Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ADP] Czy to właściwe spalanie ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Teraz w zimę samochód odpalam tylko po pracy, aby dojechać 3km do dziewczyny. Odpalam, nie czekam aż się rozgrzeje, delikatnie i powoli sobie jadę. Potem tak samo wracam do domu i tak codziennie. Jeżdżąc w ten sposób cały czas, teraz w tych ujemnych temperaturach, zrobiłem za 50zł 70km. Spalanie wychodzi 15/100. Czy to normalny wynik jak na 1.6 ? :) Dodam że jadąc w lato w trasie tak ciągle koło stówki, pali 7-8.

Opublikowano

Witam

Nie znam tak dokładnie silnika 1,6, ale z tego co piszesz to on właściwie nawet w połowie nie nabiera temperatury.jeździsz właściwie ciągle na "ssaniu" no może nie zupełnie.Więc czego się spodziewasz.To raczej normalne.

Pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor

Tak też myślałem, chciałem potwierdzenia :) Dzięki :P

Opublikowano

To nie jest normalne spalanie dla zdrowego silnika 1.6

Zacznij od czujnika temperatury i termostatu.

W takich warunkach jak teraz powinieneś dobić do dychy ale nie więcej. Przynajmniej tak jest w moim przypadku

:hi:

Opublikowano

jezdz na analizator spalin, HC<75

Opublikowano
  • Autor

Do dychy ? Oo No tak to bym chciał :P Chociaż nie powiem że jak jadę dłużej niż te kilka km to spala mniej, ale czy w dyszce się zmieszczę to nie wiem. Robiłem już wiele rzeczy. Termostat wymieniłem rok temu, więc jest ok, nagrzewa do 90 i tak stoi, nie zmniejsza się. Sonda lambda też w porządku. Mam taki defekt w postaci nierównych obrotów na luzie (czasami poskacze tak od 800 do 1200 kilka razy i nagle się stabilizuje), przy większym przyspieszaniu przy wyższych obrotach się dławi jakby paliwo nie dochodziło (filtr paliwa wymieniony z miesiąc temu). Przypuszczam że to przepływka ? Jeśli tak, to czy warto ją czyścić ? Ile kosztuje taki zabieg u mechanika ? Pobawiłbym się sam ale nie mam ku temu (zwłaszcza teraz) warunków. Świece wymieniłem na NGK również rok temu. Niby wszystko ok, a spalanie takie.. I pluje z rury wydechowej wodą że hoo.. Nie wiem co robić. Ten analizator spalin to w stacji diagnostycznej ?

Opublikowano

Ja mam do pracy 40km i spalanie mam około 10l gazu więc 15l przejezdzając 3 km to bardzo prawdopodobne bo jezdzisz prawie na ssaniu.

Opublikowano
  • Autor

No właśnie, to teraz już sam nie wiem :>

Opublikowano

najpierw Vag i spaliny

Opublikowano

JA tez walczylem ze spalaniem..nie sluchaj tych co pisza ze 1.6 pali 8 w zime :)

Maly silnik, ciezka buda, zima = wysokie spalanie.

Kazdy, kto sie zna na samochodach, to wie, ze w zime spalania sie nie mierzy.

Jazda testowa to lato i dluga trasa, czyli twoje 7-8 l Pb, czyli norma.

Nie szukaj dziury w calym, bo wydasz kupe kasy i nic to nie da. W zime bedzie palil duzo i basta..........

Opublikowano

1.6 wcale nie musi palic duzo. Moj AJL + Q pali srednio 11.7 Pb (FIS) i jezdze tylko po miescie, krotkie odcinki. Podstawa to wlasciwa diagnostyka.

Opublikowano
  • Autor

Devastation : mam zamiar kupić sobie kabel VAG. Wtedy podepnę pod lapka i co ? Będę tam mógł coś nastawić żeby było lepiej ? :)

P.s. masz 1.8T i tylko niecałe 12 po mieście teraz ? Oo Fajnie masz :( Ale 1.6 w takim razie powinien mniej :mysli:

Opublikowano

kup kabel i sie zglos, powiem Ci gdzie wsadzic lapy zeby wszystko gralo

Opublikowano
  • Autor

Ok, fajno, będę pisał w następnym tygodniu na priv :) Dzięki za chęć pomocy, pzdr :)

Opublikowano

Mojej dziewczyny A3 1.6 pali teraz 13 litrów jeżdżąc po 5km po mieście w jedną strone do pracy..latem koło 10l..trasa latem 7-8.. czyli pali w mieście tyle co moje A4 1.8TQ..Autko oczywiście sprawne, żadnych błędów, tak po prostu mają 1.6 niestety..

Opublikowano

1.6 nie jest ekonomiczny nawet latem gdy szybko sie nagrzewa. A teraz to juz wogole, myśle, ze ma prawo spalać w tych granicach w tych warunkach atmosferycznych. 1.8 ADR pali mi koło 16nastu. Zalałem 10 litrów przejechałem 2a razy do pracy - bak pusty. Nie martw sie kolego - przetrwać zime nam pozostaje :good:

Opublikowano
  • Autor

No niestety, ale będę jeszcze mimo wszystko próbował z tym VAGiem. Żałuję że nie mam diesela :disgust:

Opublikowano

No niestety, ale będę jeszcze mimo wszystko próbował z tym VAGiem. Żałuję że nie mam diesela :disgust:

a myslisz ze diesle teraz mało pala? to tylko mity ich uzytkowników ;) kumplowi diesel 110 KM latem 6 litrów. Teraz? 9-10L .. Diesel jeszcze dłuzej sie nagrzewa niz benzyna

Opublikowano
  • Autor

No ale przynajmniej na ssaniu nie chodzi. Poza tym wolę 9-10 niż 15 :P