Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[A8 4.2] Podsumowanie kosztów (dla zainteresowanych)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zakup: 22900 22900

OC:     1404  1404
AC od kradzieży:   800  800
Tablice/Opłaty itd.     200  200
Podatek 2%         380  380

Wymiana opon:        66   66
Filtr powietrza:       50   50
Filtr paliwa:        70   70
Filtr kabinowy:     60 x 2  120
Wycieraczki:        100  100
Łożysko koła LP       220  220
Robocizna          60   60
Diagnoza komputerowa     70   70
Olej przekładniowy   80 x 12  960
Filtr ASB          278  278
Uszczelka ASB        112  112
Robocizna ASB        120  120
Filtr oleju         40   40
Olej 5w50          300  300
Wymiana oleju        10   10
Tarcze hamulcowe    215 x 2  430
Klocki hamulcowe kpl.    236  236
Dostawa hamulców       49   49
Wymiana hamulców      100  100
Szarpaki           20   20
Zarówki ksenonowe 12KK 140 x 2  280
Dostawa ksenonów       30   30
Żarówka stopu         1   1

Benzyna 6000 km  4.60 x 15 x 60 4140
Olej  6000 km   0.3 x 6 x 40  72

Podsumowanie:
Zakup:           22900 zł
Opłaty:           2784 zł
Naprawy/serwis:       3722 zł
Benzyna/olej:        4212 zł

Podsumowanie2:
Wydano na samochód:    10718 zł

Suma kosztów:       33618 zł

Podsumowanie od zakupu, czyli 30 maja tego roku...

Opublikowano

Fajnie By to wyglądało ale przerazają mie koszty paliwa,Mój roczny przebieg 60000-70000 to mi daje róznice prawie 30000zł. :hi:

Opublikowano

No niezle, niezle ;) duzo kasy wpakowales w to autko ;)

Opublikowano

:kwasny: cholera nie tanie te auto ...

Ja w zeszłym roku na przejechanie 15208 km wydałem 4582,56zł gdzie cena za diesla w PL oscylowała tatem ok. 4 zł a z tego ok. 6000km zrobione poza polską (zachód i południe Europy) gdzie cena za litr sięgała 1,2 Euro (wówczas 1Euro=ok.4zł). A tu 4140zł wydane na 6000km?!?!?!

Opublikowano

To ja w ostatni rok zrobilem 25.000km Golfem IV i kosztowalo mnie to niecale 6000 :thumbup:

Morgoth - jestem zdania, ze na nikim wrazenia nie zrobi fakt, ze wlozyles w auto (bezzwrotnie) polowe jego wartosci, a co najwyzej wzbudzi szczere wspolczucie :tongue4:

Opublikowano
Morgoth - jestem zdania, ze na nikim wrazenia nie zrobi fakt, ze wlozyles w auto (bezzwrotnie) polowe jego wartosci, a co najwyzej wzbudzi szczere wspolczucie

tu sie zgodze.... zakup takiego auta jak widac to jest totalny bezsens - chyba ze ktos jezdi 5k km rocznie i nie ma co z kasa robic :polew:

Opublikowano
zakup takiego auta jak widac to jest totalny bezsens

Stary ale masz A8....

Opublikowano
zakup takiego auta jak widac to jest totalny bezsens

Stary ale masz A8....

Puenta :thumbup:

Opublikowano

1. Nie było moim zamiarem wywoływanie takich reakcji, po prostu chciałem pokazać ile kosztuje utrzymanie - bez ubarwiania i bez ściemy

2. Nie oczekuję współczucia, nie ma takiego powodu (doprowadzam do 100% zdrowej serii)

3. Nie planuję sprzedawać tego auta więc chcę mieć wszystko na tip-top

4. Kilka osób ostatnio pytało mnie co jak za ile w A8 dlatego napisałem ten wątek

PS: nie tak znowu drogo, bo większość to tak zwane konieczne "naprawy" po zakupie, wszystko co droższe mam juz właściwie za sobą (poza rozrządem który robię przed zimą)

[br]Dopisany: 2007-10-11, 13:06:58_________________________________________________Wolę wydać na auto niz przepić :kox:

Opublikowano

Wolę wydać na auto niz przepić :kox:

Yyyy z tym to bym polemizowal :P:drunk: :drunk:

Opublikowano

ty sie chyba zdrowo nudzisz w tej pracy. Moim zdaniem to kupowanie takiego rupiecia to totalny bezsens. Zobacz sobie ile wpieprzyles w to auto juz. Mialbys A4 z 2000r w dieslu i jezdzilbys polowe taniej. No ale jak sie ma pierdolca to tak jest, znam to z autopsji. Pociesze cie ze to jeszcze nie koniec wydatkow. W koncu 14 latek mu stuknie niedlugo a czas robi swoje. No ale przynajmniej masz problem z blacharka z glowy :polew:

Opublikowano

Co do pierdolca to faktycznie go mam

Co do tego co bym miał a co mam itp:

Na coś trzeba pieniądze wydawać, akurat tak się trafiło że wydaję na Audi (takie zamiłowanie/hobby), jakby się takiego pierdolca nie miało to życie byłoby udne, poza tym nie przesadzajmy z tymi wydatkami, są ludzie wydający duuuuzo większe pieniądze na rożne stare rupiecie coby były piękne, mocne itd/itp. Ja po prostu doprowadzam do ideał serii, na modyfikacje dodatkowe przyjdzie czas potem (jak juz wszystko będzie 100% OK), jakieś większe felgi, wydech itd....

Jak narazie prawie wszystko co opisałem było wydatkami niezbędnymi, może poza żarówkami 12000K (mogłem seryjne 4300K ale koszt ten sam), no i może poza wymianą oleju w automacie 9ale co mi potem z padniętego Tipa?), OC mam masakryczne bo mam 30% zwyzki za wiek i tylko 20% zniżek, ale juz w 2008 nie bedzie zwyżki, a zniżki 30%. AC zapłaciłem żeby spokojnie spać. Poza tym nie kupiłem A8 za ostatnie pieniądze żeby potem jeździć "niedoinwestowanym pudłem" które jak się rozpadnie to przez miesiąc stoi w garażu. Kupiłem aby jeździć (może nie duzo bo 1000-1500 km miesięcznie - ale zawsze coś), poza tym rozeznałem się dokładnie w sytuacji i wiedziałem czy będę w stanie to auto utrzymać oraz jakie są tego koszty.

Opublikowano

ty sie chyba zdrowo nudzisz w tej pracy. Moim zdaniem to kupowanie takiego rupiecia to totalny bezsens. Zobacz sobie ile wpieprzyles w to auto juz. Mialbys A4 z 2000r w dieslu i jezdzilbys polowe taniej. No ale jak sie ma pierdolca to tak jest, znam to z autopsji. Pociesze cie ze to jeszcze nie koniec wydatkow. W koncu 14 latek mu stuknie niedlugo a czas robi swoje. No ale przynajmniej masz problem z blacharka z glowy :polew:

Jaki zas rupiec??? Ja tam widze ze wymienial tylko rzeczy ktore sa w eksploatacji caly czas, poza tym im drozsze auto bylo w nowosci to tak samo analogicznie wiecej sie placi za jego serwis. Poza tym koszty paliwa sa takie a nie inne bo tu do cholery siedzi 4.2 V8 !!! a nie klekot 1.9 co pali 5 litrow. Wiec z tymi kosztami benzyny nie dramatyzujcie.

Wedlug mnie nie ma tragedii, przeciez moglby wszystko zostawic i nic nie zmieniac i nic by nie wydal , moglby zalozyc gaz i bylo by taniej , moglby kupic malucha i bylo by taniej. Tylko po co??

Zdecydowanie popieram Morgotha :) Ja tez choruje na A8 ale poki co jeszcze mnie nie stac :)

Opublikowano

No właśnie mogło przecież być:

Zakup: 22900

OC: 600 (współwłasność z ojcem na przykład)
AC: brak
Tablice/Opłaty itd: 200
Podatek 2%: 380

Wymiana opon: 50 (ale mogłem nawet na zimówkach jeździć)
Filtr powietrza: olać 
Filtr paliwa: olać
Filtr kabinowy: olać
Wycieraczki: olać (były smugi)
Łożysko koła LP: olać (lekkie luzy)
Olej przekładniowy: nie wymieniać
Filtr ASB: nie wymieniać
Uszczelka ASB: nie wymieniać
Filtr oleju: olać
Olej 5w50: poczekać na 15000km (było 10200)
Tarcze hamulcowe: olać (pozostałyby lekkie wibracje)
Klocki hamulcowe kpl: olać
Szarpaki: olać (poczekać na wysypke całości zawiechy)
Zarówki ksenonowe: 280 (lub ostatecznie olać i jeździć z jedną przepaloną)
Żarówka stopu: 1

Benzyna 6000 km  4.60 x 15 x 60  4140 (jeżdzić jak emeryt i na Pb95: byłoby 4.40 x 13 x 60  = 3420)
Olej  6000 km   0.3 x 6 x 40   72 (przy jeździe jak emeryt zużycie max 100 ml/1000km = 24 zł)

Podsumowanie:
Opłaty:           2784 zł --> 1180 zł
Naprawy/serwis:       3722 zł --> 331 zł
Benzyna/olej:        4212 zł --> 3444 zł

Podsumowanie2:
Wydano na samochód:     10718 zł --> 4955 zł (oszczędnośc na serwisie i opłatach ponad 5000 zł)
Suma kosztów:        33618 zł --> 27855 zł

I jestem 5763 zł do przodu.... założyć gaz za 5000 PLN i szpanować po wsi

Kwestia wyboru drogi. ja wybrałem jak wybrałem i nie żałuję.

Opublikowano

No właśnie mogło przecież być:

Zakup: 22900

OC: 600 (współwłasność z ojcem na przykład)
AC: brak
Tablice/Opłaty itd: 200
Podatek 2%: 380

Wymiana opon: 50 (ale mogłem nawet na zimówkach jeździć)
Filtr powietrza: olać 
Filtr paliwa: olać
Filtr kabinowy: olać
Wycieraczki: olać (były smugi)
Łożysko koła LP: olać (lekkie luzy)
Olej przekładniowy: nie wymieniać
Filtr ASB: nie wymieniać
Uszczelka ASB: nie wymieniać
Filtr oleju: olać
Olej 5w50: poczekać na 15000km (było 10200)
Tarcze hamulcowe: olać (pozostałyby lekkie wibracje)
Klocki hamulcowe kpl: olać
Szarpaki: olać (poczekać na wysypke całości zawiechy)
Zarówki ksenonowe: 280 (lub ostatecznie olać i jeździć z jedną przepaloną)
Żarówka stopu: 1

Benzyna 6000 km  4.60 x 15 x 60 4140 (jeżdzić jak emeryt i na Pb95: byłoby 4.40 x 13 x 60 = 3420)
Olej  6000 km   0.3 x 6 x 40  72 (przy jeździe jak emeryt zużycie max 100 ml/1000km = 24 zł)

Podsumowanie:
Opłaty:           2784 zł --> 1180 zł
Naprawy/serwis:       3722 zł --> 331 zł
Benzyna/olej:        4212 zł --> 3444 zł

Podsumowanie2:
Wydano na samochód:    10718 zł --> 4955 zł (oszczędnośc na serwisie i opłatach ponad 5000 zł)
Suma kosztów:       33618 zł --> 27855 zł

I jestem 5763 zł do przodu.... założyć gaz za 5000 PLN i szpanować po wsi

Kwestia wyboru drogi. ja wybrałem jak wybrałem i nie żałuję.

I ja to popieram :thumbup: Zdrowa :audi: zwlaszcza dla wlasnego uzytku i bycie z niej zadowolonym jest najwazniejsze :):dance: :dance:

Opublikowano

Ja tutaj nie widzę żadnych chorych kosztów ani braku rozsądku...

-części nie są jakieś kosmicznie drogie jak widać... (a4 wcale nie ma wiele tańszych)

-sam filtr do multitronica w a4 kosztuje 900ponad zł więc wymiana oleju w tiptro za 1400 to nie grzech (porównywalnie)

-nie wiem czemu auto Morgotha uważacie za puszkę złomu, jeśli jak widać wymieniał części eksploatacyjne, te same które wymienia sie niekiedy w a4 b7, co mają zrobione po 200kkm i więcej

-spalanie czy koszt oleju zostawiam bez komentarza - tu nie ma czego przyrównywać do wszechmocnie nam panujących 1.9 :D

Każdy ma to co chce - nie jest to auto do tłuczenia dużych przebiegów dla przeciętnego zjadacza chleba (gdybym generował wysokie dochody to spokojnie mógłbym takim robić 70kkm rocznie, z przyjemnością:D ) a jeśli ktoś ma zrobić 10-15 tys/rok czymś co daje mu radość i obiektywnie budzi respekt to wg mnie całkiem rozsądna sprawa - oczywiście, avantem 1.9 też można zrobić 10 tys rocznie, i co z tego? :P

wg mnie ciekawe zestawienie!

Opublikowano

Nie dobijajcie chłopoka.Przeciez ma zajebistą fure. Co z tego ze 94r a lepszy komfort jazdy niz A4 00r. Jak dla mnie fura :kox::thumbup::audi:

Opublikowano

Mialbys A4 z 2000r w dieslu i jezdzilbys polowe taniej.

Diesla mial wczesniej i widocznie nie przejmuje sie spalaniem tak jak ty.Rownie dobrze moglby nie robic nic przy aucie jak polowa ludnosci tego kraju i czekac az sie rozleci.

Opublikowano

ja też liczyłem ile dołożyłem do auta, przy 10000 zł dałem sobie spokój :evil:

Opublikowano

Samochód generalnie był , jest i bedzie skarbonką bez dna. W Polsce dominuje zasada - kupic tanio ( OKAZYJNIE ) :polew:, nic niedołożyć , zrobic 50 tysi km i drogo sprzedać. Wielki szacun że MorgothV8 doprowadza swoją audiczke do stanu idealnego. Ja też zawsze nieszczędziłem złotych polskich , a nawet euronów żeby autko jeżdziło jak należy.