatwię sobie ori Castrola zza Odry (ale też półsyntetyka :-))

Opublikowano
Półsyntetyk jakoś mojemu silnikowi nie zaszkodził. A ostatnio zalałem Shella Helix Diesel 10w40 i bardzo ładnie autko na nim jeździ. Ps. Jakoś prawie nikt nie pisze o Shelu-czy wg Was to słaby olej, czy co? Proszę o opinie, bo jakby coś to przy następnej wymianie załatwię sobie ori Castrola zza Odry (ale też półsyntetyka )

Bo utarlo sie, ze do uturbionych silnikow trzeba lac pelen syntetyk, a zaloze sie ze duzo aut jezdzi na mineralnym i nic sie nie dzieje. :razz:

Ja o Shelu slyszlaem bardzo dobre opinie i mozesz go smialo lac dalej. :mrgreen: