Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B7 BRD] Problem z turbiną

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Od jakiś 2 miesięcy męczy mnie problem z turbiną, sam nie wiem co juz mam zrobić.

1.

Zaczęło się od tego że raz na jakiś czas turbina przeładowała, zazwyczaj wylączenie-włączenie stacyjki wystarczyło.

Później problem się powiększył, auto wpadało w tryb awaryjni i kopciło.

2.

Pojechał do majstra, podregulował mi gruszę - problem rozwiązany.

3.

W dłuższym czasie w trasie okazało się że tubina przeładowuje nadal, prawie nie dało sie jechać. DPF się ciągle czyścił...

Zaprowadziłem do majstra, diagnoza: Mieszek rozwalony. Trzeba wymienić mieszek. Włożyłem nowe turbo bo dostałem w atrakcyjnej cenie - chciałem rozwiązać problem raz na zawsze.

4. Odebrałem sprawne auto z nowym turbo, przy okazji zrobiono mi przegląd. Dostałem info że wszystko gitara.

5. Obecnie raz na jakiś czas w aucie wyłącza się turbo. Wpada w tryb awaryjny i turbina przestaje działać. Auto nie kopci. Zachowuje się tak jak by po prostu nie było turbiny.

Restart stacyjki nic nie daje. Auto od razu wraca w tryb awaryjny po przejechaniu kilku metrów.

I najciekawsze! Po jakimś bliżej nie określonym czasu (kilka godzin) auto zaczyna działać poprawnie. Trubina ładuje jak dzika, zrywa asfalt...

A później powtórka z rozrywki - tak cały czas...

Vagiem ściągam błąd to przeładowanie turbiny.

Proszę wskażcie mi jakaś ścieżkę bo ręce mi już opadają.....

Auto z 2007, Audi A4 przebieg 75 tyś...

A jeszcze jedno, ale to szkopuł. Wydaje mi się ze po wymiany turbiny silnik, może wydech działa ciut głośniej. Słychać z tyłu wydech taki bas. Ale to może mi się wydaje bo już bzikuje od tych problemów z autem... ;)

Pozdrawiam

Jarek

Opublikowano

bez logów sie nie obejdzie :wink4:

Opublikowano

A jeszcze jedno, ale to szkopuł. Wydaje mi się ze po wymiany turbiny silnik, może wydech działa ciut głośniej. Słychać z tyłu wydech taki bas. Ale to może mi się wydaje bo już bzikuje od tych problemów z autem...

bas slychac jak ci sie DPF wypala

Opublikowano

Kolego dziwny jestes. Szukasz rozwiazania problemow, a od siebie nic . Auta nie przedstawiles, nie wiemy czy cos w nim modyfikowales. Jakis czas temu miales problem z czujnikiem roznicy cisnienia i co? Rozwiazales to? Moze ktos chcialby z twojego tematu sie cos nauczyc?

http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=137837.msg1651514#msg1651514

Zeby nie byl OT- chcialem sie zapytac jak sie ma czujnik roznicy cisnien przy FAP-ie ale kolega go juz mial podmienic w czerwcu i nie wiem co z tego wyszlo..

Opublikowano
  • Autor

Kolego dziwny jestes. Szukasz rozwiazania problemow, a od siebie nic . Auta nie przedstawiles, nie wiemy czy cos w nim modyfikowales. Jakis czas temu miales problem z czujnikiem roznicy cisnienia i co? Rozwiazales to? Moze ktos chcialby z twojego tematu sie cos nauczyc?

http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=137837.msg1651514#msg1651514

Zeby nie byl OT- chcialem sie zapytac jak sie ma czujnik roznicy cisnien przy FAP-ie ale kolega go juz mial podmienic w czerwcu i nie wiem co z tego wyszlo..

Wymiana czujnika rozwiązała problem jeśli chodzi o problemy z DPF'em opisywane w tamtym poście.

Opublikowano

obstawiam drugi czujnik G235 (o ile dobrze pamiętam) miałem podobnie jak ty, w moim przypadku wymiana tego czujnika zrobiła robote.

ewentualnie zawór N75, gruszkę z przewodem wstawiłeś nową?

Opublikowano
  • Autor

obstawiam drugi czujnik G235 (o ile dobrze pamiętam) miałem podobnie jak ty, w moim przypadku wymiana tego czujnika zrobiła robote.

ewentualnie zawór N75, gruszkę z przewodem wstawiłeś nową?

Calutką turbinę mam nową. Czy przewody od silnika do turbo są nowe- nie wiem.

Jaki był koszt tego czujnika?

Pozdrawiam

Jarek

Opublikowano

ja też miałem kłopoty z turbina i kupiłem nową nie używaną i te problemy nie zniknęły, miałem te same objawy co ty.

Wez kup nową gruszkę i nową gumową rureczkę do niej (koszt ok 100 w ASO)

Po wymianie tej gruszki już nie włączała mi sie kontrolka świec żarowych i nie wchodził w tryb awaryjny, było ok.

Potem padł mi ten czujnik (g230 albo g235) i miałem tak jak ty, kontrolka świec żarowych, tryb awaryjny, kontrolka engine check i podem jeszcze zapełniony DPF.

Po wymianie tego czujnika wszystko jest git!

Koszt tego czujnika ok 400 w ASO.

pozdrawiam i powodzenia!

Opublikowano

Potem padł mi ten czujnik (g230 albo g235) i miałem tak jak ty, kontrolka świec żarowych, tryb awaryjny, kontrolka engine check i podem jeszcze zapełniony DPF.

tak z cieawosci zapytam gdzie jest ten czujnik ?

Opublikowano
  • Autor

Błędy z Vaga:

Uwaga, mam starego VAGA, w związku z tym słownik błędów jest zły.

VAG-COM Version: Release 409.1-S

Control Module Part Number: 03G 906 018 AQ

Component and/or Version: R4 2.0l PPD1.3 G 9971

Software Coding: 0000172

Work Shop Code: WSC 00060

1 Fault Found:

00665 - Seat Belt Warning Light (K19)

006 - Short to Plus - Intermittent

W necie znalazłem:

000665 - Regulacja ciśnienia doładowania: przekroczona granica regulacji

Opublikowano

turdzi mniej wiecej za silnikiem, dokładnie Ci nie powiem, musiałbym zapytać mojego mechanika.

Opublikowano
  • Autor

ja też miałem kłopoty z turbina i kupiłem nową nie używaną i te problemy nie zniknęły, miałem te same objawy co ty.

Wez kup nową gruszkę i nową gumową rureczkę do niej (koszt ok 100 w ASO)

Po wymianie tej gruszki już nie włączała mi sie kontrolka świec żarowych i nie wchodził w tryb awaryjny, było ok.

pozdrawiam i powodzenia!

A jakie problemy miałeś jeszcze z swoim silnikiem? Bo widzę że masz taki sam jak ja :) Jak narazie padł mi czujnik różnicy ciśnień przy DPF i ta turbiana...

Opublikowano

hmm troche tego było..

1. turbo sie dławiło powyżej 3400 obrotów tak jakby nagle zanikało turbo i po chwili sie pojawialo

2. Padł EGR

3. Brał płyn z chłodnicy i kopcił na bialo

4. miałem problem że fura przechodziła od czasu do czasu w tryb awaryjny (kontrola świec żarowych)

5. problem z przeładowaniem turbiny (rozwiązanie- wymiania tej gruszki)

6. tryb awaryjny, engine check i sygnalizacji zapełnienia DPF - problem z czujnikiem g235 (albo 230 nie pamietam)

7. takie klekotanie jakby z chłodnicy - to było przęgło klimatyzacji (praktycznie w każdym B7 lub nowym passacie ten problem sie pojawi prędzej lub później)

8. problem ze zrywnością auta, turbo zamiast wstawać przy 1800-1900 obrotów wstawało przy 2400. Rozwiazaniem było wymiana uszczelki pod pokrytwą zaworów

troche tego bylo a auto mam od półtora roku.. :> wiem jeszcze że poprzedniem właścicielowi pękła głowica przy 40tys km.

mimo to lubie swoje BRD heheeheh!

i jeśli miałbym dać Ci jakąś rade to nie tankuj Shell Vpower, BP Ultimate i innych ulepszanych dieseli, lej zwykłego + STP do czyszczenia pompowtrysków co 4tys km

Opublikowano
  • Autor

hmm troche tego było..

1. turbo sie dławiło powyżej 3400 obrotów tak jakby nagle zanikało turbo i po chwili sie pojawialo

2. Padł EGR

4. miałem problem że fura przechodziła od czasu do czasu w tryb awaryjny (kontrola świec żarowych)

6. tryb awaryjny, engine check i sygnalizacji zapełnienia DPF - problem z czujnikiem g235 (albo 230 nie pamietam)

7. takie klekotanie jakby z chłodnicy - to było przęgło klimatyzacji (praktycznie w każdym B7 lub nowym passacie ten problem sie pojawi prędzej lub później)

troche tego bylo a auto mam od półtora roku.. :> wiem jeszcze że poprzedniem właścicielowi pękła głowica przy 40tys km.

i jeśli miałbym dać Ci jakąś rade to nie tankuj Shell Vpower, BP Ultimate i innych ulepszanych dieseli, lej zwykłego + STP do czyszczenia pompowtrysków co 4tys km

O kurde, to nieźle... Ja mam auto od jakiś 5 miesięcy i jak narazie spotkałem się z: 6 i 5. Reszta jest mi jeszcze obca ;)

Udało Ci się rozwiązać pozostałe problemy? 1,2,4?

Pozdrawiam

Jarek ;)

Opublikowano

hehehe tak wymieniłem EGR i turbo na nowe, w chu.. hajsu.

dodałem jeszcze nr.8 w poscie powyżej.

Gdyby to auto nie wygladalo tak ładnie sedan w s-line i nie miało quattro już dawno bym je pogonił :good:

Opublikowano
  • Autor

hehehe tak wymieniłem EGR i turbo na nowe, w chu.. hajsu.

dodałem jeszcze nr8 w poscie powyżej.

Gdy to auto nie wygladalo tak ładnie sedan w s-line i nie miało quattro już dawno bym je pogonił :good:

Hehe to zacznę odkładać co miesiąc na poczet przyszłych napraw ;)

No mój też jest S-line ;) Tylko Avant ;)

Robiłeś sobie program? Ja chce zrobić sobie wiarusa, i mieć ok 200... wstrzymały mnie problemy z turbo... bo jak tuningowac auto w trybie awaryjnym ;)

Opublikowano

powiem Ci szczerze że zastanawiałem się nad tym, ale z racji tego że co chwilę coś się pier**liło, jestem happy że narazie jest ok i nic sie nie psuje. Chce tym autem jeszcze ze 2 lata pojezdzić. Virusowanie modelu w którym co chwila cos sie jebie, jakim jest BRD, nie jest chyba najlepszym pomysłem. Ale to jest moja prywatna opinia. No i w razie sprzedaży na podkręcone auto nie ma za wielu chętnych.

Opublikowano

hmm troche tego było..

2. Padł EGR

8. problem ze zrywnością auta, turbo zamiast wstawać przy 1800-1900 obrotów wstawało przy 2400. Rozwiazaniem było wymiana uszczelki pod pokrytwą zaworów

:kox: niezle , jakis niefartowne ci sie to auto trafilo.

Opublikowano
  • Autor

hmm troche tego było..

2. Padł EGR

:kox: niezle , jakis niefartowne ci sie to auto trafilo.

A jak twoje auto, nie psuło się tak? :) Z czym miałeś problemy?

Opublikowano

hmm troche tego było..

2. Padł EGR

I dlatego przenigdy 2.0 TDI. Przenigdy z tym złomem co kolwiek. Jak mozna było sobie tak zniszczyć opinie po takich silnikach jak 1.9 TDI.

Wielki szacun za wytrwałość i zycze by juz nic sie nie wysrało. Ja snigam AJMem 3 lata i tylko wycięłem kata. NC.

Szok.

Pozdro

ZC