Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B6] Pozytywy i negatywy A4 b6 z silnikiem diesla

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jesli kupisz na 15tkach auto to porazka jesli jezdzisz po dziurach bo jest strasznie niska i ciagle trze o wszystko..

:mysli: :mysli: :mysli: a co za róznica, przecież czy 15'' czy 19'' to musi być tak dobrane z wysokością i szerokością opony żeby średnica koła była taka sama więc wysokość na jakiej auto stoi zmieniając koła się nie zmienia...

Tez mi sie wydaje ze wysokosc sie nie zmienia, To czemu w takim razie powstaly mity, ze auto na wiekszych kolach troche "slabiej" jedzie czyzby to z powodu szerokosci kol?

No i czemu niby licznik bardziej zawyża prędkosc na duzych kolach niz na malych?

pozdr :)

Opublikowano

To czemu w takim razie powstaly mity, ze auto na wiekszych kolach troche "slabiej" jedzie czyzby to z powodu szerokosci kol?

pewnie że tak bo masz większe opory toczenia i felga cięższa bo jest jej więcej ale co 15'' koła mają do wysokości auta i "tarcia" na dziurach to nie wiem

Opublikowano

15stka czy 19stka nie ma nic do tarcia podwoziem

mniejsza felga = wyższa opona

większa felga = niższa opona

Opublikowano

Jak patrzysz na spalanie to kup sobie BKE pali 5-5.5l przy normalnej jeździe no i zawsze można zmodować na 190hp - 200hp

Ale co quattro to quattro :quattro:

Opublikowano

Częsta wada w 1.9tdi w b6 to nieszczęsny EGR wraz z klapą gaszącą. Wywala się tam olej i sadza.

Olej silnikowy musi być "pierwyj sort" bo jak nie to pompki padną i wydatki na tysiące.

Wydaje się że we wnętrzu mogło by być ciszej.

Opublikowano

W A4 [b6] jedyny rozsądny wybór według mnie to 1.9 TDI i 1.8T :wink4:

Opublikowano

Albo 3.0 benzyna

Opublikowano

Albo 3.0 benzyna

To już inna bajka , zaraz ktoś napisze że najlepszy będzie 4.2 :wink4:

Opublikowano

2.5TDI też jest dobrą opcją :) głupio je wszystkie skreślać z listy potencjalnych samochodów do kupna.

Kultura pracy jest super, w środku cisza. 3 - 3,5tyś obrotów i dopiero fajny dźwięk w budzie, bardzo przyjemny dla ucha. Z zewnątrz już nie tak miło jak w środku. Ale bez porównania do 1.9.

Spalanie oczywiście nie ma co porównywać z 1.9. Na korzyść 2giego.

Części eksploatacyjne, są droższe, ale bez przesady. I te szalone czasy rozrządów za 2500zł minęły. Teraz kupisz kompletny firmowy za 900zł.

Opublikowano

Ja użytkuję AWXa od listopada. Przebieg 235kkm. Póki co jest git :good: spalanie mnie cieszy, mam nadzieję, że po wymianie termostatu jeszcze spadnie :) Przesiadłem się ze Skody Felici i jestem mega zadowolony :hi:

Wada:

- dopadła mnie choroba tych aut, czyli tzw "dziwny odgłos" :gwizdanie: nikt nie wie o co kaman ale auto śmiga :kox:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jezdze awx-em od roku i też jestem bardzo zadowolony, wczesniej jezdziłem hondą civic 1,5 więc porównywać cięzko ..

Od jakiegoś czasu zastanawiam sie czy nie zmienic na ten sam model, 1,9 ale w quattro i czy wtedy zostać przy awx czy szukać avf.. wiem ze bede chciał podniesc jego moc bo naczytałem się ze quattro troche "zamula" ..

czekam na wasze opinie :) mam nadzieje ze informacja przyda sie tez załozycielowi tematu :wink4:

Opublikowano

Jezdze awx-em od roku i też jestem bardzo zadowolony, wczesniej jezdziłem hondą civic 1,5 więc porównywać cięzko ..

Od jakiegoś czasu zastanawiam sie czy nie zmienic na ten sam model, 1,9 ale w quattro i czy wtedy zostać przy awx czy szukać avf.. wiem ze bede chciał podniesc jego moc bo naczytałem się ze quattro troche "zamula" ..

czekam na wasze opinie :) mam nadzieje ze informacja przyda sie tez załozycielowi tematu :wink4:

quattro występowało z AVF

Opublikowano

a tego to nei wiedzialem :cool1:

antonio widze w podpisie ze zmieniles z b6 1,9 na b7 2,0 ... jestes zadowolony ze zniany ?

Opublikowano

a tego to nei wiedzialem :cool1:

antonio widze w podpisie ze zmieniles z b6 1,9 na b7 2,0 ... jestes zadowolony ze zniany ?

okaże się, jeszcze dobrze nie pojeździłem autkiem (przejechałem nią dopiero 20km) bo muszę polakierować zderzak i błotnik gdyż kupiłem ją troszeczkę uszkodzoną

po oględzinach przy zakupie (historia serwisowa i VCDS) i przejechaniu tych zaledwie 20km narazie nie mogę nic stwierdzić co mogłoby w jakiś sposób wzbudzać stres odnośnie użytkowania 2.0TDI

dodam tylko, że auto od początku do końca serwisowane w ASO (w niemczech właścicielem była firma a w Polsce po przeglądzie LL w ASO po sprowadzeniu z DE przejechała 19kkm i teraz jest w moich rękach)

Opublikowano

:hi:

No to i ja dołożę swoją opinię :) Wcześniej miałem Nissana Almerę 1.5 z LPG sekwencja 90KM - teraz B6 AVF quattro :evil: Przesiadka jest.... nie do opisania :kox: a teraz w zimie to już magia :notworthy:

Jeżdzę od marca 2010, zrobiłem obowiązkowe przeglądy zgodnie z sugestiami Forumowiczów :rolleyes: i autko jest odjazdowe. Szybkie, pakowne, oszczedne itd. itd. :cool1: Większość jeżdzę po mieście i skrzynia 6 biegowa mi nie przeszkadza, a każdy start od świateł bez pisku to prawdziwa przyjemność :evil: Weekendowe wyjazdy to również sama przyjemność :naughty:

Myślę, że nie pożałujesz jak wybierzesz ten model - tylko trzeba wybrać sprawdzony egzemplarz żeby nie mieć problemów zaraz na początku użytkowania. Jak Ci się uda to tylko :quattro:

Powodzenia w poszukiwaniach :good:

Opublikowano

ja jezdze 1,5 roku awx i jestem ogolnie zadowolony szczegolnie z wygladu i wykonania ale szkoda ze w b6 nie bylo silnikow z CR a szczegolnie jakiegos 3.0 tdi :thumbdown: bo kultura pracy silnika na pompowtryskach jest :sick3: moje nast auto bedzie z 3.0 dieslem i bedzie to raczej bmw i najlepszym dieslem na rynku 3.0d

widzialem wykres od Witka gdzie 330d e90 mialo 315ps i 690 Nm momentu :shocked: i to tylko program i wzmocnienie sprzegla

Opublikowano

Silnik ekonomiczny, około 5.5-6/100 ,jeżdżę delikatnie. W trasie prędkości 130 -150, po woli a do celu, bo nie mam kierowcy na zmianę.

Skrzynia 6 bieg rewelacja w trasie 3000rpm = 160 km/h wtedy zaczyna być dla mnie za głośno. w mieście trochę trzeba się na zmieniać ale nie jest źle.

A wiesz ze w AWX 5 bieg rewelacja w trasie 3000rpm = 160km/h :decayed: Generalnie jestem zadowolony z AWX. Jak juz napisałem długość skrzyni taka sama jak w AVF ale lepiej miec AVF bo mozna coś pomodzić (mocniejsze sprzegło) a w AWX z tym własnie jest problem

Opublikowano

A wiesz ze w AWX 5 bieg rewelacja w trasie 3000rpm = 160km/h :decayed: Generalnie jestem zadowolony z AWX. Jak juz napisałem długość skrzyni taka sama jak w AVF ale lepiej miec AVF bo mozna coś pomodzić (mocniejsze sprzegło) a w AWX z tym własnie jest problem

W [AVF'ie] na pewno są inne przełożenianiż w [AWX'ie] :cool1: , poza tym [AVF] fabrycznie wychodził z 310 Nm , a [AWX] z 285 Nm , na dodatek większość z końca produkcji [AVF] ma zajebistego bonusa ( gift ) :wink4:

Opublikowano

W [AVF'ie] na pewno są inne przełożenia niż w [AWX'ie] :cool1: , poza tym [AVF] fabrycznie wychodził z 310 Nm , a [AWX] z 285 Nm , na dodatek większość z końca produkcji [AVF] ma zajebistego bonusa ( gift ) :wink4:

Nie mówie ze nie - sam wolał bym miec AVF. Tylko chodzi o predkość (5 bieg przy 3000rpm w AWX = 6 bieg przy 3000rpm w AVF - ta sama predkość)

Opublikowano

Nie wiem jak to się ma do reali,ale o 2,5tdi z multitronikiem, mogę powiedzieć tyle co większość posiadaczy 1,9,jest ok.nic nie trzeszczy,spalanie poniżej 7 litrów,a na trasie można spokojnie zejść do 5,5 i do tego cisza i pełen komfort, :good::decayed:

Myślę,że najważniejsza sugestia przy kupnie,nie bity,nie zalatany :cool1: