Darek36 Opublikowano 21 Listopada 2007 Opublikowano 21 Listopada 2007 Witam. Auto mam od czterech miesiecy i bylo juz zalane olejem mineralnym , czy mozna przejsc na pol syntetyk bez problemu. W internecie znalazlem cos takiego MOTUL ENGINE CLEAN srodek czyszczacy silnik ,gdy to zastosuje to bedzie dobrze
mcm Opublikowano 21 Listopada 2007 Opublikowano 21 Listopada 2007 ja słyszałem że starszych samochodów nie należy zalewać syntetykami tym bardziej jak chodziły na mineralnych, moga pojawić się przecieki uszczelek itp.
slaweq Opublikowano 21 Listopada 2007 Opublikowano 21 Listopada 2007 Sa opinie, że nie powinno się zmieniac oleju z mineralnego na półsyntetyk czy połsyntetyka na syntetyczny..., były o tym wątki na forum... poszukaj a napewno znajdziesz wiecej informacji i opinii na tem temat.
Darek36 Opublikowano 21 Listopada 2007 Autor Opublikowano 21 Listopada 2007 Na tym oleju bylo zrobione tylko 10 000 km a na forum nic niema-szukalem
xavier Opublikowano 21 Listopada 2007 Opublikowano 21 Listopada 2007 na forum nic niema-szukalem to znaczy, że musisz poszukać raz jeszcze było nawet wymienione co się może rozszczelnić i ile to kosztuje
slaweq Opublikowano 21 Listopada 2007 Opublikowano 21 Listopada 2007 Na tym oleju bylo zrobione tylko 10 000 km a na forum nic niema-szukalem Czasami trzeba sie troszke wysilic zeby znalesc...http://www.a4-klub.pl/smf/index.php/topic,15435.0.html
Gość MorgothV8 Opublikowano 22 Listopada 2007 Opublikowano 22 Listopada 2007 Nie popadajmy w paranoję - wymieniaj ! Półsyntetyk sporo lepszy od minerala, a piszesz że na mineralu tylko 10000 km. Nic się nie stanie, będzie tylko lepiej :th: Tym bardziej że to 2.5TDI - pod żadnym pozorem nie powinien jeździć na mineralu Ja bym nawet na syntetyk zmienił!
YATES Opublikowano 22 Listopada 2007 Opublikowano 22 Listopada 2007 Ja miałem taką samą sytuację jak TY - poprzedni włąściciel zalał AJM-a mineralnym przy przebiegu 90kkm.Najpierw zmieniłem na półsyntetyk,druga wymiana też na półsyntetyk,a niedawno odważyłem się zalać full syntetyk Motula oczywiście stosując przed wymianą Motul CLEAN.Narazie przejechałem 1000km i jest OK.
Darek36 Opublikowano 22 Listopada 2007 Autor Opublikowano 22 Listopada 2007 Naj bardziej sie boje rozscczelnienia silnika ,cieknacych zimeringow.
Piterex Opublikowano 22 Listopada 2007 Opublikowano 22 Listopada 2007 Naj bardziej sie boje rozscczelnienia silnika ,cieknacych zimeringow. Ja na Twoim miejscu bardziej bym się bał ,że mi się turbo wysypie. Turbinka powinna latać na full syntetyku. Sam zmieniłem z półsyntetyka na syntetyk przejechałem 15 000 km i wszystko OK.
YATES Opublikowano 22 Listopada 2007 Opublikowano 22 Listopada 2007 Jakie są objawy takiego rozszczelnienia silnika ??? Jest to wyrażny ubytek oleju (1 -2 litry na 1000km) czy minimalny ( 0,5 litra na 5000km ) ???
Gość Murzyn Opublikowano 22 Listopada 2007 Opublikowano 22 Listopada 2007 przeciez wszystko jest w temacie ktory zostal podany http://www.a4-klub.pl/smf/index.php/topic,15435.0.html po co zakladac kolejny temat o olejach w TDI?? Zmieniaj, bo zapychanie (inni nazywaja to uszczelnianiem )silnika prowadzi tylko i wylacznie do przyspieszenia jego smierci To byl dobry patent do malczanow czy poldonow - im wiecej cieknal, tym mu gestszy mineral, ale napewno nie do TDI
rtocki Opublikowano 22 Listopada 2007 Opublikowano 22 Listopada 2007 Dokładnie tak jak prawi Murzyn, ten temat wraca jak bumerang i wciąż znajdują się niestety zwolennicy archaicznej teorii równi pochyłej (syntetyk, potem semi a powiedzmy po 200tys to już tylko minerał) Czy jest ktoś realny (nie znajomy znajomego mechanika) na forum komu się rozszczelnił silnik po zmianie na lepszy olej???-ale w czymś nowoczesnym a nie w poldonie czy golfie I po milionie przebiegu. Jeśli tak to niech odpowie. Wydaje mi się że warto dodać do przykazań TDI coś o tym żeby zawsze dążyć do jazdy na full syntetyku.
Rekomendowane odpowiedzi