Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Sposób na wymuszenie klimy w zimie - starsze modele

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam. jak wiadomo w autkach np.97 rok klima poniżej 5°C nie zadziała. podobno jest sposób na to: odcięcie czujnika który blokuje klimę poniżej 5°C. pytanie następujące: czy ktoś to robił w audi, czy można to zrobić np. VAGIEM? chodzi tutaj nie tyle o chłodzenie w zimie (brr) tylko o osuszanie -włączenie np. 18°C na pewno nie spowoduje chłodzenia tylko ogrzewanie, a na pewno uruchomi osuszanie powietrza. dlaczego zagłębiam się w problem? PARUJĄCE SZYBY - jeśli działa klima nie ma tego problemu w ogóle - klima pieknie osusza powietrze wewnątrz - wystarczy uruchomić klimę na szybę w minimalnym stopniu i po sprawie - jeśli klima nie ususza sami wiecie jaki jest efekt - porażający i denerwująco głośny. prosze o radę - może ktoś zdobędzie jakiś schemat?

Opublikowano

Wczoraj zauważyłem takie same objawy u siebie i zdziwiłem, że klima się nie chce załączyć. Od rana przeszukiwałem forum i znalazłem wyjaśnienie - przynajmniej wiem, że się nie zepsuła. Paradoksem jest to, że wszyscy zalecają używanie klimy min. raz w tygodniu by było smarowanie układu itp. Widać w tych modelach tego nie zalecają?? Czekam tak jak kolega chrapusta na jakieś info.

Opublikowano

nie mozna uzywac klimy w ujemnych temperaturach bo to grozi uszkodzeniem ukladu.czasem klima sie wlaczy sama w tryb serwisowy jezeli postoi rozgrzany samochod na parkingu lub wjedzie sie na jakis parking podziemny co przez moment oszuka czujnik temperatury zewnetrznej i wymusi rozruch.Oczywiscie to tylko w okolicach 0c przy silnych mrozach nic z tego ;)

Opublikowano
  • Autor

to dlaczego w nowych samochodach - powyżej rocznika 2000 układ klimy działa i nic się nie dzieje - nie psuje się?

jak wpsomniałem - tu nie chodzi o mrożenie i chłodzenie tylko o osuszanie - w fordach tak robią np. w focusie i nic się z klimą nie dzieje.

Opublikowano

nie wiem i pierwsze slysze zeby tak bylo jak piszesz niech sie inni wypowiedza bo wydaje sie to malo prawdopodobne ;)

Opublikowano
  • Autor

no ok - właśnie dlatego nie odpinam tego czujnika tylko czekam spokojnie na to co powiedzą inni - był tu taki na forum specu od klimy może zagada.

Opublikowano

jeśli klima nie ususza sami wiecie jaki jest efekt - porażający i denerwująco głośny

Najlepsze wyjście przyzwyczaić się do szumu wiatraka.

Opublikowano

Witam . Właśnie u mnie też pojawił się ten problem przed paroma dniami jak temp. na zewnątrz spadły w okolice zera... Nagle klimatronic przestał działać , a mnie też jesienią i zimą zależy głównie na funkcji "osuszania szyb"...Proszę więc o kogoś , kto doświadczył owego problemu o pomoc... Czy to normalne , czy trzeba z tym jechac do klimatologa ??

A4 1.9 TDI 96 r. 110 KM AFN

Pozdrawiam serdecznie klubowiczów...[br]Dopisany: 17 Listopad 2007, 16:29 _________________________________________________Witam . Właśnie u mnie też pojawił się ten problem przed paroma dniami jak temp. na zewnątrz spadły w okolice zera... Nagle klimatronic przestał działać , a mnie też jesienią i zimą zależy głównie na funkcji "osuszania szyb"...Proszę więc o kogoś , kto doświadczył owego problemu o pomoc... Czy to normalne , czy trzeba z tym jechac do klimatologa ??

A4 1.9 TDI 96 r. 110 KM AFN

Pozdrawiam serdecznie klubowiczów...

Odpowiedź jest nawet w tym temacie

[spedyt]

Opublikowano

Witam wszystkich. Mnie też dotknął ten problem wracając w środę z Krakowa wciskałem gwiazdkę raz po raz i myślałem, że klima padła ;(. Cieszę się, że jednak wszystko w porządku chociaż będę tęsknił za suchymi szybami w trybie "auto" .

• 10 lat później...
Opublikowano

Witam,

Czy ktoś wie jak wymusić załączenie klimatyzacji w Audi A4 B5 z rocznika 1996? Dlaczego nie można włączyć jej manualnie???

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Żeby załączyć klimę musiałbyś oszukać co najmniej dwa czujniki temperatury, temp. zewnętrznej oraz czujnik temp. świeżego powietrza - ten pod filtrem kabinowym.

Klima nie załącza się poniżej 5 stopni ze względu na bezpieczeństwo układu klimatyzacji, a dokładniej żeby parownik nie został oblodzony i go nie rozerwało/rozszczelniło.

Wysłane z OP3T

Opublikowano

Być może jest takie zabezpieczenie, z tego powodu iż nie ma żadnych innych zabezpieczeń, po za czujnikiem cisnienia w chłodnicy.

Opublikowano

Bardzo dziękuję za pomoc. Skoro tak zrobili to nie ma sensu tego zmieniać.