Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Olej a odma ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam problem, bo od jakiegos czasu zauwazylem, ze na polaczeniu rurki z odmy z rura turbiny, pojawia sie olej. Wiem, ze moze go troszke byc, ale u mnie cala rura jest w oleju, a przewody dolotowe w srodku rowniez cale w oleju. Myslalem, ze to z turbiny olej leci, ale teraz mam watpliwosc. Moglo sie cos stac z ta odma ze tak wali olejem ??

• 3 lata później...
Opublikowano

WItaj...

I jak rozwiązałeś problem?

Mam podobnie...

Opublikowano
  • Autor

Tak, sprzedałem auto :) A tak na prawdę to zostawiłem problem bez rozwiązania, bo w aucie z przebiegm 200 tys w górę może się tak dziać. Wyczyśc rurkę z odmy, dobrze ją wsadz w rurę dolotową i tyle. Czasami ludzie zakładają jeszcze opaski na połączenie tego króćca z rurą.

Opublikowano

też tak miałem to rozpiołem, wyczyściłem i złożyłem na silikon. Od tej pory sucho. A leci ten olej z odmy.

Opublikowano

Też tak miałem. Inny silnik co prawda, bo AKE. U mnie odma była zapchana, po wymianie przeszło. Inna sprawa, że niepotrzebnie kupiłem nową, bo w tych silnikach jest już taka plastikowa, którą wystarczy umyć, no ale nie chcieli mi jej przyjąć z powrotem w ASO i wsadziłem tę nową.

Opublikowano

Jeśli wyciek z wężyka odmy pojawia się przy nim na zewnątrz to rozwiązanie jest jedno - sprawdzić stan wężyka - jeśli popękany lub luźny to wymienić lub zacisnąć na opasce. Jeśli nadal z odmy wali dużo oleju do dolotu to w pierwszej kolejności sprawdzić stan filtra powietrza - im bardziej zawalony tym więcej przez odmę turbo będzie zasysać oleju ze skrzyni korbowej. Jeśli mimo powyższych zabiegów oleju z odmy zbyt dużo dostaje się do dolotu to wywalić ją z dolotu albo zastosować OCT (Oil Catch Tank).