Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ADP] Help!! Wymiana rozrządu.... STOP??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Dziś wziąłem sie do wymiany rozrządu i całej reszty, tj. paska wieloklinowego, napinacza, pompy wody, i paska od pompy wody, wszystko pięknie łądnie aż dotarłem do koła pasowego na wale korbowym, jakoś umęczyłem 4 mniejsze śruby na imbusy, ale natknąłem na dużą 19 centralną na tym kole, wiecie może jak to odkręcić?? bo kręce w lewo i nic... help :(

fotki w trakcie pracy...

http://img824.imageshack.us/img824/3191/aa1n.jpg

http://img842.imageshack.us/img842/4474/aa2n.jpg

Opublikowano

To masz pecha w moim adr schodzi bez odkręcania tej śruby.kolega probował różnych sposobów i jedynym najlepszym sposobem aby nic nie urwać jest odkręcenie kluczem pneumatycznym.

Opublikowano

Nie musisz odkręcać tej śruby żeby zdjąć kolo.

Opublikowano
  • Autor

Musze je zdjąc zeby zdjąc obudowe paska rozrządu....

Opublikowano

Rozumiesz co sie pisze do ciebie?

Odkrec kolo sruby centralnej nie musisz,jak zdejmiesz kolo to i oslona zejdzie.

Opublikowano

Rozumiesz co sie pisze do ciebie?

Odkrec kolo sruby centralnej nie musisz,jak zdejmiesz kolo to i oslona zejdzie.

Z załączonych zdjęć jednak wynika że bez odkręcenia tej centralnej śruby nie zdejmie koła pasowego

Opublikowano

no i co poszła ta śruba?? bo jak nie kolego to jest taka jedna metoda :evil: :evil: :evil:

"bez młota .uj nie robota" przyłóż jej parę razy zablokuj silnik gdzieś przy rozruszniku i próbuj.

u mnie po pier... poszło a śrubki umęczone imbusowe proponuję na nowe wymienić bo przy następnej wymianie problem zacznie się już na ich poziomie. :gwizdanie:

Opublikowano

Środkowej śruby się nie odkreca.... te 4 imbusowe trzymają koło! jak nie chce zejsc można je delikatnie zbić! sprawdzone setki razy.

Opublikowano
  • Autor

Koło jest przykręcone tymi 4 imbusami i tą jedną, dzwoniłem do znajomego mechanika który w tym siedzi, i faktycznie, do zdjęcia potrzebny jest jest klucz pneumatyczny. A żeby było jeszcze weselej murze zkądś wykombinować 12'kątną nakładkę na klucz 19 :blink: A sama śruba jest klejona podobno... :slina: Na chwile obecna moja niunia stoi na w pół naga przed garażem ;(

A o co chodzi z tym zbijaniem??

Opublikowano

Wiem że mam inny silnik, ale to kółko wygląda podobnie jak u mnie... i u mnie się tej śruby nie odkręca.. tylko te imbusowe i koło schodzi.. i jestem pewien na 100 % że go nie ściągałem (a zrzucałem głowice i po założeniu głowic i paska kręciłem poprzez tą śrubę wałem żeby zobaczyć czy wszystko OK)..

EDIT..

ale u CIEBIE wygląda to tak że trzeba ją ściągnąć... ale mogę się mylić (śruba na zdjęciu ma jakby kołnierz)..

Opublikowano

Witam!

Dziś wziąłem sie do wymiany rozrządu i całej reszty, tj. paska wieloklinowego, napinacza, pompy wody, i paska od pompy wody, wszystko pięknie łądnie aż dotarłem do koła pasowego na wale korbowym, jakoś umęczyłem 4 mniejsze śruby na imbusy, ale natknąłem na dużą 19 centralną na tym kole, wiecie może jak to odkręcić?? bo kręce w lewo i nic... help :(

fotki w trakcie pracy...

http://img824.imageshack.us/img824/3191/aa1n.jpg

http://img842.imageshack.us/img842/4474/aa2n.jpg

Witam,koło paska zębatego odkręca i demontuje się w przypadku wymiany uszczelniacza wału.

Do ściągniecia osłonki paska wystarczy zdemontować koło pasowe które jest zamocowane na 4 imbusy a ta centralna śruba przejdzie przez koło podczas demontażu,jeśli dobrze siedzi użyj młotka i deski albo gumowego młotka.Ściągasz koło pasowe a

potem osłonkę.

Pozdro

Opublikowano

a moja metodę stosowałeś?? :kox: :kox: :kox:

Opublikowano
  • Autor

K.... Tak ale ja mam silnik ADP!

Mówię już że jak odkręciłem te 4 imbusy to koło nadal siedzi, i podczas prób odkręcenia śruby centralnej poprzez blokowanie koła pasowego, koło zębate paska rozrządu przekręciło się ok 1/4 obrotu względem koła pasowego (te pod kołem pasowym)

jaśniej mówiąc, blokowałem koło pasowe i odkręcając śrubę centralną kręciłem wałem korbowym razem z śrubą...

jutro zrobię foto-sesje to zobaczycie o co chodzi dokładniej...

A imbusy są wkręcone z powrotem, bo jutro jak będę odkręcać kluczem pneumatycznym to klucz załapie właśnie o otworki w kole pasowym...

Opublikowano

Mówię już że jak odkręciłem te 4 imbusy to koło nadal siedzi, i podczas prób odkręcenia śruby centralnej poprzez blokowanie koła pasowego, koło zębate paska rozrządu przekręciło się ok 1/4 obrotu względem koła pasowego (te pod kołem pasowym)

jaśniej mówiąc, blokowałem koło pasowe i odkręcając śrubę centralną kręciłem wałem korbowym razem z śrubą...

A imbusy są wkręcone z powrotem, bo jutro jak będę odkręcać kluczem pneumatycznym to klucz załapie właśnie o otworki w kole pasowym...

blokuj tam gdzie masz zęby po których rozrusznik hula a śrubę musisz wykręcić :cool1:

Opublikowano

Mówię już że jak odkręciłem te 4 imbusy to koło nadal siedzi,

Bo zardzewiało i się przykleiło,mów do słupa a slup jak d*pa.

Opublikowano

KOLEGO mam 1 a4 z ADP 1 z ADR i jedna z AEB i we wszystkich ale to wszystkich odkręca się imbusy i koło schodzi.... I NIE MA TAKIEJ MOŻLIWOŚCI JAK TY PISZESZ, nalej jakiegoś odrdzewiacza na to bo napewno sie od rdzy i czasu "zespoliło" wszystko razem, jesli u Ciebie jest inaczej to cudaaaaa ..... albo nie ori koło albo jakaś magia....

OTWÓR CENTRALNY JEST SREDNICY WIEKSZEJ o 0,5mm od ŚRUBY!!

Opublikowano

Pomocny filmik :

może komuś się przyda :wink4:
Opublikowano

Jak chcesz zablokować wał,to wrzuć wsteczny albo jedynkę i naciśnij hamulec,tylko z czuciem odkręcaj żeby pasek nie pękł :wink4: weź przedłużkę i próbuj.

Opublikowano

Tak jak koledzy piszą koło zębate na wale odkręcasz tylko jak wymieniasz simering. Ja wymieniałem i zrobiłem to tak:

1. Odkręciłem koło pasowe i przez dwa sąsiednie otwory obwodowe w kole przeciągnąłem i skręciłem nakrętkami śruby chyba M8 dość długie tak żeby można było przełożyć między nimi dźwignię

2. Przykręciłem koło imbusami - wszystkimi

3. Przełożyłem dźwignię przez przeciągnięte śruby i zaparłem o podłoże

4. klucz 12kątny i przedłużka - no i poszło

Skręcenie w odwrotniej kolejności

Opublikowano
  • Autor

Witam!

Prace do przodu, ale niestety jeden krok do przodu i dwa wstecz, ponieważ zrobiłem tak jak mówiliście, waliłem po tym kole młotem przez deske, koło odeszło z bardzo wielkim oporem, ale niestety juz sie nie nadaje do ponownego urzycia, cały środek jest pogięty, z jednej strony tak jak by było przyspawane do tej śruby... ale kupiłem już urzywane takie samo - 35zł :rolleyes:

wymieniłem śrubki mocujące te koło pasowe, srubki na napinaczu paska wieloklinowego, i na kole pasowym z pompy wody ponieważ troche sie sfatygowały podczas odkręcania... wcześniej miałem małego zonga, bo przy odkręcaniu jednej z trzech śrub m8 na imbusik przy napinaczu paska wieloklinowego, objechało mi gniazdoimbusa w śrubie... a używałem nasadki umbusowego do gedor'ów, śrubka w środku okrągła :) ale opiłowałem ją z dwóch stron i odkręciłem francuzem również z wielkim oporem, chwile miałem wrażenie że ją ukręcam... ale jakoś poszła :)

jutro będę wymieniać rozrząd, i cała reszte.

Dla zainteresowanych:

Rolka napinacza paska rozrządu, pasek rozrządu, napinacz paska wieloklinowego, pasek wieloklinowy, mikropasek pompy wody, pompa wody - za całośc dałem 438zł, dużo??

Pozostało mi do wymiany jeszcze na nowe:

chłodnica, i wentylator z wisko bo jest troszke połamany :confused4:

Dziekuje za pomoc i przepraszam za upartośc, wszystko wskazywało ze jest inaczej :(