Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AWX] Notlauf - jak logować

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

mam problem z AWX - przy około 3000 rpm odcina turbo i auto dalej nie jedzie. Po wyłączeniu silnika i włączeniu turbo działa, ale tylko do kolejnego zbliżenia się w okolice 3000 rpm. Chciałbym zrobić logi, żebyście mogli rzucić okiem. Tylko jak? :) Nie starczy mi autostrady Poznań-Stryków by dojść do 4500rpm bez turbo :D Czy wystarczą logi do momentu odcięcia turbo?

Z błędów miałem tylko poduszki silnika - ale te już wymieniłem.

Opublikowano

na początek zapraszam cię do lektury faq diagnostyka vag , tam się dowiesz co i jak

Opublikowano

musisz zrobić logi też z tym walcze najlepiej komplet najważniejszy 011 prawdopodobnie zapieczone kierownice turbiny ale wstaw logi. może być do momentu jak łapie notlauf

Opublikowano

Jak wpadnie w tryb awaryjny to gasisz, odpalasz i znow logujesz... proste. :)

Czekamy na logi.

Opublikowano
  • Autor

Jak wpadnie w tryb awaryjny to gasisz, odpalasz i znow logujesz... proste. :)

Czekamy na logi.

To wiem, ale w faqu piszą, że logować do 4-4,5k rpm. u mnie max dam rade zrobić do 3.5, bo krótkie drogi są ;). Mam nadzieję, że z tego da się coś wyczytać. Jutro będę działał w temacie. Stay tuned :good:

Opublikowano
u mnie max dam rade zrobić do 3.5, bo krótkie drogi są

hehe zarty robisz... :)

Opublikowano

loguj na 3 biegu i tylko do momentu wejścia w tryb awaryjny gdyż dalsze logowanie w trybie awaryjnym nie ma najmniejszego sensu. Log dynamiczny z uaktywnionym przy jego końcu trybem awaryjnym jest logiem pełnowartościowym - co innego log rozpoczęty już w tym trybie.

Opublikowano

czesc! niedawno miałem ten sam problem,u mnie byl to zawor regulujący ciśnienie przy turbinie .wydatek ok.270zł.+robocizna.

Opublikowano
  • Autor

Dziś powalczyłem, ale nie wiem czy coś z tego wyszło. :wallbash: Auto wpadało w tryb awaryjny za każdym razem. Niby po wyłączeniu/włączeniu silnika było OK, ale turbo jakby późno albo wcale nie wstawało. Dlatego dla niektórych grup powtórzyłem odczyty. Mam nadzieję, że nie dałem ciała i coś Wam te logi powiedzą :kox:. PS: auto ma 400 000 km przebiegu. Na początek odczyt błędów (autoscan):

17965 - Charge Pressure Control: Positive Deviation
     P1557 - 35-10 - - - Intermittent
01517 - Control Module for Trailer/Towing Sensor (J345)
     49-00 - No Communications

Logi:

- statyczne

000stat000.th.jpg001stat001z.th.jpg003stat003.th.jpg004stat004.th.jpg007stat007.th.jpg013stat013o.th.jpg018stat018.th.jpg023stat023.th.jpg

- dynamiczne

000dyn000.th.jpg003dyn003.th.jpg004dyn004.th.jpg008dyn008.th.jpg010dyn010.th.jpg011dyn011.th.jpg

- statyczne BS

003statbs003.th.jpg011statbs011.th.jpg000statbs000.th.jpg

Opublikowano

najprawdopodobniej czujnik cisnienia doladowania do wymiany ...

Opublikowano
  • Autor

najprawdopodobniej czujnik cisnienia doladowania do wymiany ...

Czy to chodzi o N75?

Nic więcej z tych logów złego nie widać?

Opublikowano

chodzi o Map sensor

Opublikowano
  • Autor

038906051C - chodzi o ten czujnik?

edit: czujnik zamówiłem, jutro montaż. zobaczymy co będzie..[br]Dopisany: 22 Luty 2011, 09:29_________________________________________________Czujnik wymieniony, turbo chodzi!

Mam delikatne wrażenie, że nie do końca tak jak powinno, ale może to tylko przewrażliwienie.

Jutro lecę do Lublina to trochę je przedmucham, a w weekend postaram się wrzucić logi do oceny i porównania.

Dzięki spanky i lukjar7.

Opublikowano

Witam :hi:, z góry przepraszam, że w Twoim temacie stuwa piszę, ale tutaj zaglądają fachowcy :).

Problem jest następujący, pacjent to A4 AVF, turbina była czyszczona jakiś rok temu i od jakiegoś tygodnia zaczyna łapać notlaufy, nie to że przy każdej jeździe, ale raz na jakiś czas.

Moim pytaniem jest czy to zimowa atmosfera i jazda z pracy do pracy (4km) gdzie auto nie zdąży się rozgrzać powoduję te notlaufy, czy coś jest nie tak z autem?

Dodam, że turbina była czyszczona profesjonalnie, bo koleś zna się na rzeczy i nie robi w wała, przestrzegam przykazań diesla :).

Dowiedziałem się, że jest możliwość po prostu przeciągnięcia auta parę razy do 4 tysięcy, żeby je odmulić i problem zniknie, ale nie wiem ile w tym prawdy, a notlaufów jest dopiero początek.

Wiem, że Panowie nie wróżą z fusów i muszę zrobić logi, tylko że nie mam jak je wykonać, więc proszę o wyrozumiałość.

Z góry dziękuję i pozdrawiam :).[br]Dopisany: 24 Luty 2011, 00:19_________________________________________________UP :). Zna ktoś odpowiedź na moje pytanie? :)

Opublikowano

Witam :hi:, z góry przepraszam, że w Twoim temacie stuwa piszę, ale tutaj zaglądają fachowcy :).

Problem jest następujący, pacjent to A4 AVF, turbina była czyszczona jakiś rok temu i od jakiegoś tygodnia zaczyna łapać notlaufy, nie to że przy każdej jeździe, ale raz na jakiś czas.

Moim pytaniem jest czy to zimowa atmosfera i jazda z pracy do pracy (4km) gdzie auto nie zdąży się rozgrzać powoduję te notlaufy, czy coś jest nie tak z autem?

Dodam, że turbina była czyszczona profesjonalnie, bo koleś zna się na rzeczy i nie robi w wała, przestrzegam przykazań diesla :).

Dowiedziałem się, że jest możliwość po prostu przeciągnięcia auta parę razy do 4 tysięcy, żeby je odmulić i problem zniknie, ale nie wiem ile w tym prawdy, a notlaufów jest dopiero początek.

Wiem, że Panowie nie wróżą z fusów i muszę zrobić logi, tylko że nie mam jak je wykonać, więc proszę o wyrozumiałość.

Z góry dziękuję i pozdrawiam :).[br]Dopisany: 24 Luty 2011, 00:19_________________________________________________UP :). Zna ktoś odpowiedź na moje pytanie? :)

najprawdopodobniej znowu geometria turbo się ścina :cool1: ale logi i tak warto wrzucić na forum do weryfikacji

Opublikowano

Też mi się tak wydaję, ale moje pytanie brzmi czy jest możliwość usunięcia tego nagaru (osadu- nie wiem jak to nazwać) na łopatkach poprzez przeciągnięcie jej np. do 4k obrotów, czy coś to da, czy ktoś tak robił?

Tak słyszałem, ale nie wiem ile w tym prawdy :). A logi może uda mi się zrobić pod koniec przyszłego tygodnia, bo wtedy mój kumpel będzie, a żyje w niepewności w związku z tym pytaniem :decayed:.

Z góry dzięki za odpowiedź i pozdrawiam :).

Opublikowano

Też mi się tak wydaję, ale moje pytanie brzmi czy jest możliwość usunięcia tego nagaru (osadu- nie wiem jak to nazwać) na łopatkach poprzez przeciągnięcie jej np. do 4k obrotów, czy coś to da, czy ktoś tak robił?

Tak słyszałem, ale nie wiem ile w tym prawdy :). A logi może uda mi się zrobić pod koniec przyszłego tygodnia, bo wtedy mój kumpel będzie, a żyje w niepewności w związku z tym pytaniem :decayed:.

Z góry dzięki za odpowiedź i pozdrawiam :).

poruszaj sztangą na turbie , przegoń auto porządnie powinno pomóc :good:

Opublikowano

Ok, dzięki wielkie Wojtek, tak zrobię :).

• 4 miesiące temu...
Opublikowano
  • Autor

Witam,

problem z notlaufem powrócił :wallbash:

Poprzednio po wymianie czujnika było git, a teraz ponownie proszę o zerknięcie na logi:

-Statyczne

Log (0 - 007)

Log (1 - 000)

Log (2 - 003)

Log (3 - 014)

Log (4 - 004)

Log (5 - 023)

Log (6 - 018)

Log (7 - 013)

- Statyczne BS

Log (0 - 003)

Log (1 - 000)

Log (2 - 011)

- Dynamiczne

Log (0 - 008)

Log (1 - 001)

Log (2 - 004)

Log (3 - 003)

Log (4 - 011)

Log (5 - 000)

Log (6 - 010)

Log (8 - 001)

Autko ma 412 000 km przelatane...

edit: Logi robione w trybie awaryjnym, bo dziś turbo już w ogóle się nie podniosło :|

Opublikowano

szukaj dziury w dolocie ... no chyba ze one sa w trybie awaryjnym