Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Turbina - ponowne przeładowanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Na początku przepraszam jeśli zdublowałem temat. We wrześniu ubiegłego roku podjąłem się samodzielnego wyczyszczenia turbiny, bo w przedziale od 2000 do 3500 obrotów i zmianie biegów z 3 na 4, następowała dziura w mocy i odłączenie turbiny. Musiałem zjechać na pobocze i zgasić silnik aby wszystko działało poprawnie. Wyczyściłem turbinę (była bardzo zabrudzona), zmieniłem N75 i wszelkie wężyki. Ale zamiast gumowych zastosowałem teflonowe z firmy FESTO. Do tej pory było wszystko miodzio :naughty: Nom... i ponownie zaczęły się powtarzać objawy :wallbash:

Mam kilka pytań i koncepcji.

- Czy możliwe że już zdążyła zabrudzić się turbina, lub że uszkodził się N75?

- Czy ewentualne nieszczelności w układzie dolotowym tj. turbina > interooler mogą być przyczyną mojego problemu?

- Biorę pod uwagę czujnik masy powietrza (przepływomierz), ale silnik na wolnych obrotach nie faluje, czy jego uszkodzenie też ma wpływ?

- Jakie podciśnienie powinno znajdować się wężyku sterującym gruszką? (mbar)

- Ile powinno wynosić prawidłowe ciśnienie doładowania? (mbar)

- Mam zamiar zmienić filtr paliwa, czy jego zabrudzenie też będzie miało nie korzystny wpływ?

- Zastanawiam się nad wymianą gruszki poruszającej sztangą na zupełnie nową. Dodam że nie zauważyłem aby się blokowała.

- Postanowiłem zainstalować dwa manometry. Jeden podciśnieniowy za pomocą rozdzielacza do wężyka przed gruszką turbiny. A drugi... tylko że nie wiem gdzie go podłączyć, aby zmierzyć ciśnienie wytwarzane przez turbinę. (Proszę o sugestie)

- W planach (uzależnionych od pogody) mam czyszczenie całego obiegu powietrza od turbiny, razem z wyjęciem intercoolera.

Dodatkowe informacje.

- Przed wyczyszczeniem turbiny była wizyta u elektromechanika, auto pod komputer (sprzęt z firmy Magneti Marelli). Wyczytano błąd (jak dobrze pamiętam) Czujnik ciśnienia powietrza/doładowania (ZAP).

- Brak ubytków i obluzowań w turbinie.

- Autko bez problemu rozpędza się choćby do 180km/h.

Proszę o pomoc :confused4:

Opublikowano

Kolego pedepnij vag podaj błedy na forum i zrób logi wstaw do odpowiedniego działu wtedy będzie można coś więcej powiedzieć

Jeśli jest zapchany katalizator i śmigałeś delikatnie przez warunki panujące na dworze z powrotem możesz łapać tryb awaryjny wydłub katalizator ze środka

Prawidłowe ciśnienie doładowania to jest około 1 mbar

sprawdz wężyk idący do ecu czy nie jest załamany zaolejony reszta jak zrobisz logi

Opublikowano

Kolego pedepnij vag podaj błedy na forum i zrób logi wstaw do odpowiedniego działu wtedy będzie można coś więcej powiedzieć

Jeśli jest zapchany katalizator i śmigałeś delikatnie przez warunki panujące na dworze z powrotem możesz łapać tryb awaryjny wydłub katalizator ze środka

sprawdz wężyk idący do ecu czy nie jest załamany zaolejony reszta jak zrobisz logi

A gdzie jest ten wężyk?

pokaż na fotce

Opublikowano
  • Autor

sprawdz wężyk idący do ecu czy nie jest załamany zaolejony

Proszę o sprostowanie co to znaczy ECU?

Opublikowano

sprawdz wężyk idący do ecu czy nie jest załamany zaolejony

Proszę o sprostowanie co to znaczy ECU?

ECU to komputer sterujący silnikiem

Opublikowano

engine computer unit

Opublikowano

Ponki1986 jeśli jesteś zainteresowany to w tym lub przyszłym tygodniu jadę do Krzanowic więc mogę do Ciebie nadjechać i zobaczyć co dolega Twojej audicy. Tylko, że w grę wchodzi każdy dzień poza weekendem i w porze rannej bo w urzędzie miasta mam tam sprawę do załatwienia.

Opublikowano
  • Autor

Dziękuję Sztomel, ale na razie sam coś pogłówkuję. Podłączyłem dzisiaj rozdzielacz do wężyka od gruszki i puściłem wężyk z manometrem podciśnieniowym do wnętrza auta. Zrobiłem jazdę testową. Na wolnych obrotach wartość podciśnienia wynosiła ok 500 mmQS (375 mbar). Na 4-tym biegu, 3000 obrotów wartość ta wynosiła około 200 mmQS (150 mbar). Wartości podaję w mmQS gdyż taki manometr posiadam.

Czy moje wartości są w normie? Z uwzględnieniem minimalnych nie szczelności wężyków.

1 mmQS = 1mmHg = 1.33 mbar[br]Dopisany: 09 Luty 2011, 18:40_________________________________________________

Na innych forach wyczytałem że powinno wynosić od 0,9 bar do 1,6 bar.

Opublikowano

Moja rada jest chyba najprostrza. Na zimnym,lub letnim silniku,wsadź rekę pod turbinę i po prostu sprawdź czy cięgno od siłownika chodzi płynnie. Jeżeli coś je blokuje,turbina ponownie do czyszczenia,jeżeli nie,wtedy dopiero szukaj dalej

Opublikowano

Hej. Dziś w trasie spotkał mnie podobny problem.przy 3500 auto staneło ( na szczeście kończyłem wyprzedzać), i jechałem bez turbiny. Zgasiłem zapaliłem ponownie turbinka znów gwiżdże auto ciągnie jak trzeba. Jaka jest szansa, że znów wystąpi taki problem?

Opublikowano

Hej. Dziś w trasie spotkał mnie podobny problem.przy 3500 auto staneło ( na szczeście kończyłem wyprzedzać), i jechałem bez turbiny. Zgasiłem zapaliłem ponownie turbinka znów gwiżdże auto ciągnie jak trzeba. Jaka jest szansa, że znów wystąpi taki problem?

jest

Opublikowano
  • Autor

Wczoraj wieczorem, jadąc do pracy postanowiłem odmulić cały wydech. Najpierw jechałem optymalnie aż się silnik rozgrzał, a potem popędziłem go na czwartym biegu do około 4500 obrotów :evil:. Zauważalnie autko jeździ teraz lepiej. Na trzecim biegu pedał gazu w podłogę aż do 3000 obrotów, zmiana biegu na czwarty i żadnych zamuleń, które lubiły się pojawić w przedziale od 2000 do 3000.

Jednak nie mam zamiaru na tym poprzestać. Postanowiłem ponownie wyjąć turbinkę, zmienić wszystkie wężyki podciśnieniowe, wyczyścić dolot Turbo > IC, chcę sprawdzić czujnik ciśnienia - wyczyścić, oraz zastanawiam się nad zmianą gruszki.

Prosiłbym tylko o pomoc w zlokalizowaniu wężyka idącego do ECU, o którym pisał Goldik, oraz o wskazanie ewentualnego miejsca gdzie mógłbym wpiąć manometr, który wskazywał by mi ciśnienie doładowania.

A na koniec jeszcze jedno pytanko. Czy w dolocie Turbo > IC powinien znajdować się olej, jeżeli tak to z skąd jest on pobierany?

Opublikowano

jak chcesz to wstawie zdjecie tego wężyka bo będę patrzył dzisiaj u siebie

Zdj_cie0213.jpg

Zdj_cie0214.jpg

Pierwsze zdjęcie widok wężyka jak wchodzi do ecu

drugie zdjęcie widok w którym miejscu znajduje sie podłączenie jego na rurze w dolocie

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

czy kompa można odłączyć i go wyciagnać, wyczyscić i włożyć podłączając spowrotem?

Opublikowano

no pewnie, że tak.