Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Montaż i działanie Webasto w silnikach 1.9 TDI i 2.0 TDI A4 B6 i B7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zapewne o to chodzi :) a co sie stalo Pikus :mysli: sprawdzales numery PR

waz.jpg

No mam lekko przetarty ten przewód i chce go wymienić zanim mi pęknie gdzieś w trasie.

Dlatego się zastanawiam, czy nie poszukać takiego pod webasto skoro i tak będę wymieniał.

Pasowałoby żeby ktoś kto ma w oryginale webasto zrobił jakieś foto albo opisał ten przewód.

Opublikowano
  • Autor

Koszt weza w ASO to okolo 260 PLN pod webasto czy bez webasta :) A nie chcesz zwyklego dac albo wlozyc krociec jakis :mysli: Foty by sie przydaly tylko kto je nam zrobi :rolleyes:

Opublikowano

Koszt weza w ASO to okolo 260 PLN pod webasto czy bez webasta :) A nie chcesz zwyklego dac albo wlozyc krociec jakis :mysli: Foty by sie przydaly tylko kto je nam zrobi :rolleyes:

Raczej używki będę szukał i chyba dam sobie spokój z tym pod webasto.

Tylko trochę mnie ciekawi czym to się różni :mysli:

Opublikowano

W ogóle nie widzę potrzeby szukania fabrycznych przewodów do webasto. Za dużo szukania i kasy.

Opublikowano

W ogóle nie widzę potrzeby szukania fabrycznych przewodów do webasto. Za dużo szukania i kasy.

A TY czytasz wogóle co ja pisze???? :kox:

Opublikowano

Muszę wymienić pompkę, bo za duże dawki podaje. Możliwe, że się wyrobiła, przez to ma duży skok tłoka i dawka leci większa.

Dzwoniłem właśnie do użytkownika z allegro, o którym wspomniano w pierwszym wątku i wystawił specjalnie taką pompkę jaką potrzebuje.

Czy moglibyście potwierdzić, czy ta pompka:

http://allegro.pl/show_item.php?item=1469192407

będzie miała identyczne parametry?

Wiem, że muszę przełożyć króciec na szybkozłączkę.

Opublikowano

Pompka oki.

Ale skoro zmieniłeś taktowanie i nic to nie dało to nie jest to winna pompki.

Ja mam pompkę co daje po teście coś koło 46ml i po obliczeniach i ustawieniu w kompie webasto mi nie kopci.

Opublikowano

ja montowałem pompke chyba taką jak na foto i niby jest ok Grześ ma chyba taką samą :decayed:

1467869638

Opublikowano

Fajna cena :) Ori jeśli dobrze pamiętam 1200zł?

Opublikowano

ja tam dałem 150zł i wszystko działa poprawnie :decayed:

Opublikowano
  • Autor

Muszę wymienić pompkę, bo za duże dawki podaje. Możliwe, że się wyrobiła, przez to ma duży skok tłoka i dawka leci większa.

Dzwoniłem właśnie do użytkownika z allegro, o którym wspomniano w pierwszym wątku i wystawił specjalnie taką pompkę jaką potrzebuje.

Czy moglibyście potwierdzić, czy ta pompka:

http://allegro.pl/show_item.php?item=1469192407

będzie miała identyczne parametry?

Wiem, że muszę przełożyć króciec na szybkozłączkę.

taka pompke montowalismy i o tych parametrach i wszystko smiga :)

Opublikowano

taka pompke montowalismy i o tych parametrach i wszystko smiga :)

Dzięki wielkie! A co sądzisz o wymianie pompki w moim przypadku?

Ale skoro zmieniłeś taktowanie i nic to nie dało to nie jest to winna pompki.

Ja mam pompkę co daje po teście coś koło 46ml i po obliczeniach i ustawieniu w kompie webasto mi nie kopci.

Ale chyba podawanie dużej dawki w dużych odstępach nie jest równoznaczne z małą dawką w małych odstępach, no nie?

Opublikowano

No masz racje. Ale u mnie jest duża dawka, a w mniejszych odstępach i nie kopci.

A sprawdzałeś obroty dmuchawy??

Opublikowano

A sprawdzałeś obroty dmuchawy??

8000 rpm

Wykręciłem również świecę i obserwowałem kręcący się wirnik (podczas testu wyjść).

Świece podłączyłem bezpośrednio do akumulatora, robi się cała czerwona w parę sekund. Mam nadzieje, że przez sterownik ogrzewania również tak się grzeje...[br]Dopisany: 18 Luty 2011, 22:01_________________________________________________Zmierzyłem jeszcze w trakcie dymienia wszystkie bloki danych:

62a7549b465c2ba2.png

b9f273fef269e004.png

db0a8642fb896ce9.png

5c086b2720129a64.png

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam mam pytanie. Mam u siebie fabryczne ogrzewanie ( niestety ardic i do tego się posypał :( ). Cena naprawy będzie dosyć wysoka i pomyślałem czy nie lepiej jest zamontować jakiś piec webasto albo eber... z analogowym sterowaniem bo wtedy mógłbym dorzucić jeszcze lepszego pilota no i łatwiej trochę o części. Pytanie teraz co z tym zaworem blokowania płynu chłodzącego. Czy jest on integralną częścią pieca ? Jeżeli jest to oddzielny temat to czy przy nowym piecu też powinienem go zostawić czy wyrzucić ?

Pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor

Tak to jest z piecami :confused4: jak cos sie sypnie to sa duze koszta a zwlaszcza jak jest intensywnie eksplatowany . Jezeli chodzi o zawor blokowania plynu to nie jest on integralna czescia webasto . Sprawdz czy masz go wogole :cool1: tak wyglada on rysunku :) Jak wiadomo jest obecnie wysterowywany tylko w samochodach z silnikiem 6-cylindrowym.

W samochodach montowanych do modelu roku 2005 może być zamontowany zawór blokowania, nie zostaje jednak wysterowany (komputer sterujący ogrzewania dodatkowego musi być odpowiednio zakodowany) .

Jeżeli do zaworu blokowania płynu chłodzącego ogrzewania nie jest przyłożone napięcie (duży obieg układu chłodzenia) płyn chłodzący może płynąć z przyłącza węża D (od wymiennika ciepła klimatyzatora, ogrzewania) do przyłącza D (do silnika).

Jeżeli do zaworu blokowania płynu chłodzącego, ogrzewanie jest przyłożone napięcie (mały obieg układu chłodzenia), płyn chłodzący może płynąć z przyłącza węża D (od wymiennika ciepła klimatyzatora, ogrzewania) do przyłącza węża C (do ogrzewania postojowego).

Przyłącze G jest zamknięte korkiem :)

Zawór blokowania płynu chłodzącego, jest tak długo sterowany przez komputer sterujący ogrzewania dodatkowego w trybie ogrzewania postojowego aż płyn chłodzący w ogrzewaniu postojowym osiągnie zadaną temperaturę .

zaworv6silnik.png

Opublikowano

Jeśli posiadasz zawór blokowania płynu to zostawiasz.

Opublikowano

Dzięki bardzo za odpowiedź. Będę musiał w końcu się za to zabrać :) i już wiem czego szukać.

Pozdrawiam

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

Bedzie pasowac :) widze ze glowne czesci sa i nawet zawor chyba :naughty: popytaj czy nie ma jeszcze innych gratow typu : pompka dozujaca , pompa paliwa , przwodow .