Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[ALL] Sprawdzenie pilota radiowego - nadawanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szukałem ostatnio sposobów na sprawdzenia pilota od centralnego zamka (radiowego - scyzoryk od B7), pytałem w wielu firmach elektr. i sklepach RTV czy mogą mi sprawdzić na jakiej częstotliwości nadaje mój pilot, nie znalazłem u nich pomocy.

Okazało się, że mam w domu "narzędzie" do sprawdzania czy pilot nadaje na częst. na jakiej powinien (u mnie 433MHz napisane na pilocie, w rzeczywistości podobno 433.92 MHz). Tym urządzeniem jest telewizor z hyperband :good:, czyli w uproszczeniu taki który działa w szerokim zakresie częst. i umożliwia odbieranie wszystkich kanałów z kablówki (większość nowszych tv)

Znalazłem <a href="http://programytv.republika.pl/files2/DK-BG.pdf">TAKĄ ROZPISKĘ KANAŁÓW</a> wg niej kanał S37 jest najbliższy mojemu pilotowi. Przełączamy telewizor na ten kanał (lub wybieramy żądaną częstotliwość, jeśli tv na to pozwala), wyłączamy niebieskie tło aby obraz "śnieżył", ewentualnie dostrajamy do MHz naszego pilota.

telewizor1.JPG

telewizor2.JPG

Jeżeli pilot nadaje na tej częstotliwości, to po wciśnieciu przycisku, powinny pojawić się latające zakłócenia (poziome pasy), jak przy wgrywaniu się kasety na Commodore ;)

coś takiego:

telewizor3.JPG

Uwagi i sugestie mile widziane :)

Jeśli znacie inne sposoby na sprawdzenie nadawania pilotów radiowych, to proszę o wpisanie ich tutaj.

Opublikowano
:good: Rewelacja :!:
Opublikowano

ciekawe :mysli:

dobra robota :good:

Opublikowano

dzięki Panowie :hi:

wcześniej próbowałem ze wszystkimi radioodbiornikami jakie posiadam w domu, podobno niektóre piloty przy nadawaniu blisko głośnika robią zakłócenia (słychać trzeszczenie), niestety u mnie żadne radio na żadnej częstotliwości się nie odezwało ...

Opublikowano

Mam taki sam TV i sprawdzałem ,działa jak ta lala :good: