Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B6] Pozytywy i negatywy A4 b6 z silnikiem diesla

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W [AVF'ie] na pewno są inne przełożenia niż w [AWX'ie] :cool1: , poza tym [AVF] fabrycznie wychodził z 310 Nm , a [AWX] z 285 Nm , na dodatek większość z końca produkcji [AVF] ma zajebistego bonusa ( gift ) :wink4:

tak, są inne, przy 100 km/h w AVF na VI jest o 100 obr/min mniej niż w AWX na V :polew: różnica żadna - a w mieście przez te 6 biegów w avf musisz nawachlować się jak głupi, bo przy 50 km/h jest już 2000 obr na III biegu ......

a te 310nm to jest osiągane chwilowo przy 1900 obr/min i od ~ 2000 obr/min AWX I AVF mają takie same wykresy

co do samego tematu, jeśli nie robisz dużych przebiegów powyżej 30 tyś. km rocznie to i w ogólnym rachunku kupno i utrzymanie 1.8T wyjdzie taniej niż 1.9tdi ze standardowymi 180tys km na blacie , i do tego masz wyższą moc w standardzie + większy potencjał w rozwoju + brak budzącego pól osiedla dźwięku traktora pod maską

Opublikowano

utrzymanie 1.8T wyjdzie taniej niż 1.9tdi ze standardowymi 180tys km na blacie , i do tego masz wyższą moc w standardzie + większy potencjał w rozwoju + brak budzącego pól osiedla dźwięku traktora pod maską

Zaraz się zrobi temat: Benzyna lepsza od diesla, lub coś w tym stylu. Piszcie koledze plusy posiadania tegoż modelu z silnikiem diesla tak jak prosi :good:

Opublikowano

co do samego tematu, jeśli nie robisz dużych przebiegów powyżej 30 tyś. km rocznie to i w ogólnym rachunku kupno i utrzymanie 1.8T wyjdzie taniej niż 1.9tdi ze standardowymi 180tys km na blacie , i do tego masz wyższą moc w standardzie + większy potencjał w rozwoju + brak budzącego pól osiedla dźwięku traktora pod maską

Wytłumacz mi proszę. 1,8T to tez turbo tez dwumas + wieksze spalanie. Wiec nie wiem co taniej wyjdzie w utrzymaniu. Jak bys mógł to rozwiń swoją myśl.

Opublikowano

Koszt zakupu w większości przypadków zadbanego diesel'a w znacznym stopniu odbiega od benzyniaka. Sama eksploatacja jest o wiele niższa w przypadku diesel'a - w nich się jeszcze nic nie psuło :wink4:

Opublikowano

Zaraz się zrobi temat: Benzyna lepsza od diesla, lub coś w tym stylu. Piszcie koledze plusy posiadania tegoż modelu z silnikiem diesla tak jak prosi :good:

Dokładnie :good:

tym tylko potwierdziłeś swoją głupotę :cool1:

Opublikowano

Zaraz się zrobi temat: Benzyna lepsza od diesla, lub coś w tym stylu.

taki temat nie ma sensu, ponieważ zalety diesla zaczynają się i kończą na niższym spalaniu - za to temat diesel vs LPG to jest temat rzeka, ale nie o tym

żeby nie było że jestem jakims fanatykiem benzyny - mam w domu zarówno diesla do nabijania kilometrów jak i benzynę do zabawy

a z tym spalaniem diesla - benzyna przy obecnych temperaturach potrzebuje 3 max 4 km do osiągnięcia temp roboczej - diesel co najmniej 3x tyle, a niedogrzany motor = znacznie wyższe spalanie

w efekcie jadąc 10-15km do pracy w mieście rożnica w spalaniu w dieslu i benzynie jest tak mała, że często auto jest zostaje sprzedane zanim zwróci się te kilka tys. PLN które zostały dopłacone do diesla

tym tylko potwierdziłeś swoją głupotę :cool1:

komu potwierdziłem ? osobie która twierdzi że skrzynia VI w AVF musi być dłuższa niż V w AWX, bo przecież tu jest 6 biegów a tu 5 ?

to fakt muszę się tym mocno przejąć

Opublikowano

komu potwierdziłem ? osobie która twierdzi że skrzynia VI w AVF musi być dłuższa niż V w AWX, bo przecież tu jest 6 biegów a tu 5 ?

to fakt muszę się tym mocno przejąć

Ja nie napisałem że jest dłuższa tylko ze ma inne przełożenia :cool1:

Opublikowano

Benzyna vs diesel ten spór trwa od wieków. A wiekszość ludzi który tak bardzo chcą udowodnić swoje zdanie miało w swej karierze kierowcy tylko diesla lub tylko benzyne. Ja natomiast chciał bym poznać opinie kogoś kto miał przynajmniej przez rok zarówno 1,8T jak i jakiegoś diesla np w budzie B6 lub B7. Ja coprawda miałem kiedys golfa III 1,8 ale to nie ma co porównywać. Mnie tylko martwi dojazd do pracy (15km 50/50 miasto trasa) takim benzyniakiem gdzie AWX srednio mi wychodzi 6.5litra na 100 :cool1:, a takie 1,8T bądz 2.0 Tfsi to z 10 trzeba bedzie liczyć a to dość spora różnica dla portfela :confused4:

Opublikowano

znam taka osobe co miala przez ponad rok czasu 1.8T po sofcie, a teraz ma 1.9tdi zmodzone...

i mowi ze zostaje przy dieslu,pytam czemu?-ekonomia i ciagnie z dolu.

Opublikowano

Ja miałem 1.8T,przy czym 1.9 105KM w A3 jeździło się o wiele wygodniej niż benzyna.

Te 150KM w 1.8 to jest maleńko,spalanie w lecie niższe o jakieś 3l w mieście na rzecz TDI.

Inna kwestia ze TDI w trasie przy dynamicznej jeździe,pali już zdecydowanie mniej i nie trzeba tego piłować pod czerwone pole żeby się zmieścić miedzy tirami.

Opublikowano

znam taka osobe co miala przez ponad rok czasu 1.8T po sofcie, a teraz ma 1.9tdi zmodzone...

i mowi ze zostaje przy dieslu,pytam czemu?-ekonomia i ciagnie z dolu.

ja mialem civicka 1,5 teraz tdi i tez zostaje przy tdi.. fakt ze oba auta z innej bajki ale jezdzilem innym autem w tdi i i to mnie przekonało do zmiany..

a tak poza tym to temat dotyczy tylko diesla i to konkretnego wiec nie ma sensu tutaj kłócic sie co jesst lepsze lub jakie pojemnosci są lepsze itp :) juz ciekawiej czytało sie porównanie awx i avf :good: :good: