Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Wysoka temperatura

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

To może tak spróbuje na teście zegarów to ustawić ale pozostałe dwa wskaźniki też powinny być pionowo więc też ręcznie je ustawić ?

Opublikowano

To może tak spróbuje na teście zegarów to ustawić ale pozostałe dwa wskaźniki też powinny być pionowo więc też ręcznie je ustawić ?

wszystkie powinny być po srodku czyłi ładowanie na 12 paliwo 1/2 tempeeratura 90 itd wszystkie wskazówki ustaw na środek

Opublikowano
  • Autor

A więc tak zrobiłem ustawiłem ręcznie na teście zegarów wszystkie wskazówki na środek . Idealnie nie jest może ale jestem i tak zadowolony . Najgorzej jest te małe wskazówki przestawiać , one są ja jakimś potencjometrze i się trochę trzeba nakombinować . Zobaczymy co bezie jak trochę pojeżdżę .

Opublikowano

wstaw jakąś fotkę jak wygląda ładowanie

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Proszę bardzo

Zdjęcie przed ustawieniem

P2120015.jpg

Zdjęcie po ustawieniu

P2120019.jpg

[br]Dopisany: 12 Luty 2011, 22:12_________________________________________________Witam ponownie pisze ponieważ problem wrócił . Samochód po przejechaniu 5km ma 90 stopni . Temperatura skacze od 70 do 110 stopni . Jak wyskoczy 110 wyskakuje kontrolka temp na fisie i po minucie wskaźnik opada na 90 lub niżej . Teraz obstawiam iż zakupiony czujnik to szajs . Oryginał sprzedawca w sklepie zaproponował mi za 90 zł , muszę jeszcze porównać ze starym . Więc po wymianie na ten ori przejdzie ? ? ?

Opublikowano

Wymieniłem dziś ten czujnik i niestety nic (26 zł )

Wymień ten czujnik , bo za 26 zł to możesz se pół litra kupić a nie czujnik , w ASO kosztuje coś koło ~ 120 zł + 5 zł oring

Opublikowano
  • Autor

to sprzedawca zaproponował za 90 z oringiem wziąć ten ? [br]Dopisany: 22 Luty 2011, 12:49_________________________________________________A i po ustawieniu wskazówek ręcznie przez jakiś czas było ok ale zauważyłem ze wskaźnik prądowy nadal przesuną się więc pewnie ręcznie dalej go ustawie podczas testów zegarów na pionowo .

Opublikowano

to sprzedawca zaproponował za 90 z oringiem wziąć ten ? [br]Dopisany: 22 Luty 2011, 12:49_________________________________________________A i po ustawieniu wskazówek ręcznie przez jakiś czas było ok ale zauważyłem ze wskaźnik prądowy nadal przesuną się więc pewnie ręcznie dalej go ustawie podczas testów zegarów na pionowo .

Ten czujnik to oryginał? Kup lepiej czujnik w ASO bo różnica w cenie nie wielka a przynajmniej masz pewność oryginalnej części. W którą stronę przesunęła ci się wskazówka, przed kreskę dot. cyfry 14 czy za nią?

Opublikowano
  • Autor

Jeżeli daje test zegarów wskaźnik zamiast stać pionowo pokazuje około 13 coś . Nie wchodzi na 14 .

Opublikowano

Jeżeli daje test zegarów wskaźnik zamiast stać pionowo pokazuje około 13 coś . Nie wchodzi na 14 .

Jeżeli robisz to na zimnym silniku to w chwili obecnej przy tych mrozach uruchamia się dodatkowe ogrzewanie w postaci trzech świec żarowych. Może to ma wpływ na wskazanie ładowania chyba, że test robiłeś na rozgrzanym silniku.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Na zimnym i na ciepłym były podobne wskazania . Dziś po przejechaniu jakiś 20 km wskażnik zleciał już na prawie 16 podczas jazdy . Jutro zrobię znowu test i spróbuje to ustawić . Jak najlepiej ściągnąć wskazówkę z Woltomierza ? [br]Dopisany: 23 Luty 2011, 22:05_________________________________________________Dziś kupiłem nowy czujnik temperatury w ASO za 90 zł zobaczymy jak teraz będzie .

Opublikowano

Problem masz w liczniku ewidentnie. Ostatnio z kolegą w A3 było podobnie - zerknij w rozpiskę kostek licznika, który pin jest odpowiedzialny za temperaturę silnika (coolant temerature, czy coś w tym stylu). Przy tym styku jest kondensator do masy podłączony. To taka malutka (około milimetra długości) część. Musisz mieć miernik, żeby sprawdzić, który z kondensatorów jest właśnie podłączony do pinu temperatury. Potem wylutuj go, bądź puknij lekko śrubokrętem, żeby odleciał. Dopiero po takim zabiegu u kolegi wszystko wróciło do normy - sam się dziwił, że mu zegary rozebrałem, bo obstawialiśmy czujnik, jednak diagnoza była słuszna;)

Opublikowano
  • Autor

O to już coś poważniejszego zobaczymy co będzie teraz po wymianie tego czujnika ale jak nie pomoże to zastosuje się raczej do twojej rady i będę grzebał przy liczniku .

Opublikowano

Na 100% uszkodzony silniczek temperatury.Zobacz jakie masz silniczki potem kup licznik, przełóż silniczek a na pewno będzie ok.Prosta sprawa niema tam nic skomplikowanego :rolleyes:.

Opublikowano
  • Autor

Już trochę przejechałem i czujnik raczej nie pomógł , dzieje się tak ze na zimnym silniku temperatura skacze tak do 80 ale jak już się trochę nagrzeje to jest ok . Wiec co to będzie ? czy po prostu wywalić jakieś 400 zł na nowy licznik i spokój ?

Opublikowano

witam,

Drogi autorze wątku - mam podobną sytuację (ajm 2000). U mnie wskaźnik temperatury od jakiegoś czasu się przestawił i pracował w zakresie ok 70-110 stopni (czujnik i termostat ok). Zdjąłem zegary wskazówkę ustawiłem pionowo i było ok, ale tylko na kilka dni - po ponad miesiącu wskazówka wróciła do zakresu 70-110 )-; (wskazania G2 i G62 są ok)

pozdrawiam

Opublikowano

Ostateczną usterką licznika może być"procesor motoroli"

pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Dziś zobaczyłem ze jak wysadzi mi temperaturę na zimnym silniku na 120 stopi poruszałam pierwszą kostkę od licznika i coś z nią jest nie tak bo momentalnie temp spadła na 60 . Tylko teraz nie wiem czy to gniazdo w liczniku , czy kostka , czy coś jest nie tak w wiązce .

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

witam,

Drogi autorze wątku - mam podobną sytuację (ajm 2000). U mnie wskaźnik temperatury od jakiegoś czasu się przestawił i pracował w zakresie ok 70-110 stopni (czujnik i termostat ok). Zdjąłem zegary wskazówkę ustawiłem pionowo i było ok, ale tylko na kilka dni - po ponad miesiącu wskazówka wróciła do zakresu 70-110 )-; (wskazania G2 i G62 są ok)

pozdrawiam

Witam,

Ja miałem niemal identycznie jak kolega wojak1980, z tym, że u mnie zakres temperatur wynosił 80-120°C. Termostat i czujnik temperatury mam po wymianie na oryginalne, więc temperatura silnika na VAGu jest OK - do około 95°C. Ewidentnie wskazówka była przestawiona.

W ostatnią sobotę ustawiłem wskazówkę na pionowo przy teście zegarów i pokazywała ładnie przez niecały 1 dzień. (ustawienie polegało na podważeniu widelcem, wyjęciu wskazówki, dodatkowo wpuściłem w otwór kropelkę kleju i nasadziłem na trzpień).

Obecnie wskazania temperatury są w zakresie 70-110°C i stopniowo, z każdym dniem, ciągle rosną.

Mam wrażenie, że przy wyłączaniu zapłonu, wskazówka wracając w dolne położenie uderza o stoper zakresu jej pracy i w ten sposób się przestawia.

Czy ktoś ma jakiś sprawdzony sposób jak trwale zamocować wskazówkę na trzpieniu?

Dodatkowo przeczytałem na forum, że przy teście zegarów wszystkie powinny być ustawione pionowo. I tutaj się nie zgodzę – u mnie wskazówka obrotomierza przy teście ustawia się na 2000obr/min, a w czasie pracy silnika wartości wskazań zgadzają się z VAGiem. Mam licznik Jaeger 8D0 920 930N.