Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B7 BLB] Niedogrzany silnik zimą

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Problem z niedogrzanym silnikiem zaobserwowałem tej zimy tzn temp ok -4st. Autko b. długo się nagrzewa szczególnie w korkach. Gdy się rozgrzeje to trzyma temp. 90st ale tylko podczas jazdy. Natomiast po paru minutach na postoju dłuższym lub w korkach temp. spada do ok 70 st.(klima na AUTO 21-22st). Gdy ruszę po chwili podnosi się do 90 st i jest ok.

Dodam że Jeśli ustawię na 18 st. I-III biegu problem znika.

Termostst wymieniałem 2 razy w czasie 1 tygodnia - koszt nieduży bo 84 zł szt. w ASO ale gwarancji nie uznali. :mysli:

Czy jest na to jakaś rada - przez poprzednie 2 okresy zimowe nie zaobserwowałem tego.

Opublikowano

Tak ma być.To co opisałeś jest jak najbardziej normalne i nie ma tu żadnych nieprawidłowości.

Opublikowano

Diesel długo się nagrzewa, gdyż nie ma takiej wydajności generowania ciepła jak benzyniak. Dodatkowo, przy dużym mrozie nagrzewnica działa jak porządna chłodnica i spadek temperatury jest prawidłowy.

Wyłącz ogrzewanie i wtedy sprawdź co się dzieje.

Opublikowano

Normalna sprawa kolego. Przy tak niskiej temperaturze zewnętrznej temperatura silnika podczas postoju, w korkach po prostu opada. Nie przejmuj się. :good: CO do klimki to wiesz, że przy tych temperaturach inaczej działa... :wink4:

Opublikowano

Proponuje przy uruchomieniu ustawic temp na 18 stopni.Szybciej sie silnik nagrzeje,a i w srodku nie bedzie zimno.

Opublikowano

od tygodnia jezdze B7 BLB i zauwazyłem dokłądnie to samo ale to normlaka, powiem tylko ze w b6 AVF szybciej łapał temperature.

Opublikowano

od tygodnia jezdze B7 BLB i zauwazyłem dokłądnie to samo ale to normlaka, powiem tylko ze w b6 AVF szybciej łapał temperature.

Przy normalnych temperaturach :kox: czas "łapania" optymalnej temperatury silnika 90 to około 5 minut. :good:
Opublikowano

Tak czytam Wasze opinie i się trochę uspokoiłem że to w miarę normalne. U mnie też bardzo długo łapie temperaturę, szczególnie teraz kiedy klima jest ustawiona na 22 stopnie. Pierwszy diesel w domu i ojciec nawet podsunął patent z kartonikiem :decayed:

Mimo wszystko niepokoi mnie to że po 10 km samochód nie dogrzewa się do tych 90 stopni.

Opublikowano

Tak czytam Wasze opinie i się trochę uspokoiłem że to w miarę normalne. U mnie też bardzo długo łapie temperaturę, szczególnie teraz kiedy klima jest ustawiona na 22 stopnie. Pierwszy diesel w domu i ojciec nawet podsunął patent z kartonikiem :decayed:

Mimo wszystko niepokoi mnie to że po 10 km samochód nie dogrzewa się do tych 90 stopni.

taki urok diesla :wink4:

Opublikowano

Zmniejsz temp. ogrzewania np na 19-20 i zobaczysz, że będzie szybciej łapał temperaturę.

Opublikowano

Zmniejsz temp. ogrzewania np na 19-20 i zobaczysz, że będzie szybciej łapał temperaturę.

Albo wyłącz klimkę na parę minut jak nie zamarźniesz! :naughty:
Opublikowano

czy przy 15stopniowym mrozie odpalam auto zapala, ale kopci na biało to normalne ? tez trudno się dogrzewa tzn temp. na wskaźniku bo do kabiny to daje dość szybko.

Opublikowano

ja zwsze jade pierwsze 5 minut bez ogrzewania.Auto zdecydowanie szybciej sie nagrzewa.Tyle ze stoje w nocy w cieplym garazu.

Opublikowano

ja zwsze jade pierwsze 5 minut bez ogrzewania.Auto zdecydowanie szybciej sie nagrzewa.Tyle ze stoje w nocy w cieplym garazu.

Tak jak pisałem wyżej też tak robię... Chwila jazdy bez klimy (wyłączony panel) jak tylko nie parują szyby, nie są zaśnieżone i nie przeszkadza mi to w jeździe. :good:

Opublikowano

czy przy 15stopniowym mrozie odpalam auto zapala, ale kopci na biało to normalne ? tez trudno się dogrzewa tzn temp. na wskaźniku bo do kabiny to daje dość szybko.

a widziałeś auto, które w zimie nie kopci na biało przez jakiś czas po odpaleniu? przecież nawet benzyniaki dymią... w zasadzie to para wodna a nie dym

Opublikowano

:decayed: :decayed: :decayed: :decayed: :decayed: :decayed:[br]Dopisany: 18 Grudzień 2010, 13:58_________________________________________________silniki 2.0 tdi posiadaja chlodnice spalin, ktora jednoczesnie dziala jako dogrzewacz plynu chlodzacego. przy sprawnym termostacie w temperaturach do -10C silnik uzyskuje temperature 90C max do 5 km. Podczas gdy AVF potrzebuje ok 6-7 km.

dodatkowo wiele egzemplarzy jest wyposazona w elektryczna nagrzewnice zamontowana w w ukladzie klimatyzacji pojazdu ktora dziala do osiagniecia temperatury 60C. wiec mozna smialo wlaczyc nadmuch na przednia szybe 3-4 kreski i nie tylko pozbyc sie pary wodnej z szyb ale i dogrzac kabine.

trzeba jednak pamietac aby wylaczyc klimatronik na OFF po przekroczeinu temp plynu 60C i odczekac do osiagniecia 90C.

silnik najtrudniej rozgrzewa sie w zakresach 0-30C oraz 80-90C.

50C osiaga juz po przejechaniu 1-1,5 km.