SebolA4 Opublikowano 4 Lutego 2011 Opublikowano 4 Lutego 2011 Więc tak, pierwsze pytanko: po wymianie lamp z Bosha na poliftowe DEPO wg. rozpiski podanej na forum świeci się lekko po włączeniu świateł postojowych lub mijania kontrolka (niebieska) od świateł drogowych (długich) w sumie lekko się żarzy.Natomiast po włączeniu świateł długich normalnie się podświetla.Zastanawiam się czy czegoś nie pomieszałem przy przewodach w nowej kostce.Czy może Ktoś spotkał się z czymś takim i wie co może być nie tak? Drugie pytanie związane z pierwszym to: W wiązce lampy prawej lub lewej jest jedna (-) wspólna masa (brązowa) dla 4 oddzielnych plusów (+) tzn.: świateł postojowych, mijania, długich i halogenów. Moje pytanie brzmi czy plus z postojówek oraz świateł drogowych długich może być ten sam tzn. zapalam postojowe to zapalają się tylko postokówki bo na drogowe jest za małe napięcie, a potem długie to postojówka świeci i do tego długie i to jest na jednym przewodzie plusowym? U mnie po przeglądzie instalacji z miernikiem wynika,że na plusie z postojowych jest najpierw małe napięcie przy włączeniu postojowych a potem większe przy długich na tym samych plusie.Z gubiłem się po prostu bo moje światła drogowe świecą tylko na przewodzie z postojowych a oddzielny przewód długich jakby zamilkł.Bezpieczniki sprawdzone, wszystko gra.Pomóżcie.
oktawiusz5 Opublikowano 28 Marca 2011 Opublikowano 28 Marca 2011 MINUS jest dla wszystkich żarówek ( pozycyjne, mijania drogowe i halogeny) a PLUS jest dla każdej oddzielny
CUB@ Opublikowano 28 Marca 2011 Opublikowano 28 Marca 2011 Minus jest jeden na całe zasilanie a świeci kontrolka ponieważ musiałeś źle podłączyć, sprawdz czy w nocy na postojowych minimalnie nie żaży się żarówka od drogowych .
Rekomendowane odpowiedzi