Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[ALL B5] Przekaźniki na światłach mijania i komunikat na FISie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam takie problem otóż po założeniu przekaźników na światłą mijania (soczewka H7) wyświetla mi się komunikat na FISie który oznacza brak świateł mijania. W sumie się nie dziwie bo rezystancja przekaźnika powoduje że system "myśli" że żarówka jest przepalona. Chodzi mi o to czy ktoś ma jakiś patent żeby ten komunikat zgasł:)?? Ze względu na to że rezystancja przekaźnika jest większa to rezystor odpada....i już nie mam pomysłu:(

Opublikowano

Witam, trochę będzie problem z tym ale najprościej to podać masę na pin licznika wtedy fis nie będzie wyrzucał komunikatu. Podłączenie dodatkowego rezystora mija się z celem bo niepotrzebnie zwiększysz pobór prądu w dodatku musiałby to być dość spory rezystor. Można też przerobić instalację aby zasilanie żarówek było podłączone przez moduł co wiąże się z wydłużeniem przewodów zasilających żarówki a co za tym idzie spadkiem napięcia. Przekaźniki pewnie dałeś gdzieś pod maską?[br]Dopisany: 16 Grudzień 2010, 15:45_________________________________________________Z tego co pamiętam to pin 16 w 20pinowej wtyczce od fis odpowiada za komunikat przepalenia żarówek

Opublikowano

tak przekaźniki są pod maską. No właśnie dziś też tak wpadłem na pomysł żeby jakąś zworkę na kostce FISa dać i po prostu oszukać go. Jedyny mankament to to że nigdy mi się nie wyświetli że mam przepaloną żarówkę....:):)Ale to chyba zauważę :P:D<hahaha> a tak już na serio to dziękuję za odpowiedź coś trzeba będzie pomyśleć z tą zworką i tyle tylko trzeba poczekać aż mróz trochę ustanie:)) a i dziękuję za to że podałeś który to PIN bo też bym się chyba trocę zastanawiał:). Jak już się uporam to napiszę co i jak. Dzięki szerokości:)