Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Regulacja zaworow w dieslu ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Moj dieselek po dluzszym postoju (wlasciwie po calkowitym wystudzeniu) jest bardzo halasliwy. Ewidentnie klepie jakis zawor, i nie jest to typowe dla diesla halasowanie zimnego silnika. dokladnie da sie uslyszec ze to jeden zawor/popychacz. Dzieje sie tak przewaznie w okresie jesienno-zimowym ale oziwo jednego dnia rano halasuje do chwili az osiagnie wysoka temp. a innego dnia (podobnie chlodno zeby nie bylo :> ) odpala po cichutku.

Przebieg 270 000 km Olej Mobil 5W40. Poniewaz auto uzytkuje w klimacie, gdzie temperatury zimą nie spadaja ponizej -2* C pomyslalem, ze moze zalac by go jakims gestrzym smarowidlem np 10-w40 ? Co myslicie? A tak wogole to czy w naszych klekotach przeprowadza sie regulacje zaworow?

pozdrawiam

Opublikowano

Nie ma regulacji zaworow.Zalej 10W40 bo w belfascie nie jest az tak zimno jak u nas.

Opublikowano
  • Autor

Nie ma? Czy to znaczy i swiadczy o zuzyciu motoru?

Ogolnie jego kondycja jest zaskakajaco dobra jak na przebieg - tak stwierdzil jeden z klubowiczow ktory mi go VAGował i testował.

pozdro

Opublikowano

Może kąt wtrysku ??

Opublikowano

popychacze możesz wymienić, mnie to też czeka, tylko u mnie dzwonią non-stop ;(

kosztują ~80zl/szt w naszych motorkach jest ich 8

Opublikowano

Gęstszym olejem nie poprawisz stanu silnika, tylko poprawisz własne samopoczucie, a i to nie na długo... Gorsze smarowanie doprowadzi do jeszcze szybszego zużycia. Jak coś klepie to trzeba zajrzeć pod pokrywę i zobaczyć co się tam dzieje...

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

U mnie kolego też z rańca poklepie ale po chwili przestaje.Wymieniłem wszystkie popychacze i nic się nie zmieniło.Popychacze firmy INA. Gdzieś czytałem że to może pompa oleju na początku nie daje rady,ale sam już nie wiem.Jak się dowiesz czegoś daj znać. pozdrawiam :a4fan:.

Opublikowano

U mnie kolego też z rańca poklepie ale po chwili przestaje.Wymieniłem wszystkie popychacze i nic się nie zmieniło.Popychacze firmy INA. Gdzieś czytałem że to może pompa oleju na początku nie daje rady,ale sam już nie wiem.Jak się dowiesz czegoś daj znać. pozdrawiam :a4fan:.

Przy hydraulice to normalne z rana,nawet w instrukcji obslugi pisza o tym.

Opublikowano

Nie ma regulacji zaworow.Zalej 10W40 bo w belfascie nie jest az tak zimno jak u nas.

regulacja jest tylko hydrauliczna :cool: