Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[ALL B6] Profil opony na felgę 17"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szanowni,

poszukując zwiększenia komfortu zacząłem się zastanawiać czy mogę założyć oponę o profilu wyższym niż producent zaleca. Dla przypomnienia na 17-to calową felgę Audi zaleca oponę 235/45. A ja się zastanawiam czy mógłbym założyć np. 235/55? Dla średnicy koła jest to różnica ok. 4cm, więc nie mało.

Dwie kwestie mnie zastanawiają:

1. czy nie będzie obcierać o nadkole przy większych skokach zawieszenia?

2. jak odnoszą się do tego ubezpieczalnie (gdyby np. przy wypadku z mojej winy okazało się, że mam "nieprzepisowy" rozmiar ogumienia?

Próbował ktoś coś takiego wsadzić do B6?

Pozdrawiam!

Opublikowano

jak chcesz opony o wyższym profilu to weź o mniejszej szerokości, a średnica będzie zachowana :cool1:

no i ważna sprawa, jaka jest szerokość felgi :?:

Opublikowano

1. czy nie będzie obcierać o nadkole przy większych skokach zawieszenia?

im wyzszy profil opony tym wyzej bedzie stało auto , nie bedzie obcierać

2. jak odnoszą się do tego ubezpieczalnie (gdyby np. przy wypadku z mojej winy okazało się, że mam "nieprzepisowy" rozmiar ogumienia?

nie spotkałem sie z taka sytuacją , ,zeby TU sprawdzało profil opony , mogą sprawdzić jej stan ale do profilu raczej nic nie bedą mieli , opona 235/45 tak jak 235/55 ma homologacje i moze być uzyta , a od ciebie jako właściciela zalezy jaka założysz :wink4:

Opublikowano

nie do końca :wink4:

50% wysokości profilu opony będzie odpowiadało za wysokość samochodu, a kolejne 50% wysokości profilu będzie zbliżało oponę do zwrotnicy/kielicha amortyzatora/błotnika samochodu (zależne od ET felgi) :)

Opublikowano

50% wysokości profilu opony będzie odpowiadało za wysokość samochodu, a kolejne 50% wysokości profilu będzie zbliżało oponę do zwrotnicy/kielicha amortyzatora/błotnika samochodu (zależne od ET felgi) :)

no ale nie 235/55 nie bedzie gorsze w tym przypadku od 235/45 , tak ???

chodzi mi o obcieranie :wink4:

Opublikowano
jak chcesz opony o wyższym profilu to weź o mniejszej szerokości, a średnica będzie zachowana

Ale w takiej sytuacji nic się nie zmieni, bo chodzi mi o to żeby opona była trochę wyższa, a tak jak mówisz zmienię jedynie proporcje szerokość/wysokość. Dobrze myślę?

no i ważna sprawa, jaka jest szerokość felgi

Tutaj niestety wykażę się lamerską niewiedzą. Nie sprawdzałem nigdy, ale może dziś po pracy zdejmę koło, zobaczę co tam napisali od wewnątrz i uzupełnię dane. To jest 17" MAM.

nie do końca wink4

50% wysokości profilu opony będzie odpowiadało za wysokość samochodu, a kolejne 50% wysokości profilu będzie zbliżało oponę do zwrotnicy/kielicha amortyzatora/błotnika samochodu (zależne od ET felgi)

Ano, wyjąłeś mi to "z klawiatury" :)

chodzi mi o obcieranie

Będzie 2cm więcej opony w nadkolu, więc przy dużym skoku zawieszenia może obetrzeć, ale nie musi.

Opublikowano

chodzi mi o obcieranie :wink4:

235/55 będzie o 5 cm wyższa na średnicy od 235/45, a to bardzo dużo i na pewno będzie obcierać

Opublikowano

Dane z przelicznika:

Wysokość ściany bocznej dla:

• 235/45 - 105,66mm
  • 235/55 - 129,03mm
  • 225/55 - 123,69mm
  • 225/50 - 112,26mm

2cm różnicy to faktycznie chyba za dużo (choć trudno powiedzieć, trzeba by założyć, pojeździć i sprawdzić). Czyli, że jedyne sensowne byłyby w rozmiarze 225/50, ale to już bardzo mała różnica w porównaniu do oryginału.

Opublikowano
ale to już bardzo mała różnica w porównaniu do oryginału

no i tak ma być.

nie umie zrozumieć dlaczego tak usilnie chcesz mieć jak największa oponę, a jednocześnie przekłamania na liczniku :mysli:

Opublikowano
nie umie zrozumieć dlaczego tak usilnie chcesz mieć jak największa oponę, a jednocześnie przekłamania na liczniku

Zużycie zawieszenia mniejsze, lepsza ochrona felgi przed skrzywieniami, no i komfort też trochę wyższy. Opona jednak też pracuje razem z amortyzatorami. Dobrze mówię? Ale nie żebym miał jakieś parcie ogromne, tak się zastanawiam tylko, bo niedawno wymieniałem komplet zawieszenia, prostowałem felgę, opony nowe też kupowałem, a dziur w Łodzi coraz więcej... :kwasny:

Opublikowano

Ale sie doktoryzujecie :thumbdown:

wkładaj 235/55 i ciesz sie jazdą

Opublikowano
Ale sie doktoryzujecie

:ssij:

wkładaj 235/55 i ciesz sie jazdą

a co jak felga okaże się 7J :gwizdanie:

moja propozycja to 205/55 dla felgi max 8J i 215/55 dla felgi 8,5J

Opublikowano

:gwizdanie: a ja założyłem 16 i mam spokój. Tak już przy okazji podobny temat był wałkowany a jeżeli chodzi o szczegóły to tu się doczytasz co i jak: :szukaj:http://www.rimsntires.com/rt_specs.jsp

Opublikowano
a co jak felga okaże się 7J gwizdanie

moja propozycja to 205/55 dla felgi max 8J i 215/55 dla felgi 8,5J

Rozmiar 7,5J. To jest taka felga dokładnie: http://www.chromemaster.pl/produkt/5123/14400/Akcesoria_wedlug_typow/FELGI/17_/MAM/MAM_w1_7_5x17.html

205/55 to wychodzi prawie to samo jak 225/50, a przy tej drugiej jeszcze rant ochronny powinien być. A obydwie w stosunku do 235/45 to chyba za mała różnica żeby kombinować.

a ja założyłem 16 i mam spokój

A to taka duża różnica? Jaką masz oponę na tej 16-tce? Też myślałem o 16, ale dla mnie in minus był mniejszy prześwit. Niedawno podwyższałem zawieszenie, a na 16 z "przepisową" gumą byłoby niżej znowu. Poza tym felgi 17" już miałem i musiałem same opony kupić na zimę. Felgi i opony to już za duży wydatek by był dla mnie (szczególnie po wymianie całego zawieszenia).

Tak już przy okazji podobny temat był wałkowany a jeżeli chodzi o szczegóły to tu się doczytasz co i jak: szukaj http://www.rimsntires.com/rt_specs.jsp

Na przeliczniku rozmiarów opon już to sprawdzałem, pisałem niżej, także teorię już znam, teraz potrzebna jest wiedza praktyczna.

Jeśli chodzi o powtarzalność, to nie widziałem takiego tematu, mod żaden też się nie przyczepił, a tu dość szybko reagują :gwizdanie:, ale jeśli jest taki sam to sorry.

Opublikowano

Nie wiem. Sprzedałem te felgi, tzn. wymieniłem się z dopłatą (z drugiej strony) na 16" i jestem bardzo zadowolony.