Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 1Z] Wyciek oleju - brak pomyslow (ROZWIĄZANE)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Sprawa wyglada nastepujaco. Od jakiegos czasu zaczelo mi ubywac oleju i pod autkiem robila sie plama :confused4: Jakis czas jezdzilem z tym problemem dolewajac po prostu co jakis czas oliwy. W koncu jednak zabralem sie za naprawe. Silnik dokladnie umyty od spodu i patrze skad cieknie. Olej zaczal pojawiac sie przez te male okienka u dolu skrzyni, na laczeniu skrzyni z silnikiem. Diagnoza: cieknie uszczelniacz. Skrzynia wyciagnieta, wymiana uszczelniacza na nowy, zalozony zgodnie z instrukcja (Erling teflonowy zintegrowany razem z obudowa+nowa uszczelka pod obudowe ) Po zlozeniu wszstkiego nadal cieknie :confused4: Od nowa skrzynia w dol, tym razem podejrzenia padly na uszczelke pod miska. Wiec rama pomocnicza silnika w dol i wymiana uszczelki pod miska. Wszytko zlozone z powrotem i nadal jak cieknie tak cieklo. 2 dni roboty i bez zadnych efektow. Wkur.....lem sie juz na maksa, zero pomyslow co moze byc przyczyna :wallbash: Moze koledzy cos podpowiedza?

Opublikowano

Czasami cieknie z obudowy do której przykręca się filtr oleju. Ta obudowa jest na oring uszczelniona do bloku silnika jak z nij leci to jest efekt że wygląda jak by uszczeliacz wału albo uszczelka miski. sprawdz to dobrze. Pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor

To juz sprawdzone. Stamtad na pewno nie leci. Olej wydostaje sie przez to okienko w skrzyni. Wyglada to na uszczelniacz ale byl wymieniony na nowy. Jesli ktos moze podac nr z ETKI uszczelniacza na wał od strony skrzyni do 1Z to bylbym wdzieczny bo wyglada na to ze bede musial kupic kolejny a chce miec na 100% pewnosci ze bedzie pasowal

Opublikowano

przy wymianie sprzegla wymienilem uszczelniacz na wale tez tej firmy , ale niestety byly przecieki , musialem kupic oryginalny w aso i jszcze raz wymienic , problem ustapil .

Opublikowano

oto nr;068 103 171F. Nr,części z etki.

Opublikowano
  • Autor

Dokladnie taki sam nr OE jest na tym uszczelniaczu. 804.850 wg nr Elring

Opublikowano

Pod misą już 3 razy wymieniałem uszczelkę i wraz leci. Teraz uszczelkę mam zamiar wzmocnić silikonem, nałożę silikon, poczekam ze 12h aż dobrze zaschnie i wtedy ją dokręcę. Sprawdź jeszcze uszczelkę pod deklem zaworów, olej lubi spływać w dół po silniku.

Opublikowano

tez tak miałem simmeringi na wał sa do d*py te nowe i trzeba je przerobic bo beda ciekły wyjmuje sie z nich sprezynke rozkreca sie ja i skraca i następnie skręca "łączy" ponownie po tym zabiegu simmering uszczelnia lepiej i nie cieknie na 100%

Opublikowano
  • Autor

wyjmuje sie z nich sprezynke rozkreca sie ja i skraca i następnie skręca "łączy" ponownie po tym zabiegu simmering uszczelnia lepiej i nie cieknie na 100%

Ten ktory zalozylem nie ma sprezyny. Jest razem z obudowa.

A odma sprawdzona? :wink4:

Odma jest drozna.

Spod miski to raczej nie cieknie bo to leci naprawde sporo i wyglada to tak jak by to byl olej pod cisnieniem wyrzucany, wiec raczej wyglada na uszczelniacz. Jezeli by byl wyciek spod miski to tyle oleju w tak krotkim czasie by raczej nie wylecialo.

Opublikowano

wyjmuje sie z nich sprezynke rozkreca sie ja i skraca i następnie skręca "łączy" ponownie po tym zabiegu simmering uszczelnia lepiej i nie cieknie na 100%

Ten ktory zalozylem nie ma sprezyny. Jest razem z obudowa.

jeszcze nie widzialem simmeringu bez sprezynki w srodku
Opublikowano
  • Autor

Elring 804.850. Jest to uszczelniacz typu IWD z dwoma wargami wykonany z teflonu PTFE. Nie ma obwodowej sprezynki dociskowej.

Opublikowano

Ja miałem też wyciek tak jakby "pod ciśnieniem" tzn.dosyć sporo się lało i właśnie odma była pęknięta. Okazało się to po jej odkręceniu. Ale jak nie ma obok niej oleju to odpada.

Opublikowano
  • Autor

No wlasnie nie ma. Najdziwniejsze jest to ze jak pierwszy raz zdemontowalem sprzeglo i kolo zamachowe to wszytko bylo suche od zewnatrz i wewnatrz a olej ewidentnie saczyl sie po wewnetrznej stronie obudowy skrzyni. Takze troche dziwne mi sie to wydalo.[br]Dopisany: 27 Grudzień 2010, 02:52_________________________________________________Witam ponownie

Problem wycieku rozwiazany. Okazalo sie ze nowy uszczelniacz byl do d..py. Niby nowka ze sklepu a nie dolegal dokladnie do walu i puszczal olej. Po reklamacji wymieniony i wyciek ustapil. Takze wniosek ze nie wszytko co nowe koniecznie musi byc sprawne na 100%