Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Czy można kupić auto i nie być jego właścicielem ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

:hi: , mam takie pytanie:

czy można kupić w Polsce auto sprowadzone z DE i nie być później jego właścicielem?

Może powiem jak wygląda sytuacja. Niedaleko miejsca gdzie mieszkam jest fajne autko do sprzedania. Sprzedaje je handlarz, ale auto jest już prześwietlone, wszystko pięknie ładnie, tylko jest jedno ale. Autem tym jest zainteresowany kolega, który przebywa teraz w UK. Przez telefon auta przecież nie kupi. I czy jest opcja, żebym ja je mu kupił? Po prostu podpisał umowę za niego?

Nie wiem jak to zorganizować od strony praktycznej?

Kumpel wraca za 2 tyg z UK i wtedy on by je zarejestrował w kraju i byłby właścicielem auta w PL, tylko może zdarzyć się tak, że zanim od wróci auto kupi ktoś inny.

Jak mu pomóc? Jakaś umowa przedwstępna w jego imieniu czy jak? :gwizdanie: :mysli:

Opublikowano

podpisujesz za niego i tyle, potem kolega ma chyba miesiąc na załatwienie sprawy w urzędzie komunikacji i chyba miesiąc na zmianę ubezpieczyciela

Opublikowano

Dziwi mnie ze handlarz chce sprzedac auto sprowadzone z DE na umowe kupna sprzedazy. Rzadko sie tak zdarza. Przewaznie handlarz daje Ci auto i dokumenty, Ty dajesz mu pieniadze. Po tym wszystkim sam piszesz umowe z ostatnim wlascicielem z dowodu (briefu) i rejestrujesz auto.

Jesli chce na umowe KS to jak kolega wyzej napisal, wez od niego dane i podpisz za niego.

Opublikowano

Dziwi mnie ze handlarz chce sprzedac auto sprowadzone z DE na umowe kupna sprzedazy. Rzadko sie tak zdarza. Przewaznie handlarz daje Ci auto i dokumenty, Ty dajesz mu pieniadze. Po tym wszystkim sam piszesz umowe z ostatnim wlascicielem z dowodu (briefu) i rejestrujesz auto.

Jesli chce na umowe KS to jak kolega wyzej napisal, wez od niego dane i podpisz za niego.

Hmm, możliwe, że nie siedzę w temacie i czegoś nie rozumiem. Ale jak mam podpisać umowę z właścicielem z Briefu, skoro ani go nie znam, ani pewnie handlarz też nie. :mysli:

Czy dobrze zrozumiałem? Mam dać kasę handlarzowi bez żadnej umowy tak do ręki?

Opublikowano

no tak się niestety często robi, on nie musi robić tych pierwszych formalności i jest to jakaś oszczędność kasy i czasu

Opublikowano

pamietaj o dacie i godzinie na umowie

bo kolega moze pozniej dostac jakąś niespodzianke np w postaci zdjecia z fotoradaru :wink4:

Opublikowano

Hmm, możliwe, że nie siedzę w temacie i czegoś nie rozumiem. Ale jak mam podpisać umowę z właścicielem z Briefu, skoro ani go nie znam, ani pewnie handlarz też nie. :mysli:

Czy dobrze zrozumiałem? Mam dać kasę handlarzowi bez żadnej umowy tak do ręki?

W większości wypadków jest tak, że umowa jest pomiędzy Tobą a Helmutem (czyt. niemcem), bo wtedy handlarz tnie koszty, najważniejsze jest żeby auto miało Briefy i pieczątkę w jednym z nich potwierdzającą wyrejestrowanie :wink4:

Kasę daj oczywiście jak spiszesz wstępną umowę itp :wink4:

aha po podpisaniu umowy z właścicielem/niemcem nie masz miesiąca tylko bodajże tydzień na udanie się do US i UC, więc albo na umowie daj późniejszą datę albo coś wykombinuj :cool1: tylko pamiętaj, że takim autem teoretycznie nie możesz jeździć na niemieckich blachach w Polsce, bo one są już z niemiec wyrejestrowane, no i jak dasz na umowie późniejszą datę to jak cię zatrzymają mundurowi to będą niezłe jaja :decayed:

i nie podjeżdżaj pod UC na niemieckich/starych blachach bo często celni lubią czekać na takie autka, a wtedy laweta i niepotrzebne koszty

Opublikowano

Ja tak robie od kilku lat zawsze kupuje na Mame, która mieszka na stałe daleko od Polski, a rejestracje załatwiam juz sam bo mam upoważnienie notarialne do spraw urzędowych