RAFLIK A4 Opublikowano 21 Listopada 2010 Opublikowano 21 Listopada 2010 Witam jak wyżej w temacie chciałbym sobie zrobić doświetlenie drogi do samochodu z wykorzystaniem alarmu rtx tornado CS2 . No oczywiscie chciałbym to założyć na światełka mijania schemat alarmu tornado cs2: http://obrazki.elektroda.net/69_1289732509.jpg http://img821.imageshack.us/img821/7462/tornadortxdoswietlanie.jpg oczywiscie chciałbym wykorzystać do tego doświetlenie kabiny no i widzę to tak : http://img338.imageshack.us/img338/7822/doswietlaniedrogidosamol.jpg No i proszę o jakieś rady czy da się to tak właśnie zrobić bo nie warto podłączać mi doświetlania kabiny jak i tak się światełko włącza po otwarciu drzwi (Funkcja oświetlenia wnętrza: Po rozbrojeniu systemu na wyjściu oświetlenia wnętrza na 30sek podawany jest sygnał masy (-200mA) W celu wysterowania siłownika należy podłączyć przekaźnik, który po załączeniu poda masę na krańcówkę) w moim przypadku przekaźnik podaje +12 na światełka mijania.
jihad Opublikowano 21 Listopada 2010 Opublikowano 21 Listopada 2010 Niby dobrze, ale jeśli pilot jest wyposażony w trzeci kanał (np do sterowania tylną klapą) i tego kanału nie będziesz używał, to pomyslałbym o wpięciu sie przez niego stosując dodatkowy przekaźnik czasowy. Po to by zamykanie i otwieranie auta to był jeden temat, a sterowanie załaczeniem świateł to był drugi temat. Dzięki temu światełka załączysz kiedy tylko będziesz chciał, niekoniecznie w dzień i niekoniecznie otwierając czy zamykając auto.
RAFLIK A4 Opublikowano 21 Listopada 2010 Autor Opublikowano 21 Listopada 2010 no właśnie ze ma taki kanał ale mam troszkę inne przeznaczenie do niego a mianowicie chciałem go wykorzystać do otwierania szyb w lecie no nie będę się rozpisywał na ten temacik bo gdzieś na forum jest już poruszony a doświetlania kabiny nie mam na co wykorzystać wiec chce to przeznaczyć właśnie na oświetlenie drogi do samochodu tylko czy mi to wszystko zadziała tak jak już to opisałem ??
jihad Opublikowano 21 Listopada 2010 Opublikowano 21 Listopada 2010 Czemu ma nie zadziałać? Masz z alarmu 30 sekundowy sygnał masy, możesz nim sterować czym chcesz poprzez przekaźnik. Jeśli pytasz o ten twój schemat to jak najbardziej poprawny. Oczywiście do styku "85" i "30" ten sam sygnał "+12V" z akumulatora. Rozważ tylko wszystkie sytuacje, w jakich ten impuls masowy na przewodzie z centralki alarmu się pojawia. Czy nie będzie tak, że światła zapalą sie wtedy gdy nie trzeba, a i zdarzą się sytuacje, w których ich zabraknie? Czyto zadziała zarówno przy zbrojeniu i rozbrajaniu? Ja mimo wszystko zrobiłbym to na oddzielnym kanale, a szybki to dobrze byłoby podłaczyć jak w oryginale.
RAFLIK A4 Opublikowano 22 Listopada 2010 Autor Opublikowano 22 Listopada 2010 domykanie szybek mam zrobione działają ok ale zostawmy inne tematy na razie Tylko się skupmy na kanale doświetlania A czy ja się pinem 87 mogę podłączyć pod bezpiecznik światełek mijania? no bo nie warto ciągnąc kabli aż do samych lamp :/ A jeszcze wchodzi opcja ze doświetlanie drogi do samochodu podłączę pod ledy ale najpierw je muszę zakupić
jihad Opublikowano 22 Listopada 2010 Opublikowano 22 Listopada 2010 A nie prościej przy właczniku świateł? Z włacznika wychodzi jeden przewód na swiatła mijania, a przy bezpiecznikach juz są dwa (osobny przewód i bezpiecznik dla lewego i prawego). Od razu dodam, że wg schematów elektrycznycj jest to przewód o przekroju 2,5 koloru żółtego (przy włączniku).
RAFLIK A4 Opublikowano 22 Listopada 2010 Autor Opublikowano 22 Listopada 2010 ooo dobry pomysł kolego no wiąże się to z ściąganiem kiery ale za to od razu styki na immo poprawie no chyba ze w innym miejscu znajdę ten kabelek i nie będę musiał kiery ściągać [br]Dopisany: 22 Listopad 2010, 20:39_________________________________________________dziś byłem jeszcze u elektryka i doradził mi ze najlepiej jak zastosuje przekaźnik z dioda hmmm nie wiem o co mu chodziło ale podejrzewam ze chodziło o diodę prostowniczą aby żadnego spięcia nie było i żeby alarmu mi nie spaliło
jihad Opublikowano 22 Listopada 2010 Opublikowano 22 Listopada 2010 ooo dobry pomysł kolego no wiąże się to z ściąganiem kiery ale za to od razu styki na immo poprawie Może dojdziesz jako tako po ściągnięciu tylko górnej pokrywy. dziś byłem jeszcze u elektryka i doradził mi ze najlepiej jak zastosuje przekaźnik z dioda hmmm nie wiem o co mu chodziło ale podejrzewam ze chodziło o diodę prostowniczą aby żadnego spięcia nie było i żeby alarmu mi nie spaliło Zapewne chodziło mu o wpięcie tego równolegle z cewką przekaźnika. Większość przekaźników ma to wbudowane, choć może te najtańsze nie. Konkretnie rezystory wpięte z cewką. Tu przykład z poloneza za jakieś 8-10 zł: [image deleted]
RAFLIK A4 Opublikowano 28 Listopada 2010 Autor Opublikowano 28 Listopada 2010 Witam zastosowałem podobny przekaźnik z diadą prostowniczą 85 na 86 i 30 na 87 oczywiście wg wyżej podanego schematu Sprawę podłączenia ułatwił żółty kabelek przy przełączniku światełek Za co kolego "jihad" Ci serdecznie dziękuję Wszystko działa jak należny wiec jak będę miał troszeczkę czasu to nagram mały filmik Pozdrawiam serdecznie
jihad Opublikowano 28 Listopada 2010 Opublikowano 28 Listopada 2010 Ale podpiąłeś w końcu pod wolny, trzeci kanał w pilocie, czy pod oświetlenie wnętrza?
RAFLIK A4 Opublikowano 28 Listopada 2010 Autor Opublikowano 28 Listopada 2010 pod oświetlenie wnętrza czyli podawany jest sygnał masy 30sek na przekaźnik który podaje +12v na światła mijania
Rekomendowane odpowiedzi