Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[ALL] Kupno auta przez komis

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nigdy nie kupowałem samochodu poprzez komis/autohandel bo generalnie trzymam się z daleka od tych cwaniaczków,ale jest interesujące mnie auto i mam pytanie jak wygląda sprawa zakupu a konkretnie jakie papiery musi komis/handlarz wystawić żeby mi je później zarejestrowali w wydziale komunikacji.

Samochód już zarejestrowany w PL i teraz dwie opcje

1.Właściciel sprzedaje samochód poprzez komis.Co będzie na wystawianej przez komis fakturze Vat-marża-tylko moje dane i komisu+cena,czy moje dane,dane komisu,cena i dane właściciela?

Czy jeżeli są tylko dane moje i komisu to muszę mieć jakieś potwierdzenie umowy między właścicielem a komisem?

2.Komis sprzedaje samochód który kupił od poprzedniego właściciela,ale samochód jest nie przerejestrowany,w dowodzie/karcie pojazdu widnieje poprzedni właściciel.Czy oprócz faktory dla mnie,potrzebna będzie umowa między komisem a poprzednim właścicielem która potwierdza przeniesienie własności rzeczy.

Z góry dzięki.

Opublikowano

ja jak brałem z komisu to jedynym właścicielem auta był komis.poprzedni właściciel nie miał juz nic wspólnego z autem

na fakturach jako sprzedający był komis

Opublikowano

jak ja kupowałem niby od niemca ale przez komis to miałem dane tego kolesia tylko że musiałem robić 1rej w polsce sam. bo dopiero co z niemiec przyjechała więc miałem ogólnie sporo dokumentów niemca no i umowa z komisem.

Zależy czy auto w komisie stoi i będzie pierwszy raz rej. czy już jest w PL