Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Czy sprawdzał ktoś czy na Wikipedii nie ma błędów o Audii A4 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak w temacie

Czy sprawdzał ktoś czy na Wikipedii nie ma błędów o Audii A4 ?

Sprawdź tu http://pl.wikipedia.org/wiki/Audi_A4[br]Dopisany: 07 Październik 2007, 20:34 _________________________________________________na samym dole jest link do naszego klubu :notworthy::thumbup: :th:

Opublikowano

Ja jak wszedłęm na Wiki i poczytałem o Audi A4 to zastanowiło mnie jedno. jak to jest, że silnik 1,8 Turbo spala na 100 mniej niż zwykły 1,8? Hmm????

To akurat mnie nie zdziwiło, wystarczy logiczne rozumowanie, iż w 1,8 bez turbo marnowana jest moc wylatujących spalin - natomiast w 1,8 turbo ta moc nie jest marnowana lecz napędza "dmuchawę" wtłaczającą powietrze do komory spalin - jak w kuźni kowalowi miechy wtłaczają w palenisko powietrze co by lepiej siem hajcowało.

Wyobraź sobie że cylinder jest strzykawką lekarską - jak zwiększysz przepływ i szybkość zasysania i wydalania płynu przez strzykawkę ? Możesz po pierwsze zrobić dodatkowe dziurki na przedniej ściance strzykawki - wówczas szybciej płyn nabieszesz odciągając tłoczek w strzykawce i szybciej usuniesz płyn. Po drugie możesz wodę wtłaczać pod ciśnieniem do strzykawki, a najlepiej jak jednopczesnie zrobisz dodatkowe dziurki w strzyklawce i jednocześnie pod ciśnieniem wtłoczysz płyn...

I tu dochodzimy do czegoś co wymyślono w silniku 1,8 turbo bo jednocześnie zwiększono liczbę dziurek (pięć zaworów na cylinder) i jednocześnie powietrze wtłaczane jest do cylindra pod ciśnieniem :audi::a4fan:,

Oczywiście jak 1,8 T będziesz wykorzystywał do jazdy bardziej sportowej niż turystycznej to 1,8 T spali więcej od 1,8 bez turbo, ale przy zwykłej jeździe turystycznej 1,8 turbo spali mniej z powodów o których pisałem powyżej.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

No ale te spalanie w 1.8T to chyba troche zaniżone. 8,2l / 100km to moje audi w trasie jara. Średnie spalanie mierząc ciężarem mojej nogi to jakieś 9,3l / 100km (mowa o B6), czyli jakiś 1l wachy więcej.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...