Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ADR] Czy A4 lubi wysokie obroty?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Chciałem zapytać o zachowanie silnika benzynowego 1,8 podczas jazdy.

Czy to normalne, że jak ruszam to czuć i słychać, że auto dostaje wysokich obrotów? Jak bym chciał tak depnąć porządnie to chyba zawył by się na śmierć, takie odnoszę wrażenie. A jak jadę 90km/h to mam tak 2500 obrotów, troche więcej niż 100/h i już jest prawie 3000 obr. Aż strach deptać, bo jeszcze silnik wyskoczy :rolleyes: Poprostu robi się w aucie dziwnie głośno (buczenie) i mam wrażenie że jadę ze 140 km/h minimum. Jazda ponad 100 km/h Audicą nie należy do przyjemnych. Może to tylko złudzenie? Może dlatego, że przesiadłem się z krążownika Omegi na A4? Nie wiem. :disgust:

Opublikowano

ale 3000 rpm to nie duzo! wez na przylad silniki hondy kreci sie je do 7000 rpm . Ten silnik audi uzyskuje najlepszy momento obrotowy przy 3500 wiec niemasz sie co martwic

Opublikowano

Mialem tak na poczatku jak kupilem audi, nawet pisalem czy ktos ma przyjemnosc z jazdy nia przy 120km/h. I okazalo sie ze mialem niedokrecone srobki (poluzowaly sie?) od podpory silnika z prawej strony, dokrecilem wszystkie sroby od zawieszenia silnika i od belki nosnej i co siekawe rezonans przy 3.5 obr/min przestal wystepowac. Teraz nawet bardziej wole jechac 120 niz 100 bo czuje ze bardziej plynie. A tak wogole to fakt ze ten silnik dostaje zycia dopiero przy 3.5k obr/min. Przy 150 slysze bardziej wiatr niz silnik, A przy 205 mam chyba gdzies kolo 5.5k obr/min ale glowy nie dam, poprostu jestem wtedy bardziej zajety czyms innym :-) A zeby nie bylo ze katuje audi to dodam ze te 205 to jednorazowy wybryk a na codzien 90km/h cisza i spokoj.

Marcin

Opublikowano

Zgadzam się z moimi przedmówcami.

Jak kupiłem Audi to też myślałem że coś jest nie tak, i intuicyjne szukałem 6 biegu. Bo wydawałomi się że katuje silnik.

Dziś już polubiłem ten dzwięk i wiem że 3500 to norma, i jestem bardzo zadowolony. Tym bardziej jak na trasie z BMW "troszke" się brałem. Super sprawa i super silniczek, a jak jeszcze "przypomniałem" sobie że przecież smigam na gazie i żadnych komleksów z tego tytułu nie odczulem. To byłem zachwycony ,chyle czoła przed inżynierami :audi:,bo to super silniczek i pomyśleć że mam samochód 12 letni :-).

ps. Kolega który nigdy nie był za Audi, po przejażce moją bryczką już szuszy głowę swojej ślubniej o zmiane auta na prawdziwy samochód. :a4fan:

pozdrawiam.

Opublikowano

nie wiem jak w ADR ale ja u siebie nawet przy 5-6tyś obrotów praktycznie nie wiem że mam silnik :polew: ale też "ostrzęt" jest inny :P

sprawdź może szczelność układu wydechowego bo to może być przyczyna głosnej pracy silnika na wysokich obrotach no chyba że ten typ tak ma :kox:

Opublikowano

ADR to nie V-tec Hondy ktory mozna fajnie krecic do 7 tysiow.. :decayed:

Opublikowano

nie wiem jak w ADR ale ja u siebie nawet przy 5-6tyś obrotów praktycznie nie wiem że mam silnik :polew: ale też "ostrzęt" jest inny :P

sprawdź może szczelność układu wydechowego bo to może być przyczyna głosnej pracy silnika na wysokich obrotach no chyba że ten typ tak ma :kox:

Turbina nieźle tłumi hałas i dlatego masz ciszej w aucie.

Opublikowano

ja swoja krece dosyc czesto do 4 4.5 tys rzedziej do 5 bo wtedy juz czasn na 5 bieg zazwyczaj jak wyprzedxzam i srednio jak gdzies jade to przyniajmniej ze 20 razy tak go ktrece mamna gazie w sekwencji kme i nie odczuwam jakiegokolwiek dyskomfortu

no chyba ze jade bez wlaczonego radyjka i tak okolo 120 to podajze jest jakies 3500 obrotow ale nei dam sobie glowy uciac to jest lekki dyskomfort bo mi siatka spadla z tlumnika 1 ale jesli chodzi o krecenie na wysokie obroty to moj silniczek to bardzo lubi i mnie nie zawodzi chyba ze jest juz male cisnienie gazu ale krecenie powyzej 4.5 na niskich biegach do 4 to bezsens bo wtedy juz silnik nie ma takiej dynamiki jak powinien miec najlepiej i najefektywniej biegi zmieniac po 4,5 i silniczek bedzie chodzil wieki

Opublikowano

o czym w ogóle wy dyskutujecie :decayed:

Przecież to nie diesel. Trzeba cisną ile się da. Po prostu ma taką specyfikację i jak się chce sensownie poruszać, zachowując dynamikę trzymać obroty w okolicy 4 tys. Dodam jeszcze, że właśnie w tym zakresie ADR ma najwyższą sprawność.

Opublikowano

Zgadzam się z przedmowcami.. powyzej 4 tys. obr. nasze autka dostają skrzydeł i wtedy mozna zobaczyc na co je stac. Najfajniej jest wymijac wtedy inne samochody i patrzec na znikający punkt w lusterku :)

Opublikowano

5-6 tys obrotów i dźwięk silnika rządzi :)

Moja :audi: bardzo lubi wysokie obroty jak jest już nagrzana :P

Opublikowano

moja jak jest już nagrzana i gotowa też lubi jazdę na wysokich obrotach buahahah

Opublikowano

.... ale krecenie powyzej 4.5 na niskich biegach do 4 to bezsens bo wtedy juz silnik nie ma takiej dynamiki jak powinien miec najlepiej i najefektywniej biegi zmieniac po 4,5 i silniczek bedzie chodzil wieki

NIOOooo to ja jestem za głupi żeby skumać ech ! Bo albo przed (wtedy nie jest powyżej) albo przy (wtedy akurat) bo po ...... to już po filipku :-) (i jest powyżej)
Opublikowano

sory za niejasna wypowiedz ale chodzilo m o to ze na niskich biegach zylowanie to sztuka dla sztuki