Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B6 AVF] Problem z ogrzewaniem postojowym - webasto

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Gdy temperatura na zewnątrz spada poniżej ok +5st C webasto samo załącza się pomimo że w komputerze jest wyłączone.

Na spocie podpinaliśmy go pod laptopa i nie pokazywało żadnych błędów z tym związanych.

Kompletnie nie wiem o co biega :kwasny:

Ma może ktoś instrukcję i tam jest coś napisane albo wie co z tym fantem zrobić?

Przez to jak jeżdżę po mieście na odcinkach ok. 20km to pali mi ok 13l :wallbash:

Opublikowano

Tak ma być.

Silniki diesla mają większa sprawność niż benzyniaki, a więc wolniej się rozgrzewają. Webasto załącza się automatycznie poniżej określonej temp. celem szybszego nagrzania silnika.

Tak w ogóle to podziwiam to spalanie, bo sam mam okazję korzystać z tego dobrodziejstwa. Przy silniku 2,5 i przy porównywalnych przebiegach średnie spalanie wychodzi ~8,5-9l. (nogi raczej nie mam lekkiej).

Powodzenia.

Opublikowano

raczej nie w webasto bym szukał problemu ze spalaniem...

Opublikowano

raczej nie w webasto bym szukał problemu ze spalaniem...

Popieram

Webasto nie pobiera aż tyle paliwa

Opublikowano

W/g informacji serwisanta, średnie spalanie pieca webasto wynosi ~1l/h. Oczywiście zależy to też od wielkości pieca. Przy motorze 1,9 nie powinno być więcej jak napisałem. Podobno w niektórych modelach diesli specjalnie są montowane dogrzewaczecelem szybszego nagrzania tylko silnika. Może wtedy trochę więcej auto spala, ale na pewno dłużej nim pojeździsz.

Opublikowano

Podobno w niektórych modelach diesli specjalnie są montowane dogrzewaczecelem szybszego nagrzania tylko silnika.

widziałem to 2,5 TDI R5... działa i nie narzekano na nadmierne spalanie...