Skocz do zawartości
IGNOROWANY

turbosprezarka i kompresor - roznice?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

kompresor jest napędzany mechanicznie, np. paskiem od wału korbowego i nie ma przy jego użyciu tak zwanej "turbodziury", natomiast turbosprężarka jest napędzana gazami wylotowymi.

Opublikowano

jakie sa wady uzycia kompresora? czy zamontowanie go w silniku wolnossacym stwarza wiecej problemow niz zamontowanie turbosprezarki? jakie sa tego koszty?

rozmawialem z kolesiem z Austrii i w swoim Corrado 1.6 mial kompresor + zmiana programu i kilka innych bajerow, co dalo ok 200KM.

Opublikowano

wady to przede wszsytkim koszty, kompresor jest sporo droższy od turbosprężarki ;)

Opublikowano

nie bylo corrado z silnikiem 1,6 a zreszta to i tak nie ma znaczenia w tej dyskusji :razz:

Opublikowano
nie bylo corrado z silnikiem 1,6 a zreszta to i tak nie ma znaczenia w tej dyskusji :razz:

lol, tak mi koles powiedzial. moze chodzilo o 1.8?? moze cos mu sie pomylilo. a moze ja cos pokrecilem :)

Opublikowano

1,8 jak najbardziej to minimalna pojemnosc w tym aucie

Opublikowano

ja widzialem w warszawie taka sierre z kompresorem i zaworem upustowym to syk rozbrzmiewal na calym pl. konstytucji jak przejezdzal :P po prostu masakra codziennie rano i wieczorem tamtedy jezdzil...

Opublikowano

Moze koles mial Corrado G60 ? Tam jest kompresor fabrycznie :)

Zaleta kompresora: brak turbodziury, pompuje od samego dołu

Wada kompresora: słaba wydajność przy wysokich obrotach